Календар пам'ятних дат. 24 серпня

Календар пам'ятних дат. 24 серпня

Укрінформ
24 серпня 1991 року Верховна Рада України прийняла Акт проголошення незалежності України - політико-правовий документ, який засвідчив новий статус Української держави

24 серпня 79 року в Південній Італії, поблизу Неаполя, сталося виверження вулкана Везувій, в результаті якого були знищені міста Помпеї, Стабія, Оплонтіс і Геркуланум. Практично всі жителі загинули.

24 серпня 410 року війська вестготів під керівництвом короля Аларіха без бою захопили Рим й піддали його триденному грабунку і нищенню. Незважаючи на відносно незначні фактичні втрати, несподівана для багатьох вразливість «вічного міста» і наступний спустошливий рейд германців на південь Апеннін став причиною поступового занепаду Центральної і Південної Італії й передвісником падіння Західної Римської імперії.

24 серпня 1572 року Король Франції Карл IX наказав знищити в Парижі протестантських лідерів, що вилилося в масову різанину гугенотів, відому як Варфоломіївська ніч. На наступний день Карл розпорядився припинити вбивства, але ситуація вийшла з-під контролю і знищення протестантів тривало до жовтня, охопивши провінції Руан, Ліон, Бордо і Орлеан. За оцінками істориків, в Парижі було вбито близько 2 тисяч гугенотів і понад 30 тисяч по всій країні. Ця трагедія вважається однією з найбільших в історії релігійних війн.

24 серпня 1745 року в селі Космач (тепер - Косівський район Івано-Франківської області) загинув Олекса Довбуш, знаменитий ватажок українських опришків. Загін Довбуша (до 50 осіб) в 1738-1745 роках діяв на території Західної України, на Закарпатті та Буковині. Легендарному месникові, виразнику найзаповітніших прагнень до волі й соціальної рівності народ присвятив багато пісень, легенд, переказів, казок. Його образ втілений в творах класиків української літератури.

24 серпня 1832 року в Парижі помер Саді Карно, французький фізик і математик. У 1824 році вчений видав першу і єдину роботу - "Роздуми про рушійну силу вогню і про машини, здатні розвивати цю силу", що вважається основоположною в термодинаміці.

24 серпня 1853 року з'явилися перші картопляні чіпси. Як і інші культові винаходи, вони з'явилися випадково. Влітку 1853 року залізничний магнат Корнеліус Вандербільт подорожував по країні з ревізією своїх підприємств. Зупинившись в місті Саратога-Спрінгс, прискіпливий бізнесмен залишився незадоволений обідом в готельному ресторані. Коли з'явився чорношкірий кухар Джордж Крам, містер Вандербільт почав публічно лаяти кулінара за непросмажену і товсто нарізану картоплю. Почуття гумору кухареві не підвело, і зарозумілому мільйонерові він нарізав картоплю максимально тонко, і, засмаживши в маслі до хрускоту, підніс блюдо клієнту.

24 серпня 1868 року в селі Ставище (Київська область) народився Максим Славинський, український громадський діяч, публіцист, дипломат.

24 серпня 1894 року у Львові народився Богдан Крижанівський, відомий український диригент і композитор. Один з організаторів і диригент Українського драматичного театру ім. І. Франка (з 1926 року - в Києві). У 30-40-х роках працював у Харківському українському драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченко, з 1946 року - в Чернівецькому українському музично-драматичному театрі. Автор вокально-симфонічної поеми «Данило Галицький», оперет, музики до вистав. В кінці 50-х років зазнав гонінь. Композитора звинувачували в націоналізмі, називали петлюрівцем; на нього писали доноси, всіляко принижували. Особливо дісталося йому за «Данила Галицького» і за музику до пісні «Гей, наливайте повнії чари, щоб через вінця лилося».

24 серпня 1899 року в Буенос-Айресі народився Хорхе Луїс Борхес, аргентинський прозаїк, поет, публіцист, мислитель. Він відомий, перш за все, лаконічними прозовими фантазіями, що часто маскують міркування про фундаментальні філософські проблеми або приймають форму пригодницьких або детективних історій. У 1920-ті роки літератор став одним із засновників авангардизму в іспаномовній латиноамериканській поезії.

