Календар на всю голову. 29 вересня

Календар на всю голову. 29 вересня

Укрінформ
Цього дня в залі "Metropolitan Opera" дебютував іспанський тенор Пласідо Домінго, а 1976 року народився Андрій Шевченко

29 вересня 1227 року Папа Римський Григорій IX вдруге відлучив від церкви німецького короля Фрідріха II, який вважав себе світським главою всього християнського світу, наполягаючи: всі правителі повинні визнавати його верховенство. До самої смерті Фрідріх II був відлученим від церкви і вів боротьбу проти Папи, який називав його «антихристом» і «сином диявола».

29 вересня 1399 року скориставшись тим, що король Англії, Річард IІ, відбув до Ірландії, його противник Генріх Болінгброк, вигнаний з країни, повернувся на батьківщину і проголосив себе королем. У жовтні самозванця коронували, як Генріха IV, а Річард без бою здався і був ув'язнений в Тауері. Безвольний правитель став першим королем Англії, який відрікся від престолу. Але його все одно було страчено, коли почалися заколоти його прихильників.

29 вересня 1494 року у Флоренції помер Анджело Поліціано - італійський поет і вчений-гуманіст. У поемі «Станси для турніру», присвяченій братові Лоренцо Медічі - Джуліано і його коханій Симонетті Веспуччі, заради якої в січні 1476 року влаштовувався розкішний турнір, міфологічна основа твору послужила автору для створення ренесансної ідилії, яка одухотворяє природу і обожнює людину.

29 вересня 1511 року в Вільянуева-де-Сіхена, Іспанія, народився Мігель Сервет - іспанський мислитель, теолог-антитринітарій, натураліст і лікар. Вперше в Європі він описав мале коло кровообігу.

29 вересня 1515 року Швейцарія підписала Вічний мир з Францією.

29 вересня 1518 року в Венеції народився Якопо Робусті (він же: Якопо Тінторетто) - знаменитий італійський художник, один з найвизначніших живописців венеціанської школи пізнього Ренесансу і маньєризму.

29 вересня 1547 року в місті Алькала-де-Енарес, Іспанія, народився Мігель де Сервантес - всесвітньо відомий іспанський письменник. Перш за все, відомий як автор одного з найвидатніших творів світової літератури - роману «Вигадливий ідальго Дон Кіхот Ламанчський» («El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha»).

28 вересня 1571 року в Мілані, Італія, народився Мікеланджело да Караваджо - італійський художник, реформатор європейського живопису XVII ст., засновник реалізму в живописі, один з найбільших майстрів бароко. Одним з перших застосував манеру письма «кьяроскуро» - різке протиставлення світла і тіні.

29 вересня 1650 року в Лондоні Генрі Робінсон відкрив перше в світі шлюбне агентство. Одним з перших клієнтів став сер Джон Даймлі, який бажав створити сім'ю з молодою жінкою і подав оголошення: «дама повинна володіти статком у 300 гіней (за нинішнім курсом - $0,5 млн). Не важливо, є вона дівою, вдовою або вагітною від колишнього чоловіка». Перші шлюбні оголошення були надруковані 19 липня 1695 року у Великій Британії в популярному збірнику «Як поліпшити господарство і торгівлю» Джона Хоутона: «Джентльмен 30 років від роду, що оголошує, що він володіє значним станом, бажає одружитися на молодій дамі зі станом приблизно в £3 тис. і готовий укласти з цього приводу відповідний контракт».

29 вересня 1650 року Голландія визнала права Англії на острові Лонг-Айленд в Північній Америці. Зараз острів входить до складу штату Нью-Йорк і є найбільш населеним островом США. Лонг-Айленд також має безліч визначних пам'яток, на які варто подивитися.

29 вересня 1703 року в Парижі, Франція, народився Франсуа Буше - французький живописець, гравер, декоратор, яскравий представник художньої культури рококо. Він створив численні серії гравюр, ілюстрував книги Овідія, Боккаччо, Мольєра. Художник працював у багатьох видах декоративного та прикладного мистецтва: створював декорації для опер і вистав, картини для королівських шпалерних мануфактур, виконував орнаментальні розписи виробів севрської порцеляни, розписував віяла, виконував мініатюри і т. п. Творчість Буше-живописця виключно багатогранна, він звертався до алегоричних і міфологічних сюжетів, зображував сільські ярмарки і фешенебельне паризьке життя, писав жанрові сцени, пасторалі, пейзажі, портрети.

