На Говерлу піднялись 25 українців з пересадженими органами - і встановили рекорд

На Говерлу піднялись 25 українців з пересадженими органами - і встановили рекорд

Укрінформ
Найвищу вершину Карпат – Говерлу одночасно підкорили 25 українців з пересадженими органами. Цей факт зафіксували як новий рекорд України.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила активістка Ольга Дзюба, яка також здійснила сходження на Говерлу і стала свідком нового національного рекорду.

«На Говерлу сьогодні піднялись 25 українців з пересадженими органами, і цей факт зафіксували як новий рекорд України (найбільша кількість українців з пересадженими органами, які піднялись на Говерлу — ред.). Разом з цими людьми на Говерлу піднялись родичі, які є їхніми донорами, лікарі, активісти та представники влади. Загалом, наша група складала близько 90 людей», - повідомила Ольга Дзюба.

Вона зауважила, що рекордне сходження тривало майже 4 години. Спочатку планували, що на Говерлу піднімуться 30 людей з пересадженими органами, але п’ятеро через погане самопочуття вимушені були зупинити сходження. Підкорювачів вершини супроводжували рятувальники та медики екстреної допомоги. На вершині підняли жовто-блакитний прапор.

«Найперше ми хотіли показати, що люди з пересадженими органами є абсолютно повноцінними членами суспільства. Адже трансплантація відкриває друге дихання. Людина, яка роками була прив’язаною до діалізного апарату, може бути вільною, може подорожувати. …Ті, хто раніше мали потребу у серці, не могли пройти й кількох кроків, бо відчували втому, важке дихання, ноги здавалися їм колодами. А тепер ці люди можуть долати гори, і Говерла для них – не перешкода», - пояснила голова ГО «Всеукраїнська платформа донорства «iDonor» Ірина Заславець.

Вона підкреслила, що сходження на Говерлу має ще одну мету – звернути увагу суспільства на те, що в Україні вкрай потрібно розвивати трансплантологію.

«Нині є 1,5 тисячі людей з пересадженими органами, а їх має бути в рази більше. Щороку трансплантації потребує 5 тисяч українців. Понад 3 тисячі помирають, не дочекавшись операції. Треба вже братися за цю справу, бо ми не можемо втрачати людей. Трансплантація за кордоном дуже дорога і потреби це не покриває. Нам треба було починати цю справу ще 20 років тому», - вважає Заславець.

Відомо, що на Говерлу піднялися люди з пересадженими нирками, печінкою та серцями. Вдруге у своєму житті на Говерлу піднявся киянин Максим Грєков, який до цього часу був єдиною людиною з пересадженим серцем, яка піднялась на Говерлу.

Читайте також: Тридцять людей з пересадженими органами підкорять Говерлу

Разом з ними Говерлу підкорив заступник міністра охорони здоров’я Михайло Загрійчук.

Гове́рла - найвища вершина Українських Карпат і найвища точка України, висота якої складає 2061 м над рівнем моря.

З 31 квітня 2019 року в Україні набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» . Законом визначається, що до початку роботи Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, але не пізніше 1 січня 2020 року, положення цього закону щодо використання вказаної системи для організації надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації не застосовуються.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-