Календар на всю голову. 15 вересня

Календар на всю голову. 15 вересня

Укрінформ
Цього дня в 1890 році народилася майстриня детективного жанру Агата Крісті, а в 1917 році побачив світ перший номер американського журналу «Forbes»

15 вересня 533 року легіони Східної Римської імперії під керівництвом Велізарія вступили в Карфаген. Таким чином імператор Юстиніан I спробував відновити могутню Римської імперії.

15 вересня 1254 року у Венеції народився Марко Поло - італійський купець і мандрівник, який представив історію своєї подорожі по Азії в знаменитій «Книзі чудес світу». Незважаючи на сумніви в достовірності викладених фактів, книга служить цінним джерелом з географії, етнографії, історії Вірменії, Ірану, Китаю, Казахстану, Монголії, Індії, Індонезії та інших країн у Середньовіччі. Вона мала значний вплив на мореплавців, картографів, письменників XIV-XVI ст. Зокрема, книга була на кораблі Христофора Колумба під час його пошуків маршруту в Індію. За підрахунками дослідників, Колумб зробив на ній 70 позначок.

15 вересня 1613 року в Парижі, Франція, народився Франсуа де Ларошфуко - французький письменник, автор творів філософсько-моралістичного характеру. Відомі твори «Максими» (збірник афоризмів, що становлять цілісний кодекс життєвої філософії) і «Мемуари» (джерело відомостей про часи Фронди).

15 вересня 1784 року в Лондоні секретар Неаполітанського посольства Вінсент Лунарді здійснив перший в Англії політ на повітряній кулі.

15 вересня 1789 року в Берлінгтоні, Нью-Джерсі, народився Джеймс Фенімор Купер - американський романіст і сатирик, класик пригодницької літератури. Автор відомої серії романів з американського життя: «Піонери», «Останній з могікан», «Слідопит», «Звіробій».

Джеймс Фенімор Купер
Джеймс Фенімор Купер

15 вересня 1830 року на відкритті залізниці Ліверпуль-Манчестер член англійського парламенту Вільям Гаскіссон впав під поїзд. Йому сильно розтрощило ногу, в результаті чого через чотири години політик помер у лікарні. Так він став першою людиною, загиблою під колесами поїзда.

15 вересня 1874 року в Берні, Швейцарія, відкрився міжнародний поштовий конгрес, на якому зібралися представники 22 країн з метою виробити правила, що регулюють обмін поштою між державами. У жовтні ними був підписаний договір про створення Всесвітнього поштового союзу.

15 вересня 1876 року в Берліні, Німеччина, народився Бруно Вальтер - американський диригент і піаніст німецького походження. Його вважають одним з найвизначніших диригентів XX століття.

15 вересня 1877 року в місті Бережани (нині - Тернопільська область) народилася Олена Кульчицька - графік, живописець, педагог. Авторка понад чотирьох тисяч художніх творів. Також вона знайшла себе в різних видах мистецтва: живопис, графіка, кераміка і гончарство.

Етторе Бугатті
Етторе Бугатті

15 вересня 1881 року в Мілані, Італія, народився Етторе Бугатті - італійський конструктор і промисловець, засновник французької автомобілебудівної компанії «Bugatti». За його життя було виготовлено 7900 автомобілів, майже 2000 з яких збереглись донині.

15 вересня 1883 року в місті Гент, Бельгія, помер Жозеф Плато - бельгійський фізик і академік, який винайшов фенакістископ.

Пилип Коновал
Пилип Коновал

15 вересня 1888 року в селі Кутківці Подільської губернії народився Пилип Коновал - канадець українського походження, єдиний українець-кавалер, нагороджений вищою військовою нагородою Великої Британії - Хрестом Вікторії.

15 вересня 1889 року в Вустері (Массачусетс, США) народився Роберт Бенчлі - американський журналіст, актор і сценарист. Він вигадував анекдоти і веселі історії на ходу, дотепно інтерпретував побутові ситуації, відзначався самоіронією.