29 вересня 1747 року в Бендоміні (нині - Поморське воєводство) народився Юзеф Вибіцький - польський письменник і політик, автор слів національного гімну Польщі.

29 вересня 1765 року в місті Лауенбург, Німеччина, народився Карл Людвіг Гардінг - німецький астроном, який відкрив астероїд Юнона, три комети, а також опублікував "Atlas novus coelestis" - зоряний каталог зі 120 000 зірками.

29 вересня 1789 року Конгрес США проголосував за створення американської армії.

29 вересня 1793 року в звіті англійського спортивного журналу вперше була згадана нова гра - теніс.

29 вересня 1804 року в селі Гальчин (нині - Житомирська область) народився Михайло Чайковський - польський і український політичний діяч, письменник. Він брав участь у польському повстанні 1830-1831 рр., після чого опинився в еміграції (Париж і Константинополь). У 1850 році вигнанець перейшов на турецьку службу і прийняв іслам як Садик-паша.

29 вересня 1810 року в Лондоні, Велика Британія, народилася Елізабет Гаскелл - англійська письменниця вікторіанської епохи. Вона - автор романів «Рут», «Північ і Південь», «Шанувальники Сільвії» і «Дружини і дочки», а також літературної біографії Шарлотти Бронте.

29 вересня 1829 року в Лондоні сером Робертом Пилем була сформована і почала діяти цивільна поліція Великого Лондона, згодом отримала назву Скотланд-Ярд. Спочатку штат нараховував 1000 співробітників, які обслуговують територію в радіусі семи миль, на якій тоді мешкали 2 млн. осіб. Назва Скотланд-Ярд походить від початкового місця розташування штаб-квартири поліції на вулиці Великій Скотланд-Ярд в Вайтхоллі.

29 вересня 1842 року англійський механік Вільям Хенсон опублікував проект гвинтомоторного літака з паровим двигуном! Більш того, 28 березня 1843 року винахідник зареєстрував патентну заявку.

29 вересня 1844 року в селі Шляхтинці (нині - Тернопільська область) народився Осип Барвінський - український письменник, греко-католицький священик.

29 вересня 1852 року в місті Оран, Алжир, народився Луї-Алексис Бернтрен - французький, турецький, іспанський віце-консул в Криму, письменник.

29 вересня 1864 року в Більбао, північна Іспанія, народився Мігель де Унамуно - іспанський філософ, письменник, громадський діяч, найвідоміший представник «покоління 98 року». Фундаментальними працями стали: «Агонія християнства», «Життя Дон Кіхота і Санчо», «Абель Санчес» і «Тітка Тула».

29 вересня 1868 року в місті Росток, Німеччина, народився Густав Мі - німецький фізик-теоретик. У 1917 році отримав посаду професора з експериментальної фізики в Галле-Віттенберзькому університеті (нині - Галле-Віттенберзький університет імені Мартіна Лютера), а з 1924 року працював на посаді директора фізичного інституту в Фрайбурзькому університет до свого відходу на пенсію.

29 вересня 1872 року в місті Доброводи (нині - Тернопільська область) народився Осип Роздольський - український теолог, класичний філолог і перекладач. Його вважають піонером-колекціонером і дослідником українського побуту. Осип Роздольський - збирач і дослідник української народної музики, записав у 1900-1936 рр. 3000 народних пісень з мелодіями, співпрацював з Іваном Франком, Володимиром Гнатюком, Філаретом Колессою та Станіславом Людкевичем.

29 вересня 1885 року в курортному Блекпулі запустили перший в Англії електричний трамвай. Спочатку маршрут проходив по приморському променаду, між вулицями Cocker Street і Dean Street, і постійно продовжувався.

29 вересня 1897 року в театрі «Olimpo» Буенос-Айреса на прем'єрі вистави «Креольський суд» було вперше виконано танго. Спочатку це був чоловічий танець африканських переселенців, парним він став пізніше.

29 вересня 1899 року в Будапешті, Угорщина, народився Ласло Біро - угорський журналіст і оглядач, винахідник сучасної кулькової ручки.

29 вересня 1900 року в місті Гельсинкі, Фінляндія, народився Ернульф Тігерстедт - шведсько-фінський поет, прозаїк, перекладач і журналіст.