24 серпня 1902 року в місті Люмьевіль-е-Орно (Франція) народився Фернар Бродель, французький історик, який першим запропонував враховувати економічні та географічні фактори під час аналізу історичного процесу.

24 серпня 1906 року в Києві народилася Віра Данилевич, українська акторка, режисерка. У 1930 році вона працювала асистентом режисера на Київській кіностудії, в 1930-1931 роках - режисером Дніпропетровського театру юного глядача, а з 1946 - викладала в Київському державному інституті театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого. Авторка ряду п'єс.

24 серпня 1923 року народився Віктор Глушков, український вчений, піонер комп'ютерної техніки, автор фундаментальних праць у галузі кібернетики, математики і обчислювальної техніки; глава наукової школи кібернетики. Засновник Інституту кібернетики імені В. М. Глушкова НАН України, який і очолював до 1982 року.

24 серпня 1928 року в селі Хрипівка (Чернігівська область) народився Левко Лук'яненко, український політичний і громадський діяч, дисидент, співзасновник Української Гельсінської Групи, автор «Акту проголошення незалежності України».

24 серпня 1929 року в Каїрі (Єгипет) народився Ясір Арафат, лідер палестинського визвольного руху, один із засновників і з 1969 лідер Організації визволення Палестини (ОВП).

24 серпня 1936 року в Києві помер Анатоль Олійник, український поет доби Розстріляного відродження. Він активно друкувався в журналах "Молодняк", "Червоні квіти" тощо, підтримував дружні стосунки з Володимиром Сосюрою та іншими письменниками.

24 серпня 1938 року газета "Christian Century" вперше використала термін "мильна опера" по відношенню до популярних в кінці 1930-х років радіо- і телесеріалів в жанрі "сімейної мелодрами". Журналіст пожартував: "Ці історії я називаю "мильною оперою", тому що без допомоги мила я б не зміг пролити жодної сльози над муками їхніх героїв". Згодом назва приклеїлася до довгограючих телефільмів. Спочатку цільовою аудиторією серіалів вважалися школярі. Однак скоро телевізійники виявили іншу "золоту жилу" - домогосподарок.

24 серпня 1938 року в місті Шеффілд (Велика Британія) народилася Антонія Баєтт, відома британська письменниця і поетеса. Авторка понад двох десятків книг, володарка численних літературних премій, зокрема Букерівської (1990). У 2008 році газета The Times внесла її в список 50 кращих британських письменників з 1945 року.

24 серпня 1943 року померла Симона Вейль, французька філософка, релігійна мислителька. Вона померла від виснаження на 34 році життя в Ешфорді (Велика Британія), де працювала у Шарля де Голля в штабі французького Опору. Хвора на туберкульоз жінка жорстко скоротила свій щоденний раціон, щоб не мати переваги над співвітчизниками, які голодували. Її смерть стала логічним завершенням життя, що відповідало тільки одному принципу - принципу абсолютної безкомпромісної совісті. «Поділитися шматком хліба набагато важливіше, ніж промовити проповідь», - вважала вона.

24 серпня 1947 року в Ріо-де-Жанейро народився Пауло Коельо, бразильський прозаїк і поет. Опублікував в цілому понад 20 книг. Загальний тираж його книг на всіх мовах перевищує 300 мільйонів.

24 серпня 1948 року в Ліоні (Франція) народився Жан-Мішель Жарр, французький композитор, мультиінструменталіст, один з піонерів електронної музики, який грає в основному на синтезаторах, автор і постановник грандіозних музично-світлових шоу.

24 серпня 1949 року набрав чинності договір про створення НАТО. Організація була створена для захисту Західної Європи від радянського вторгнення. Переговори велися довго і завершилися 4 квітня 1949 року, коли представники 12 країн (Бельгія, Велика Британія, Данія, Ісландія, Італія, Канада, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Португалія, США, Франція) підписали Північноатлантичний Договір, який створював систему колективної безпеки.

24 серпня 1951 року в Нью-Йорку народився Оскар Іхуелос, американський письменник, лауреат Пулітцерівської премії (1990).

24 серпня 1956 року Елвіс Преслі записав одну з найпопулярніших своїх пісень - «Love Me Tender». Нині пісня входить в список «500 кращих пісень» за версією журналу «Роллінг Стоун».

