Супрун розповіла про “загадковий” недуг курців вейпу

Супрун розповіла про “загадковий” недуг курців вейпу

Укрінформ
У США зафіксовано першу смерть від важкої хвороби легенів, що спричинило куріння електронного пристрою.

Про це у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

"Днями було зафіксовано першу смерть від важкої хвороби легенів серед людей, які використовують електронні пристрої для куріння чи вейпи. Це трапилося у штаті Іллінойс, США. Пацієнт помер внаслідок розвитку серйозної респіраторної хвороби, яку пов’язують саме з використанням електронних пристроїв. CDC повідомило, що зафіксовано близько 193 схожих випадків такого захворювання у 22 штатах протягом 2 місяців (з кінця червня до кінця серпня). Наразі триває розслідування причин усіх випадків", - написала Супрун.

За її словами, поки невідомо, що саме спричинило цю хворобу, але її виникнення безпосередньо пов’язують з використанням електронних девайсів та речовин, які через них курять: усі люди, у яких були зафіксовані симптоми, повідомили про регулярне або нещодавнє використання таких пристроїв.

"Характерними були симптоми, такі як: кашель, задишка та втома, у деяких випадках блювота і діарея. У кількох найважчих випадках повідомлено про пошкодження легенів. Доказів, що ці симптоми мають інфекційне походження, поки також немає. Водночас залишається незрозумілим, чи мають ці випадки одну причину чи це різні захворювання з подібними ознаками", - зауважила Супрун.

Вона зазначила, що експерти вбачають потенційну ознаку у речовинах, що входять до складу рідин для заправки вейпів та інших електронних пристроїв для куріння.

"Є багато різновидів цих пристроїв та рідин, які мають велику кількість компонентів. Деякі з них можуть бути безпечними, деякі ні. Що саме вдихає людина під час куріння електронного пристрою чи вейпу — невідомо. Сьогодні ринок альтернативних сигарет — вейпів, електронних сигарет та різних пристроїв з начебто безпечними технологіями, такі як “heat-not-burn” або “нагрівання-не-горіння”, постійно зростає. Їхні виробники запевняють, що ці технології безпечніші за звичайне куріння. Але це не так. Якісних незалежних досліджень, які б підтримували це твердження, наразі немає", - зауважує Супрун.

Вона попереджає, що безпечних сигарет не існує, відтак МОЗ пропонує на законодавчому рівні ввести визначення електронних сигарет, регулювати вміст компонентів, зокрема ароматизаторів, та обмежити продаж тютюну.

"Це допоможе зберегти здоров’я українців, а також наблизить наше законодавство до європейських стандартів", - переконана Супрун.

Читайте також: У США зафіксували першу смерть серед любителів вейпінгу — ЗМІ

Як повідомляли ЗМІ, група експертів провела розслідування випадків незрозумілих легеневих хвороб у США, які могли бути пов'язані з використанням електронних сигарет. Центр з контролю та профілактики захворювань США (CDC) заявив, що у 22 штатах зафіксували 193 потенційні випадки протягом двох місяців між 28 червня та 20 серпня. За словами експертів, у багатьох випадках причина хвороб — вживання через вейпінг ТГК — головного психоактивного компонента канабісу. У межах цього розслідування у США офіційно зафіксували першу смерть пацієнта після розвитку важкої легеневої хвороби через вейпінг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-