Агата Крісті
Агата Крісті

15 вересня 1890 року в Торкі, Велика Британія, народилася Агата Крісті - англійська письменниця, авторка детективної прози. За кількістю перекладів (понад 100 мовами світу) і сумарним накладом друкованих видань (понад 2 млрд примірників) книги Агати Крісті посідають третє місце в історії після Біблії та творів Вільяма Шекспіра.

Також Агаті Крісті належить рекорд по максимальному числу театральних постановок одного твору. Вистава «Мишоловка» вперше була поставлена в 1952 році і до цього дня безперервно демонструється на сцені.

15 вересня 1890 року в Женеві, Швейцарія, народився Франк Мартен - швейцарський композитор. У 1933-1940 рр. він був директором власної музичної школи, в 1942-1946 рр. керував Асоціацією музикантів Швейцарії. Але в 1946 році Франк залишив всі адміністративні пости і разом із дружиною переїхав в Амстердам, щоб присвятити себе композиції.

15 вересня 1892 року в місті Заліщики, Тернопільська область, народився Михайло Гайворонський - український композитор, диригент, педагог, скрипаль, критик, громадський діяч, автор багатьох популярних стрілецьких пісень, головний диригент та інспектор військових оркестрів Армії УНР.

15 вересня 1893 року в Джерсі-Сіті, Нью-Джерсі, вийшов перший номер газети «Свобода» - перше україномовне видання в Сполучених Штатах.

Жан Ренуар
Жан Ренуар

15 вересня 1894 року в Парижі, Франція, народився Жан Ренуар - французький режисер, сценарист, актор, продюсер, монтажер, художник. У 1975 році поважний метр європейського кіно отримав премію "Оскар". У Жана Ренуара є зірка на Голлівудській алеї слави.

15 вересня 1903 року в штаті Теннессі, США, народився Рой Екафф - американський автор-виконавець і скрипаль, прозваний "королeм" або "дідусем музики кантрі". У 1987 році нагороджений почесною "Grammy" за досягнення протягом усього життя, а в 1991 році - відзначений "National Medal Of Arts".

15 вересня 1907 року в Кардстоні, провінція Альберта, народилася Вайна Фей Рей - американська актриса канадського походження. Вона увійшла в історію кіно як «дівчина Конга», зігравши головну роль в культовому фільмі «Кінг-Конг».

15 вересня 1916 року в ході I Світової війни в битві на річці Сомма вперше були використані танки в наступальній операції англо-французьких військ проти Німеччини. Танки були ще недосконалі, тихохідні й громіздкі, а їхні екіпажі — слабко підготовлені. З 49 машин, що пішли у нічний марш до фронту, на початкове положення висунулося 32, а у підтримці атаки піхоти взяло участь лише 18. Але й цієї кількості виявилося достатньо, щоб вплинути на хід бойових дій. За допомогою танків англійці на фронті у 10 км за п'ять годин просунулися вперед на 4-5 км.

15 вересня 1917 року в друк вийшов тираж першого номера американського журналу «Forbes», заснованого 37-річним журналістом Берті Чарлзом Форбсом. Перший випуск коштував 15 центів. Тепер це провідне фінансово-економічне видання світу, яке має 5 мільйонів читачів.

15 вересня 1919 року в Кам'янець-Подільському, де перебував уряд УНР, успіхом закінчилися переговори між повстанським отаманом Зеленим (Данило Терпило) і головним отаманом Симоном Петлюрою. Було досягнуто згоди про спільні дії повстанців і регулярних військ УНР.

15 вересня 1921 року у Відні, Австрія, помер Альфред Антон Єнсен - шведський історик, слов'янознавець, перекладач, дійсний член Українського Наукового Товариства в Києві.

15 вересня 1922 року в Києві відкрився театр імені Марії Заньковецької, який в 1944 році переїхав до Львова. Перший час вогнищем культури керували режисери Борис Романицький і Олександр Корольчук.

15 вересня 1924 року в Південній Бессарабії спалахнуло Татарбунарське повстання, коли зі зброєю в руках українці виступили проти румунської окупації. 25 вересня протест остаточно придушили і заарештували багатьох учасників.

