Календар на всю голову. 9 червня

Календар на всю голову. 9 червня

Укрінформ
Цього дня в 1934 році на кіноекранах в США вперше з'явився Дональд Дак, а в 1988 році Сергій Бубка встановив світовий рекорд - 6,05 м  

9 червня 68 року в Римі помер Нерон Клавдій Цезар Август Германік (найбільш відомий під ім'ям Нерон) - римський імператор (54-68 рр.), останній з династії Юліїв-Клавдіїв. Також Батько вітчизни, Великий понтифік (55), п'ятиразовий консул (55, 57, 58, 60 і 68 рр.).

9 червня 1290 року померла Беатріче - «муза» і таємне платонічне кохання італійського поета Данте Аліґ'єрі.

9 червня 1311 року в Сієні італійський живописець Дуччо Ді Буонінсенья завершив вівтарний образ "La Maestà" ("Величність") в міському кафедральному соборі, який зображав покровительку міста - Мадонну в оточенні святих і ангелів. Найбільш значущий твір подібного жанру (дошка, темпера і позолота 213 × 396 см), створене в Італії, який проклав дорогу багатьом художнім відкриттям Ренесансу. Праця зайняла майже три роки.

9 червня 1508 року в Словенії народився Прімож Трубар - перекладач на словенську мову Біблії.

9 червня 1595 року в місті Мереч (нині - Варенський район, Литва) народився Владислав IV Ваза - правитель Речі Посполитої, король Польський і великий князь Литовський (1632-1648), цар Московський (1610-1613) і титулярний (1610-1634) . При ньому на березі Дніпра була побудована фортеця Кодак, спалахували повстання Павлюка і Острянина.

9 червня 1775 року в місті Ганноверш-Мюнден, Німеччина, народився Георг Гротефенд - німецький філолог. Він першим в світі пред'явив вдалий переклад вавилонського (давньоперського) клинопису.

9 червня 1781 року в містечку Вайлем (графство Нортумберленд, Англія) народився Джордж Стефенсон - англійський винахідник паровоза, будівельник першої в світі залізниці.

9 червня 1795 року колишній королівський ювелір Етьєн Ленуар виготовив з міді еталон - перший метр, обчислений на основі колишніх геодезичних вимірювань. Нову міру довжини встановив революційний французький Конвент.

9 червня 1812 року в Радісі, Німеччина, народився Йоганн Готфрід Ґалле - німецький астроном, за розрахунками Урбена Левер'є, відкрив планету Нептун.

9 червня 1815 року підписанням Заключного (генерального) акта, що складається з 121 статті, завершився Віденський конгрес, скликаний у вересні 1814 року після повалення Наполеона. У роботі взяли участь всі європейські держави.

9 червня 1822 року в США Чарльз Грем отримав перший патент на вставну щелепу.

9 червня 1843 року в Празі (нині - Чехія) народилася Берта фон Зуттнер - австрійська письменниця, діяч міжнародного руху миру, перша жінка - лауреат Нобелівської премії миру і друга жінка, яка отримала Нобелівську премію (після Марії Кюрі).

9 червня 1865 року біля Оденсе, Данія, народився Карл Август Нільсен - датський композитор, скрипаль, диригент і педагог, один з найбільших діячів датської культури. Він вважається основоположником сучасної національної композиторської школи.

9 червня 1866 року в селі Княгиня, Закарпатська область, упав метеорит, який отримав назву "Княгиня". Після падіння було зібрано близько тисячі частин загальною масою майже 500 кг, які розійшлися по багатьох, головним чином, зарубіжних музеях.

9 червня 1868 року в столиці Австрії відбулася прем'єра вальсу "Казки Віденського лісу" ("Geschichten aus dem Wienerwald") Йоганна Штрауса-сина. Це був один з найдовших вальсів і один з шести вальсів Штрауса, де звучить цитра. У партитурі чітко помітні фольклорні мотиви.