24 серпня 1957 року в Лондоні народився Стівен Фрай, відомий британський письменник, актор і режисер. Він запам'ятався за фільмами "V означає Вендета", "Шкільні роки Тома Брауна", "Уайльд".

24 серпня 1966 року в Пекіні помер Лао Ше, відомий китайський прозаїк, драматург, публіцист. Автор ряду успішних книг, а саме: романів "Філософія шановного Чжана" і "Нотатки про котяче місто", а також історичної драми "Кулак в ім'я справедливості".

24 серпня 1975 року в Нью-Йорку помер Чарльз Ревсон, підприємець і творець найбільшої косметичної компанії "Revlon". Він вважається одним з винахідників лаку для нігтів.

24 серпня 1981 року вбивця Джона Леннона Марк Чепмен отримав довічне ув'язнення з правом подачі прохання про помилування через 20 років. Він подавав прохання 10 разів, і всі вони були відхилені.

24 серпня 1988 року у Львові помер Борис Романицький, український режисер і актор школи Панаса Саксаганського. З 1922 року він був співзасновником і мистецьким керівником Театру імені Марії Заньковецької, спочатку пересувного, а з 1931 - стаціонарного в Запоріжжі, з 1944 року - у Львові, де працював актором і режисером.

На фото: на вулицях біля будівлі Верховної Ради багатолюдно, кожен вітає проголошення незалежності України. Київ, 24 серпня 1991 року. Із фондів Укрінформу
На фото: на вулицях біля будівлі Верховної Ради багатолюдно, кожен вітає проголошення незалежності України. Київ, 24 серпня 1991 року. Із фондів Укрінформу
На фото: не менші пристрасті вирують у стінах Верховної Ради під час прийняття Акту проголошення незалежності. Київ, 24 серпня 1991 року. Із фондів УКРІНФОРМу.
На фото: не менші пристрасті вирують у стінах Верховної Ради під час прийняття Акту проголошення незалежності. Київ, 24 серпня 1991 року. Із фондів УКРІНФОРМу.

24 серпня 1991 року Верховна Рада України прийняла Акт проголошення незалежності України - політико-правовий документ, який засвідчив новий статус Української держави. Це означало, що Українська держава має свою неподільну і недоторкану територію, на якій діють виключно Конституція і закони України. Вона сама здійснює захист і охорону своєї державності, гарантує всім своїм громадянам права і свободи, виключно сама розпоряджається своїми природними багатствами, самостійно веде свою економіку, має свою валютно-фінансову систему і грошову одиницю, сама проводить міжнародну політику і встановлює рівноправні стосунки з сусідами, сама розвиває науку, освіту, культуру. У той же час ВР визнала за необхідне провести всеукраїнський референдум на підтвердження Акта незалежності і вибори Президента України. 1 грудня 1991 року українці взяли участь у всенародному референдумі. За незалежність України тоді висловилися 90,32% громадян. Схваливши на всеукраїнському референдумі Акт проголошення незалежності України, народ надав цьому документу реальну силу і почав новий етап розвитку історії нашої держави.

24 серпня 1993 року в Балаклаві під Севастополем на 19 кораблях прикордонних військ України вперше піднято державні прапори і військово-морські прапори України.

24 серпня 1994 року на честь Дня Незалежності України відбувся перший військовий парад на Хрещатику.

24 серпня 1997 року в місті Грейт-Букгем (Велика Британія) помер Люїс Ессен, англійський фізик-експериментатор, творець кварцових і атомних годинників, один з найвідоміших співробітників Національної фізичної лабораторії Великої Британії. Також відомий результатами точного виміру швидкості світла (1946).

24 серпня 2006 року Міжнародний астрономічний союз ухвалив нову класифікацію небесних тіл, згідно з якою Плутон перестав вважатися планетою Сонячної системи і перейшов в розряд карликових планет.

24 серпня 2012 року один з найвідоміших і найтитулованіших спортсменів світу Ленс Армстронг звинувачений антидопінговим агентством Сполучених Штатів у вживанні заборонених препаратів в період з 1999 по 2005 роки і позбавлений 7 титулів переможця велогонки «Тур де Франс», а також довічно дискваліфікований.

24 серпня 2016 року в Житомирі помер Сергій Бабич, український громадський і політичний діяч, дисидент, націоналіст, багаторічний в'язень радянських концтаборів.

Олександр Рудяченко. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-