15 вересня 1926 року в Єні, Німеччина, помер Рудольф Ойкен - німецький письменник і філософ. Лауреат Нобелівської премії з літератури «за серйозні пошуки істини, всепроникаючу силу думки, широкий кругозір, жвавість і переконливість, з якими він відстоював і розвивав ідеалістичну філософію».

15 вересня 1928 року в місті Тампа (Флорида, США) народився Джуліан «Кеннонболл» Еддерлі - американський джазовий альт-саксофоніст, який грав у стилі хард-боп. Лауреат премії «Греммі» (1968).

15 вересня 1930 року карткова гра бридж вийшла на новий рівень, коли на Першому міжнародному матчі американці виграли у англійців. Згодом бридж став єдиною з карткових ігор, яку визнали видом спорту.

15 вересня 1934 року через два з половиною роки після викрадення і вбивства сина знаменитого льотчика Чарльза Ліндберга в США був схоплений викрадач дитини Бруно Гауптман. У квітні 1936 року його стратили на електричному стільці, хоча до останнього він клявся в невинуватості.

15 вересня 1937 року у Дніпропетровську (нині - Дніпро) за сфальсифікованим звинуваченням був розстріляний Микола Світальський - відомий український геолог, дійсний член АН (1930, віце-президент - 1935). З 1935 року він був директором Інституту геологічних наук АН і одночасно професором Київського університету.

15 вересня 1937 року в Копенгагені, Данія, помер Олаф Фінсен - фарерський політичний діяч, мер Торсгавна (1904-1909), перший фармацевт в історії Фарерських островів.

15 вересня 1938 року в Балтиморі (Меріленд, США) помер Томас Вулф - американський письменник, представник «втраченого покоління». Автор романів «Подивись на свою домівку, Янголе», «Про час і про ріку», «Від смерті до ранку», «Павутина і скеля», «Додому нема вороття».

15 вересня 1941 року по всій території України і в еміграції гітлерівці масово кинули за ґрати членів ОУН-Бандери. У Берліні були запроторені до в'язниці Степан Бандера і Ярослав Стецько. Відправлені в концтабори 1500 патріотів.

15 вересня 1944 року у звільненому від гітлерівців Києві відкрився оновлений Державний музей західного і східного мистецтв (нині - Музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків).

15 вересня 1945 року в Мадриді, Іспанія, народилася Кармен Маура - іспанська кіноактриса. Вона з'являлася в стрічках "Повернення", "Жінки на межі нервового зриву", "За що мені це?", "Закон бажання".

Антон фон Веберн
Антон фон Веберн

15 вересня 1945 року в Міттерзіллі, Австрія, помер Антон фон Веберн - австрійський композитор і диригент, один із засновників "Нової віденської школи". Він був застрелений з пістолета п'яним американським солдатом.

15 вересня 1946 року в місті Сан-Саба (Техас, США) народився Томмі Лі Джонс - відомий американський актор, режисер, продюсер, сценарист. Він знявся в картинах «Люди в чорному», «Лінкольн», «Імператор», «Джон Ф. Кеннеді: Постріли в Далласі», «Старим тут не місце». За роль в кримінальному бойовику «Втікач» отримав премію «Оскар».

Володимир Пилат
Володимир Пилат

15 вересня 1955 року у Львові народився Володимир Пилат - український дослідник і знавець бойових мистецтв, засновник стилю та Верховний вчитель бойового Гопака. У 1985 році він створив експериментальну школу з вивчення бойової культури українського народу. У 1989 році майстер провів у Львові перший Всеукраїнський з'їзд козацтва, на якому зібралися ентузіасти зі всієї України.

15 вересня 1955 року в Києві помер Павло Долина (Попиков) - український актор, режисер, педагог. Він поставив фільми «Чортополох», «Секрет рапіда», «Чорні дні», «Чатуй», «Свято Унірі».

15 вересня 1964 року вийшов перший номер британської газети «The Sun». На першій шпальті редакція таблоїду помістила помаранчевий диск, який символізує сонце. В день видання читають близько 7,7 млн осіб.

15 вересня 1971 року дванадцять канадців з Ванкувера створили екологічну організацію "Greenpeace". Попрямувавши до острова Амчитка на Алясці, вони висловили категоричний протест проти проведення американцями ядерних випробувань на острові. Такою була їхня перша акція.