29 вересня 1901 року в Римі, Італія, народився Енріко Фермі - американський фізик італійського походження, один з основоположників квантової фізики. Лауреат Нобелівської премії з фізики. Йому першому вдалося здійснити ланцюгову ядерну реакцію в ядерному реакторі, один з творців першої атомної бомби.

29 вересня 1902 року в Парижі, Франція, помер Еміль Золя - французький письменник, публіцист і політичний діяч. Один з найбільш значних представників реалізму другої половини XIX ст. - вождь і теоретик так званого натуралістичного руху. Він стояв в центрі літературного життя Франції останнього тридцятиріччя XIX ст. і був пов'язаний з найбільшими письменниками цього часу.

29 вересня 1912 року у місті Феррара, Італія, народився Мікеланджело Антоніоні - видатний італійський кінорежисер і сценарист, класик європейського авторського кіно, «поет відчуження і некомунікабельності». Лауреат премії «Oscar» («За внесок в мистецтво кіно протягом життя»). Зняв незабутні картини: «Професія: репортер», «Забріскі-Пойнт» «Пасажир», Любов в місті» та ін.

29 вересня 1913 року на літаку "Deperdussin" французький льотчик Моріс Прево вперше перевищив швидкість 200 км/год.

29 вересня 1913 року в Манхеттені, Нью-Йорк, народився Стенлі Крамер - американський кінорежисер, продюсер, актор, автор таких гостросоціальних шедеврів, як «Нюрнберзький процес», «Пожнеш бурю», «Корабель дурнів», «Цей шалений, шалений, шалений, шалений світ», «Вгадай, хто прийде на обід» та ін.

29 вересня 1913 року в протоці Ла-Манш, на борту пароплава «Дрезден», що слідував до Лондона, назавжди зник Рудольф Дизель - німецький інженер, винахідник дизельного двигуна внутрішнього згоряння. Перший робочий двигун був створений в 1897 році. Двигун Дизеля відразу ж знайшов застосування, був оцінений в багатьох країнах. Але у себе на батьківщині Рудольф Дизель не знайшов визнання і важко це переживав.

29 вересня 1916 року в селі Семьяновка (нині - Сумська область) народилася Наталія Кандиба - українська актриса, майстер літературного читання і дублювання.

29 вересня 1916 року американець Джон Рокфеллер, засновник компанії «Standard Oil», став першою людиною в світі, чий дохід досяг $1 млрд.

29 вересня 1920 року в Празі, Чехословаччина, народився Вацлав Нойман - чеський диригент, скрипаль, музикознавець. Він був одним із засновників Квартету імені Сметани, в якому грав першу скрипку до 1947 року.

29 вересня 1922 року в місті Бад-Ельстер, Німеччина, помер Ян Антоневич-Болоз - польський історик, мистецтвознавець, літературознавець вірменського походження. Доктор філософії, професор, член Польської Академії наук.

29 вересня 1923 року в Штутгарті, Німеччина, помер Вальтер Пенк - австрійський географ.

29 вересня 1926 року ВУЦВК і Рада народних комісарів УРСР прийняли постанову про «Визнання колишньої Києво-Печерської Лаври історико-культурним державним заповідником і про перетворення її на Всеукраїнське музейне містечко». 4 серпня 1929 року комуністична влада завершила роботи з перетворення колишнього монастиря на Всеукраїнське музейне містечко, яке стало центром антирелігійної пропаганди в УСРР. Ченці до Лаври повернулись лише під час Другої світової війни, проте у 1961 році під час хрущовської антирелігійної кампанії монастир знову закрили. Свою роботу Києво-Печерська Лавра поновила лише у 1988 році.

29 вересня 1927 року в Лейдені, Нідерланди, помер Віллем Ейнтговен - нідерландський фізіолог, основоположник електрокардіографії. 3 листопада 1903 року він представив електрокардіограф. Так винахідник назвав свій прилад для реєстрації електричної активності серця. У 1906 році вчений вперше використав електрокардіографію в діагностичних цілях. У 1924 році він отримав Нобелівську премію з фізіології і медицини.

29 вересня 1929 року в селі Іванівка (нині - Полтавська область) народився Віктор Іконник - український музикант, хоровий диригент. З 1964 року він керував Камерним хором при Хоровому суспільстві України, в 1973-1989 рр. був художнім керівником і головним диригентом Київського камерного хору імені Бориса Лятошинського, в 1992 році реорганізованого в Ансамбль класичної музики при Будинку органної та камерної музики.

