В арктичному снігу знайшли частинки мікропластику

В арктичному снігу знайшли частинки мікропластику

Укрінформ
У найменш забрудненій частині світу – Арктиці – знайшли частинки мікропластику, який потрапляє туди разом зі снігом.

Про це повідомляє National Geographic з посиланням на дослідження Science Advances.

«Значна кількість фрагментів пластику та волокон падає зверху на крижаний покрив в протоці Фрама - незаселений океанічний простір між Гренландією та норвезьким арктичним архіпелагом Свальбард», – йдеться у повідомленні.

Вчені Інституту полярних і морських досліджень імені Альфреда Вегенера в Німеччині й швейцарського Інституту дослідження снігу та лавин виміряли рівень мікропластику у зразках снігу з цього віддаленого місця під час дослідницьких круїзів у 2015-2017 роках. Вони виявили в кожному літрі снігу близько 14 тисяч частинок мікропластику.

Дослідники дійшли висновку, що така кількість мікропластику могла опинитися в даному місці лише під час снігопадів. Тобто більша частина мікропластику в снігу потрапила туди з повітря. З атмосфери мікропластик "вимивається" опадами — дощем і снігом.

Як зазначається, дослідження викликає занепокоєння у вчених щодо того, наскільки мікропластик забруднює атмосферу, створюючи потенційний ризик для здоров’я людей та тварин, які вдихають їх.

Для порівняння, дослідники також проаналізували сніг біля міських ділянок у Німеччині та Альпах і також виявили там сліди мікропластику.

Читайте також: У Чорному морі сміття вдвічі більше, ніж у Середземному

"В основному мікропластик є скрізь… Авіаційний транспорт - це шлях транспортування мікропластику до найвіддаленіших частин нашої планети", - розповіла морський еколог з Інституту полярних і морських досліджень імені Альфреда Вегенера Мелані Вегенер.

Як повідомлялося раніше, американський дослідник знайшов пластикове сміття на дні Маріанської западини під час встановлення рекорду на найглибше занурення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-