8 вересня: народний календар і астровісник

8 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Адріана і Наталії; що віщує холодний досвіток, хто скидає пір’я і де шукати прихистку

Сьогодні Церква вшановує мучеників Адріана і Наталію. Вони були подружжям, жили на початку 4 століття в Нікомідії (нині турецький Ізміт). Адріан був язичником, Наталія – християнкою, але, тим не менш, жили вони у мирі та злагоді. Трохи більше року тривав їхній шлюб, коли в місті розпочались гоніння на християн. І тоді Адріан, вражений безпрецедентною мужністю, виявленою  мучениками під час тортур, увірував у Христа. Молодого чоловіка схопили і кинули до в’язниці. Наталія одразу ж поспішила йому на допомогу, але теж була схоплена. Обох їх стратили.  Цих святих, так само як і Петра і Февронію, у православ’ї вважають покровителями шлюбу і сім’ї.

Холодний досвіток на Адріана і Наталію віщував ранню і доволі холодну зиму. Існувало чимало народних прикмет, за якими українці визначали якими будуть осінь і зима. Приміром, якщо гички на буряках було чимало і вона була сухою – осінь мала бути теплою й сухою. Коли кури починали рано линяти – до ранньої й холодної зими, а коли довго не скидали пір’я, то осінь буде сухою.

Іменинники сьогодні Адріан, Наталія, Петро, Георгій, Марія, Віктор, Дмитро, Роман.

9-10 місячні дні. Можливо збіг, а можливо й ні, але щодо цього дня існує настанова: бажано присвятити себе і свій час родині, яка, за великим рахунком є мікрокосмом, реальністю в реальності, островом серед бурхливого житейського моря-океану, або, принаймні, банальною фортецею на пагорбі, де в разі небезпеки, загрози нападу чужинців, можна знайти прихисток, перепочити, перев’язати рани, заспокоїтися, зібратися з силами, щоби через деякий час знову вирушати в  широкий світ. Матриця сім’ї, дому, майже як і смерть, певним чином усіх нас урівнює, адже якщо корона є лише в обраних, то домашні капці — в кожного. А ще сьогодні ні від кого нічого не вимагайте — натомість самі давайте, даруйте, любіть.      

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1991 – +3,3, а найтеплішим у 2008 –  +32,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-