Автопортрет робота Софії продали на аукціоні за $688 тисяч

Автопортрет робота Софії продали на аукціоні за $688 тисяч

Фото
Укрінформ
Автопортрет, який створила людиноподібний робот Софія, продали на аукціоні у вигляді невзаємозамінних токенів (NFT) за $688 тисяч.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN.

Малюнок під назвою "Sophia Instantiation" був створений у співпраці з Андреа Боначето, художником та партнером блокчейн-інвестиційної компанії Eterna Capital.

Боначето розпочав процес, створивши яскравий кольоровий портрет Софії, який був оброблений нейронними мережами робота. Потім Софія намалювала інтерпретацію образу.

Автопортрет був "повністю заснований на рішеннях, які вона прийняла без будь-якої людської допомоги", заявив аукціонний майданчик Nifty Gateway, що продав витвір робота.

Робота являє собою 12-секундний кліп, який демонструє перетворення портрета, зробленого Боначето, в інтерпретацію малюнка Софією. Оригінальну картину робота додали до цього ж лота.

Покупцем виявився криптохудожник на прізвисько «888», він написав у Твіттері, що, придбавши роботу, відчув «мурашки».

Як пише CNN, автопортрет був не єдиним витвором робота, проданим на аукціоні. Нею також були створені портрети людей, які брали участь у розробці Софії, зокрема засновника Hanson Robotics Девіда Хенсона та дослідника штучного інтелекту Бена Гертцеля.

Автопортрет робота був у одному екземплярі, однак інші малюнки мали по 30 копій, по $2 500—$3 000 за кожну. Загалом аукціон продав витворів Софії на суму в мільйон доларів.

Читайте також: На аукціоні Christie’s продали цифрову картину за рекордні $69 мільйонів

Як повідомлялося, Софія - людиноподібний робот у вигляді жінки, розроблений гонконгською компанією Hanson Robotics. Вона була спроєктована таким чином, щоб вчитися й адаптуватися до поведінки людей, а також для співпраці з ними. За основу зовнішності було взято акторку Одрі Хепберн.

У жовтні 2017 року Софія стала підданою Саудівської Аравії та першим роботом, що отримав громадянство будь-якої країни.

Читайте також: Журнал Time продасть за допомогою блокчейн-технології три знакові обкладинки

У 2018 році робот Софія завітала до України, зокрема побувала і в Укрінформі.

Раніше аукціонний дім Christie’s вперше продав на онлайн-торгах цифровий витвір мистецтва – мозаїку Everydays: The First 5000 Days цифрового художника Майка Вінкельманна, відомого як Beeple – за рекордні $69 346 250.

Читайте також: Глава Twitter виставив на аукціон свій перший твіт

«Everydays: The First 5000 Days» була представлена на торгах у вигляді NFT (non-fungible token, або невзаємозамінного токена) – унікального запису в блокчейні, який підтверджує право володіння віртуальним активом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-