29 вересня 1929 року в Парижі, Франція, помер Янніс Психаріс - грецький письменник і мовознавець, головна фігура в боротьбі за відстоювання димотики як основної мови грецької художньої та ділової літератури.

29 вересня 1935 року в місті Феррідей (Луїзіана, США) народився Джеррі Лі Льюїс - американський співак, піаніст і композитор, один з піонерів рок-н-ролу, популярний артист 1950-х рр. У 1986 році легенду одним з 10 перших кандидатів ввели в новостворений Зал слави рок-н-ролу.

29 вересня 1938 року український письменник, композитор, етнограф і бандурист Гнат Хоткевич засуджений особою трійкою УНКВС по Харківській області до розстрілу за «участь у контрреволюційній організації».

29 вересня 1938 року в смт Сентянівка, Луганська область, народився Анатолій Шевченко - український гітарист, композитор, музикознавець, художник і поет. Лауреат міжнародних композиторських конкурсів: в 1987 році став володарем II премії на Міжнародному конкурсі "Guitarra Microcosmos" імені Б. Бартока, Угорщина, а в 1997 році завоював I премію на Міжнародному конкурсі композиторів імені Н. Рубінштейна. Починаючи з 1989 року він був постійним учасником фестивалів фламенко в Іспанії, виступав з концертами в Польщі, Чехословаччині, Іспанії, Німеччині, Угорщині.

29 вересня 1941 року гітлерівці почали масові розстріли в Бабиному Яру. Тільки за два дні тут було знищено 34 тис. невинних людей. Як вважають одні дослідники, всього тут було вбито понад 150 тис. чоловік. На думку інших істориків, в Бабиному Яру лише євреїв розстріляли близько 150 тис. (киян і жителів інших міст України). З Бабиного Яру вдалося врятуватися 29 осіб.

29 вересня 1942 року в місті Авранш, Франція, народився Жан-Люк Понті - французький скрипаль і джазовий композитор. Музикант широко використовує електромагнітний звукознімач для скрипки і різні синтезатори, які модифікують природний звук скрипки.

29 вересня 1943 року в селі Попово (нині - Польща) народився Лех Валенса - польський політичний діяч, активіст і захисник прав людини, перший керівник профспілки «Солідарність», президент Польщі в 1990-1995 рр. Електрик за професією став лауреатом Нобелівської премії миру.

29 вересня 1947 року в Парижі, Франція, помер Леон Фрап'є - французький письменник, драматург, критик і журналіст, представник реалізму, другий за рахунком лауреат Гонкурівської премії (роман "Дитячий садок", "La Maternelle"). Нагороджений орденом Почесного легіону.

29 вересня 1948 року в місті Флінт (Мічиган, США) народився Марк Фарнер - американський рок-музикант, співак, гітарист, автор пісень, засновник хард-рокового гурту "Grand Funk Railroad".

29 вересня 1949 року в Ризі народився Петро Вайль - журналіст і письменник, головний редактор Радіо "Свобода".

29 вересня 1950 року в США випробуваний перший телефонний автовідповідач.

29 вересня 1954 року в Тбілісі, Грузія, помер Олександр Абашелі - грузинський поет, прозаїк, перекладач.

29 вересня 1956 року в Фастові, Київська область, народився Олесь Янчук - український режисер, продюсер, сценарист. Народний артист України. Він поставив важливі історичні картини «Голод-33», «Атентат - Осіннє вбивство у Мюнхені», «Нескорений», «Залізна сотня», «Владика Андрей» та ін.

29 вересня 1958 року в Києві народився Анатолій Матвійчук - український співак, автор пісень української традиційної естради.

29 вересня 1959 року в Луцьку, Волинська область, народився Віктор Гребенюк - український письменник, журналіст.

29 вересня 1963 року в лондонському «New Victoria Theatre» молодий англійський квінтет «The Rolling Stones» почав перше англійське турне, граючи на розігріві у американських фолк-зірок, сімейного дуету «The Everly Brothers» і колоритного блюзмена через океан Бо Діддлі. Траса складалася з 30 концертів і завершилася 3 листопада 1963 року.

