Як поставити письмовий стіл школяра так, щоб це схвалило МОЗ

Як поставити письмовий стіл школяра так, щоб це схвалило МОЗ

PR
Укрінформ
Розпочався навчальний рік, і потрібно терміново виправити помилки, які могли бути допущені при виборі і розміщенні письмового столу. Думається, всі батьки розуміють, наскільки це важливо - зі здоров'ям дитини жартувати не варто.

Чим загрожує неправильне розташування робочого місця і невірний вибір столу для школяра?

Пам'ятаємо, що шкільний вік – це період формування людського організму. Особливо активне зростання припадає на першу половину шкільних років. Тому значення правильно підібраного робочого столу та місця його розташування переоцінити неможливо. Адже йдеться про два надважливі для загального здоров’я людини моменти:

  1. правильне формування хребта і всієї кістково-м'язової системи;

  2. здоровий зір.

І саме хребет та очі будуть відчувати колосальне навантаження за весь період навчання в школі.

Вберегтися від проблем з хребтом можна, правильно підібравши письмовий стіл – з урахуванням росту дитини, необхідних для роботи місць зберігання і додаткових елементів, ергономічних розмірів стільниці. Якщо дитина лівша, потрібно враховувати і цю особливість.

Що стосується здоров'я очей, тут важливий напрямок природного освітлення (а значить розміщення столу), потужність і джерело штучного світла.

Останнім часом дуже чимало батьків задається питанням – куди поставити письмовий стіл за фен-шуєм? Коли йдеться про здоров'я вашої дитини, на перше місце слід ставити ергономіку і гігієну розміщення робочого місця школяра, а не філософські течії будь-якого напрямку.

Тематичний відступ

Сучасні реалії є такими, що спостерігається всеохоплююче засилля цифрових ґаджетів. Це полегшує життя, але й приносить додаткові проблеми зі здоров’ям. Мова йде про наслідки користування смартфонами.

  1. Постава.

Характерне схиляння голови під час написання текстів набуло навіть свою назву – text neck. Мова йде про занадто близьке розміщення шиї відносно грудного відділу. Внаслідок цього зростає тиск на хребет і м’язи верхнього плечового поясу.

  1. Зір.

Пересихають і перенапружуються очі. Тому потрібно робити спеціальні вправи для очей і жорстко обмежувати час користування смартфонами або планшетами.

Розміщення письмового столу

Так як же правильно поставити письмовий стіл?

В першу чергу потрібно враховувати напрямок природного світла (адже штучне залежить від людини). Найчастіше спостерігається картина, коли робочий стіл ставиться біля вікна. Але чи можна ставити письмовий стіл навпроти вікна? Якщо мова йде про фронтальне розміщення, це не найкращий варіант як з точки зору шкільної психології, так і відносно здоров’я очей.

  1. Картини і шум за вікном відволікатимуть учня від занять і заважатимуть йому зосередитись.

  2. Сонячні промені будуть відображатися не тільки від різних дзеркальних або блискучих предметів, розміщених на столі, але і від самої стільниці, якщо вона ламінована або вкрита склом. Тобто, прямі сонячні промені створять додаткове навантаження для очей.

Оптимальне розміщення письмового столу – праворуч від вікна для правші (промені світла падають з лівого боку) і зліва для шульги (світло падатиме праворуч).

Для штучного освітлення рекомендується використовувати одночасно стельові світильники і настільну лампу – цей прийом вбереже від перепаду освітленості. Напрямок має бути тим же: джерело розташовується зліва для правші і праворуч для шульги.

Вибір столу. Є моделі на вік «від і до»?

Визначившись з тим, куди поставити письмовий стіл, батьки незмінно стикаються з наступною проблемою – вибором моделі. За якими критеріями її вибирати? Ось кілька ключових.

1. Відповідність висоти столу і стільця зросту школяра.

Зріст

Висота столу

Висота стільця

до 130 см

520 мм

300 мм

130-145 см

580 мм

340 мм

145-165 см

640 мм

480 мм

165-174 см

700 мм

420 мм

понад 175 см

760 мм

460 мм

В цьому плані оптимальний варіант – столи і стільці з регульованою висотою ніжок. Такі зразки пропонує меблевий інтернет-магазин «ФлешНікаМеблі». Якщо ж з якихось причин вас не задовольняють чи не підходять готові екземпляри, ви завжди можете замовити моделі за індивідуальними параметрами.

2. Після того, як ви визначилися з тим, де повинен стояти письмовий стіл і з його розмірами, потрібно вибрати максимально зручну для роботи модель.

Зверніть увагу на додаткові елементи та їх кількість: тумби, шухляди, полички, надбудовані елементи. Обміркуйте, які з них і в якій кількості потрібні для комфортної роботи і зберігання учнівських речей.

3. Для занять учнів молодших класів в комп'ютері немає необхідності. Але з часом вона виникне. Якщо ви купуєте стіл «на виріст», потрібно враховувати цей момент.

Є два варіанти – установка стаціонарного комп'ютера або використання ноутбука. У першому випадку замість письмового столу потрібно вибирати комп'ютерний стіл або стіл з надбудовою для монітору і приставною нішею для СБ (враховуйте, що відстань від центру монітора до очей повинна бути не менша за 500 мм). В іншому достатньо моделі зі стільницею великого розміру (її мінімальний розмір для роботи без лептопу – 600х600 мм). Але обидва варіанти повертають нас до проблем сухих очей, а робота з ноутбуком ще й до text neck (див. вище).

Резюмуючи все сказане, потрібно підкреслити, що з точки зору здоров’я дитини окрім відповіді на питання де краще поставити письмовий стіл, варто приділити увагу моделі столу, його ергономіці, якості та розмірам. Тому для школярів купуйте екземпляри лише в перевірених магазинах, що реалізує сертифіковану продукцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-