15 вересня 1975 року вийшов студійний альбом "Wish You Were Here" британського психоделічного гурту "Pink Floyd".

Том Харді
Том Харді

15 вересня 1977 року в Лондоні, Велика Британія, народився Том Гарді - британський кіноактор, продюсер, сценарист. Знявся в картинах «Початок», «Темний лицар: Відродження легенди», «Шалений Макс: Дорога гніву», «Веном».

15 вересня 1978 року в лікарні Мюнхена, Баварія, за нез’ясованих обставин помер Вільгельм Мессершмітт - німецький авіаконструктор і виробник літаків-винищувачів.

15 вересня 1978 року в Новому Орлеані Мухаммед Алі втретє завоював титул чемпіона в суперважкій категорії, перемігши Леона Спінкса. Він став першим боксером, якому вдалося досягти такого результату.

15 вересня 1980 року в Нью-Йорку, США, помер Білл Еванс - американський джазовий піаніст і композитор, один з найбільш значущих джазових піаністів XX століття. Його акордові побудови настільки витончені та індивідуальні, що їхнє запозичення доступно лише деяким піаністам.

15 вересня 1982 року всупереч протестам з боку Ізраїлю Папа Римський Іоанн Павло II удостоїв особистої аудієнції лідера ОВП Ясіра Арафата.

15 вересня 1989 року в Стреттоні (Вермонт, США) помер Роберт Пенн Воррен - американський поет, письменник, літературний критик. Двічі він ставав лауреатом Пулітцерівської премії за поетичні збірки.

15 вересня 1990 року з піснею "The Joker" американська рок-група "The Steve Miller Band" єдиний раз виявилася №1 в британському хіт-параді.

15 вересня 1991 року в Києві відбулося Всеукраїнське народне віче на підтримку Акту про державну незалежність України.

15 вересня 1991 року в Парижі невідомий льотчик встановив абсолютний рекорд нахабства і майстерності. На літаку з восьмиметровим розмахом крил спочатку він пролетів під склепінням Тріумфальної арки, відстань між колонами якої 14,6 м. Потім, політавши над Єлисейськими полями, він прошмигнув між північною і південною опорами Ейфелевої вежі. Нікому раніше не вдавалося зробити подібні геройства за один день. Поліція встановила, що літак був викрадений на приміському аеродромі, а потім залишений під Парижем.

15 вересня 2001 року президент США Джордж Буш назвав Усаму бен Ладена головним підозрюваним у терактах 11 вересня і закликав американців готуватися до довгої, важкої війни проти тероризму.

15 вересня 2006 року у Флоренції померла Оріана Фаллачі - журналістка, письменниця, публіцистка, у роки II Світової війни – учасниця італійського Опору.

15 вересня 2008 року в Лондоні, Велика Британія, помер Річард Райт - британський піаніст, клавішник, співак, учасник культової групи «Pink Floyd».

15 вересня 2008 року американський інвестиційний банк «Lehman Brothers», один з провідних світових фінансових конгломератів, заснований в 1850 році, оголосив про банкрутство. Це стало відправною точкою світової фінансової кризи кінця 2000-х, що ознаменувала перехід в гостру фазу.

15 вересня 2013 року померла Світлана Кузьменко - українська письменниця, член НСПУ, ПЕН-клубу та Об'єднання українських письменників в Канаді «Слово». Її творчість відзначалася на конкурсах Українського літературного Фонду імені Івана Франка (1978, 1981), імені Марусі Бек при Світовій федерації українських жіночих організацій.

15 вересня 2015 року в Кишиневі, Молдова, помер Міхай Волонтир - молдавський актор театру і кіно, театральний режисер. Народний артист, найбільш відомий завдяки ролям прапорщика Волентіра і цигана Будулая. Вибрана фільмографія - "Четвертий", "Це солодке слово", "Мости", "Дмитро Кантемир", "У зоні особливої уваги", "Кентаври", "Циган", "Від Бугу до Вісли", "Хід у відповідь", "Повернення Будулая".

Олександр Рудяченко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-