9 червня 1870 року в Гайемі, Англія, помер Чарльз Діккенс - великий англійський письменник, романіст і нарисовець. Найпопулярніший англомовний письменник за життя, класик світової літератури, один з найбільших прозаїків XIX ст. Творчість Чарльза Діккенса відносять до вершин реалізму, але в його романах відбилися і сентиментальність і казковий початок. Найзнаменитіші романи: "Посмертні записки Піквікського клубу", "Олівер Твіст", "Девід Копперфільд", "Великі сподівання", "Повість про два міста".

9 червня 1886 року в Токіо, Японія, народився Ямада Косаку - японський композитор і диригент.

9 червня 1889 року в Римі на місці спалення Джордано Бруно відкрито пам'ятник.

9 червня 1891 року в Перу (шт. Індіана, США) народився Коул Портер - знаменитий американський композитор, один з небагатьох авторів "Tin Pan Alley", писав разом з музикою і тексти до власних пісень. Він прославився музичними комедіями на Бродвеї: "Цілуй мене, Кет" (1948; адаптація "Приборкання норовливої" Вільяма Шекспіра), "Що б не трапилося", а також піснями: «Night and Day», «I Get а Kick out of You», «I've Got You Under My Skin», «Begin the Beguine» та ін.

9 червня 1898 року в місті Прато (Тоскана, Італія) народився Курціо Малапарте - італійський письменник, сценарист і режисер.

9 червня 1904 року у Великій Британії пройшов перший концерт Лондонського симфонічного оркестру (London Symphony Orchestra) під керуванням німця Ханса Ріхтера. Були виконані твори Бетховена і Вагнера.

9 червня 1908 року вперше у повітрі врятовано людину, в якої не розкрився парашут. Героїнями стали: Доллі Шепард врятувала життя Лолі Мей, приземлившись із нею на одному парашуті.

9 червня 1915 року в Воукеші (Вісконсин, США) народився Лес Пол - американський гітарист-віртуоз, поет-пісняр, один з винахідників електрогітари, яка уможливила сучасне звучання рок-н-ролу. Йому приписують безліч інновацій в області звукозапису, хоча він був не першим, хто використав техніку такого роду.

9 червня 1919 року в зв'язку з критичним становищем в державі Українська Національна Рада призначила Євгена Петрушевича диктатором Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Директорія УНР не визнала чинності цього акту і вивела Петрушевича зі свого складу.

9 червня 1920 року відступаючи, польські війська підірвали в Києві всі мости через Дніпро, зокрема Ланцюговий міст. Розірвані ланцюги потягнули всю споруду, яка звалилася. Відновлювальні роботи розпочалися лише через п'ять років.

9 червня 1922 року в Нью-Йорку, США, народився Джордж Аксельрод - американський сценарист, режисер і продюсер.

9 червня 1930 року в місті Сент-Пітерсберг (Флорида, США) народився Лін Картер - американський письменник-фантаст.

9 червня 1934 року на кіноекранах в США вперше з'явився новий анімаційний персонаж - каченя Дональд Дак. Місцем народження виявився мультфільм "The Wise Little Hen" ("Мудрий курча"). Мальований герой виник з голосу актора, так смішно наслідував птахам, що Уолт Дісней звернув на нього увагу. Перший раз Дональд виступив безіменно на аматорському благодійному концерті, який вів Міккі Маус. Каченя вийшло на сцену з художнім читанням, але його освистали. Він прийшов в лють, і звідси почав розвиватися його злісний, запальний, дратівливий характер.

9 червня 1941 року в місті Лестер, Велика Британія, народився Джон Лорд - англійський органіст і композитор, учасник групи "Deep Purple" і ін.

9 червня 1947 року Волтемстоу, Лондон, народився Мік Бокс - англійський гітарист, єдиний з батьків-засновників, який виступає в новітньому складі рок-групи "Uriah Heep".

9 червня 1953 року в Римі, Італія, помер Уго Бетті - італійський драматург. На думку критиків, найбільша фігура італійської сцени після Луїджі Піранделло.

9 червня 1961 року в Едмонтоні (Альберта, Канада) народився Майкл Фокс - американо-канадський кіноактор, письменник, активіст, продюсер, режисер кіно і телебачення, знайомий за картинами "Родинні зв'язки", "Назад в майбутнє", "Американський президент".

