Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Цукровий діабет: виявити не можна ігнорувати

Цукровий діабет: виявити не можна ігнорувати

Блоги
Укрінформ
Більша частина хворих на цукровий діабет страждають не від спадкової, а саме від набутої форми цукрового діабету

Діабет – небезпечне та поширене ендокринне захворювання. Наразі у світі зареєстровано понад 60 мільйонів хворих, а це в півтора рази більше, ніж населення України. І до речі, йдеться тільки про зареєстровані та виявлені випадки захворювання, а незареєстрованих хворих, які не знають про свою недугу, очевидно, ще більше.

Існує стереотип, що діабет – це спадкова хвороба. І тому багато людей живуть із цією недугою до фактично критичних станів та не звертаються до лікарів. Але правда полягає в тому, що діабет може бути як спадковим, так і набутим.

До речі, більша частина хворих на цукровий діабет страждає саме від набутої форми цукрового діабету. 

Тому за перших потенційних ознак цього захворювання необхідно негайно звертатися до лікаря, навіть якщо у вашій родині ніхто і ніколи на діабет не хворів. 

Насамперед визначимося з найпростішим. Що таке діабет?

Цукровий діабет це порушення метаболізму глюкози. Регулює метаболізм глюкози в організмі інсулін-гормон підшлункової залози. Інсулін може вироблятись підшлунковою залозою в недостатній кількості або не вироблятись взагалі. Буває ще й таке, що інсуліну виробляється в достатній кількості або навіть більше за потрібне, але клітини організму просто погано взаємодіють з ним. Тобто, простіше кажучи, «використовується» цей гормон не за призначенням або не використовується взагалі. 

Ця хвороба небезпечна своїми наслідками й ускладненнями: сліпота, ниркова недостатність, погане загоєння ран, інсульти та серцеві напади. 

Є кілька типів цього захворювання: серед них добре досліджені три. Існують й інші типи діабету, але причини їх виникнення та вплив на організм людини ще не достатньо вивчені. 

Зупинимося на основних трьох типах цукрового діабету.

Перший тип – це найскладніша форма хвороби, його ще називають «інсулінозалежний». 

Він настає тоді, коли руйнуються клітини, що виробляють інсулін, і підшлункова залоза просто перестає його виробляти. Точні причини такого розладу в організмі науковці ще встановлюють, але вже є чітко окреслена «зона ризику»:

● люди, які перехворіли на серйозні вірусні захворювання;

● люди, які хворіють на складну форму панкреатиту;

● люди з порушеними аутоімунними процесами організму, причини яких учені ще досі не можуть пояснити;

● спадковість у дітей і підлітків. 95% хворих на діабет першого типу — це молоді люди або/й взагалі дітлахи.

Люди з цим типом роблять ін’єкції інсуліну щодня. Інакше є ризик впасти в «глікогенну», або, як ще її називають, «цукрову кому».

Унікальним симптомом діабету першого типу є різка втрата ваги. 

Тепер розберемось із діабетом другого типу, або, як його ще називають, «набутий» чи «інсулінонезалежний». 

Його так назвали через те, що підшлункова залоза виробляє інсулін у достатній кількості, а іноді навіть у більшій, ніж того потребує наше тіло. Але за такого типу захворювання порушена чутливість тканин організму до цього гормону, тож порушується природний метаболізм глюкози.

У «зоні ризику» набутого діабету перебувають люди з надлишковою вагою. Адже у них і без цього порушений метаболізм: ліпідний, білковий, вуглеводний та мінеральний обміни в організмі. До речі, саме через те, що порушуються багато обмінних процесів в організмі, люди, які хворіють на діабет другого типу, ще більше набирають вагу. 

Ризик захворіти на другий тип діабету також існує для всіх, хто може захворіти на перший тип діабету. 

Симптомами діабету є:

● надмірна спрага та сухість у роті;
● постійне відчуття голоду;
● часте та рясне сечовипускання;
● брак енергії, неймовірна втома;
● втрати свідомості;
● поколювання чи оніміння в руках і ногах;
● рецидиви грибкових інфекцій шкіри;
● повільне загоєння ран;
● затуманення зору. 