29 вересня 1967 року в Ньяко (шт. Нью-Йорк, США) померла Карсон Маккалерс - американська письменниця. Її автобіографічна проза та драматургія вважаються одним з найбільш радикальних і вражаючих зразків "південної готики".

29 вересня 1967 року в місті Хейвард Хіс (Лондон, Англія) народився Бретт Андерсон - англійський співак і лідер англійської команди «Suede», однією з найпопулярніших груп «до-брітпоповської» епохи. До речі, в США колектив відомий під назвою "London Suede", так як під час гастролей по Америці несподівано з'ясувалося: в Сполучених Штатах є кантрі-співачка, яка виступає під псевдонімом Суейд. Дама подала в суд і виграла процес.

29 вересня 1968 року в залі "Metropolitan Opera" дебютував іспанський тенор Пласідо Домінго.

29 вересня 1968 року в Вашингтоні, США, помер Микола Шрамченко - український живописець-реаліст і експресіоніст.

29 вересня 1971 року в місті Фрайбург-в-Брайсгау, Німеччина, народився Ферріс Бюллер - німецький музикант і продюсер, відомий за участю в першому складі групи «Scooter» (1993-1998).

29 вересня 1973 року американський хард-роковий гурт «Grand Funk Railroad» з тріо перетворилася в квартет, позбувся останнього слова в назві і вперше записав сингл, на якому вокалістом виступив барабанщик групи Дональд Брюєр. Це принесло успіх: протягом тижня пісня «We're An American Band» посіла перше місце в американському хіт-параді.

29 вересня 1973 року у Відні, Австрія, помер Вістен Г'ю Оден - англо-американський поет. Його називають одним з найбільших поетів ХХ ст. Він писав в жанрі інтелектуальної лірики, звертаючись як до соціально-радикальної, так і до філософсько-релігійної проблематики. Основні збірки: «У цей час», «Ахиллів щит», «Данина Кліо». Лауреат Пулітцерівської премії за барокову еклогу «Вік тривоги». Літератор також отримав Премію Боллінг, Національну книжкову премію за збірку «Ахиллів щит» і Національну літературну медаль.

29 вересня 1976 року в селі Двірківщина, Київської області, народився Андрій Шевченко - український футболіст. Виступав за київське «Динамо», «Мілан» і лондонський «Челсі». Заслужений майстер спорту України. Нагороджений найвищою державною нагородою - «Герой України». У 2003 році він став першим українцем, який виграв Лігу чемпіонів. Володар «Золотого м'яча» 2004 році - призу, який вручають найкращому футболісту Європи. Один з найрезультативніших бомбардирів єврокубкових турнірів за всі сезони. Другий бомбардир за всю історію «Мілана». Нині - головний тренер збірної України.

29 вересня 1980 року в лондонському залі "Rainbow Theatre" в першому відділенні, на розігріві у англійського рокера Ельвіса Костелло вперше виступило рокабіллі-тріо "Stray Cats".

29 вересня 1981 року в Латвії померла Анна Броделе - латвійська письменниця, поетеса, драматург.

29 вересня 1988 року в Києві помер Григорій Зельдович - український редактор, кінокритик. Заслужений працівник культури України.

29 вересня 1996 року в Брюсселі, Бельгія, помер Альбер Егпарс - бельгійський поет, прозаїк, есеїст і критик. Член Королівської академії французької мови та літератури Бельгії.

29 вересня 1997 року британська група "Verve" випустила третій студійний альбом "Urban Hymns", що принесло команді велику популярність, як у Великій Британії, так і в США. За кілька місяців диск досяг "платинового" статусу і на довгий час міцно влаштувався в першій десятці британських чартів. Загальний тираж проданих копій вже перевалив за 10 млн. штук.

29 вересня 1998 року був виданий четвертий сольник - "Dónde Están Los Ladrones?", який досі вважається кращим за всю іспаномовну кар'єру колумбійської поп-принцеси Шакіри.

29 вересня 2004 року в Києві помер Борис Рогоза - український прозаїк, публіцист.

29 вересня 2010 року в Парижі, Франція, помер Жорж Шарпак - французький фізик українського походження. Лауреат Нобелівської премії з фізики.

29 вересня 2010 року в місті Хендерсон (Невада, США) помер Тоні Кертіс - американський актор і продюсер. Він знімався в стрічках «У джазі тільки дівчата», «Великі гонки», «Вікінги» та ін.

Олександр Рудяченко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-