І третій тип цукрового діабету серед добре вивчених — гестаційний цукровий діабет, або, як його називають, «цукровий діабет вагітних». Це стан у вагітних, коли глюкоза в крові зненацька підвищується, але він також раптово зникає вже після пологів. 

Гестаційний цукровий діабет лікарі розглядають як тривожний дзвінок щодо схильності жінки до цукрового діабету другого типу, навіть якщо після пологів параметри вуглеводного обміну в жінки повернулися до норми і жодних ознак патології виявити не вдається.

Переходимо до найважливішого та з’ясовуємо, як діагностувати цукровий діабет.

Перше та найголовніше — якщо ви регулярно будете здавати кров на аналізи, то матимете можливість контролювати стан свого здоров'я! Обов'язковий аналіз для кожного неймовірно простий — аналіз на визначення глюкози в крові. 

Кров для аналізу можна взяти з пальця натще, що зовсім не страшно та майже безболісно. Робити це треба не частіше, ніж раз на півроку.

А якщо ви раз на рік здаєте загальний аналіз крові і вважаєте, що обстежили всі показники, то ви помиляєтесь. У загальному аналізі крові рівень глюкози не перевіряється, це різні аналізи.

Норма глюкози в крові для дітей — від 3,3 до 5,5 ммоль/л; а для дорослих трохи вища — від 3,3 до 5,9 ммоль/л.

А от якщо рівень глюкози підвищений — від 6,1 ммоль/л, у лікаря виникають підозри з приводу діагностування цукрового діабету, тож він призначає аналізи далі. Адже за одне обстеження неможливо діагностувати цукровий діабет! 

Наступний аналіз, який призначає лікар, якщо рівень глюкози в крові підвищений, — глюкозотолерантний тест. Його алгоритм такий: спершу глюкозу вимірюють натщесерце, для того, щоб перевірити, чи не зависокий рівень глюкози в крові та чи можна продовжувати дослідження. Якщо показники в межах норми, то потім людина приймає так зване глюкозне навантаження — зазвичай глюкозу розводять у склянці води, залежно від маси тіла людини – від 75 до 100 грамів глюкози. Після глюкозного навантаження рівень глюкози в крові вимірюють за одну годину та за дві години. Найважливішим показником цього аналізу є вимірювання глюкози за дві години після її прийому. 

Рівень глюкози в крові через дві години має бути не вищий ніж 7,8 ммоль/л. Але це ще не всі аналізи, які ми радимо зробити, щоб бути впевненими на 100%. 

Крім глюкозотолерантного тесту потрібно зробити аналіз крові на глікований гемоглобін. Відомо, що білки крові здатні зв'язуватися з глюкозою — створювати комплекси, одним із яких є глікогемоглобін. Тому якщо в людини постійно підвищений рівень глюкози в крові, то й показники глікованого гемоглобіну будуть підвищеними! Цей аналіз важливий тим, що показує рівень глюкози в крові не на момент здачі крові, а середній рівень за 2-3 місяці. Тому що під час цього аналізу обстежується гемоглобін в еритроцитах, які живуть у крові 120 днів, і поки вони циркулюють у крові, то несуть у собі інформацію за весь цей період. 

Ще один важливий аналіз, який потрібно зробити, — аналіз на рівень інсуліну та С-пептиду в крові. Ці показники допомагають визначити тип цукрового діабету. Якщо рівень інсуліну та С-пептиду в крові дуже низький, то, скоріше за все, в людини діабет першого типу. А якщо цей аналіз показує, що інсулін та С-пептид у нормі, але в людини постійно підвищений рівень глюкози, то це означає, що в людини цукровий діабет другого типу.

Під час діагностування цукрового діабету проводять ще аналіз на виявлення глюкози в сечі. В нормі у людини немає глюкози в сечі! Якщо в сечі було виявлено глюкозу, то це є одним із показників діагнозу «цукровий діабет». 

Бережіть себе та своє здоров'я: регулярно обстежуйтесь у лікаря та робіть всі необхідні аналізи, щоб знати свої ризики та контролювати їх!

Алла Мостова, лікар-лаборант лабораторії Dniprolab

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-