9 червня 1961 року в Парижі, Франція, помер Каміль Герен - французький вчений, ветеринарний лікар, бактеріолог і імунолог, який на початку 1920-х рр. разом з Альбером Кальмета створив протитуберкульозну вакцину ВСG (БЦЖ).

9 червня 1963 року в Оуенсборо (Кентуккі, США) народився Джонні Депп - американський актор, продюсер, сценарист, режисер. Він знявся в стрічках: "Кокаїн", "Едвард руки-ножиці", "Аризонська мрія", "Ромовий щоденник", "Джонні Д.", "Аліса в Країні чудес", "Розпусник", "Чарлі і Шоколадна фабрика", "Таємне вікно" та ін.

9 червня 1963 року в якості запрошеної молодої американської зірки Барбра Стрейзанд взяла участь в британському телешоу "Ed Sullivan Show".

9 червня 1963 року у Львові помер Василь Барвінський - український композитор, піаніст, музичний критик, педагог, диригент, організатор музичного життя. Видатний представник української музичної культури XX ст. Провідний діяч Союзу українських професійних музикантів. Доктор мистецтвознавства, почесний доктор Українського університету в Празі.

9 червня 1964 року в графстві Суррей, Велика Британія, помер Вільям Еткен, 1-й барон Бівербрук - англійський політик канадського походження, міністр в уряді Черчілля (1940-1945), видавець, засновник газети "Sunday Express", меценат. Член Таємної ради Великої Британії.

9 червня 1967 року в ході Шестиденної війни армія Ізраїлю вийшла до Суецького каналу. Єгиптяни і їх союзники були повністю розгромлені. Президент Єгипту Гамаль Абдель Насер подав у відставку, яка не була прийнята.

9 червня 1970 року американський форк-співак і гітарист Боб Ділан удостоївся почесного ступеня доктора музики Принстонського університету.

9 червня 1971 року за продані тиражі сольний альбом Пола Маккартні "Ram" отримав "золотий" сертифікат.

9 червня 1972 року Брюс Спрінгстін підписав перший в житті контракт - на випуск альбомів на фірмі грамзапису "Columbia Records".

9 червня 1973 року в місті Солсбері (Вілтшир, Англія) помер Джон Крізі - британський письменник, політик, громадський діяч, головний редактор детективного журналу. Він написав понад 500 романів в різних жанрах, переважно - детективи. Оцінки діяльності цього автора літературною критикою дуже полярні - від захоплених до різко негативних.

9 червня 1974 року відбувся перший концерт новітньої британської супергрупи "Blind Faith".

9 червня 1974 року в Мадриді, Іспанія, помер Мігель Анхель Астуріас - гватемальський письменник і дипломат, лауреат Нобелівської премії в галузі літератури. Автор романів-бестселерів "Скроня жайворонка", "Маїсові люди", "Ураган".

9 червня 1978 року біблія Йоганна Гутенберга (1456) продана на аукціоні "Christie's" за $2,2 млн.

9 червня 1978 року в місті Кембридж, Велика Британія, народився Меттью Белламі - британський вокаліст, гітарист, піаніст і клавішник рок-гурту "Muse".

9 червня 1980 року в Києві помер Михайло Задніпровський - український актор, народний артист, лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка.

9 червня 1981 року в Єрусалимі, Ізраїль, народилася Наталі Портман (справжнє ім'я Наталі Гершлаг) - американська актриса театру і кіно ізраїльського походження, кінорежисер, сценарист і продюсер.

9 червня 1983 року вперше за всю історію Великої Британії українця Стефана Терлецького, народженого 29 жовтня 1927 року в селі Антонівка, Івано-Франківська область, обрали депутатом британського Парламенту.

9 червня 1988 року в Братиславі, Словаччина, стрибун з жердиною українець Сергій Бубка встановив світовий рекорд - 6,05 м.

9 червня 1993 року вийшов в прокат фільм "Парк Юрського періоду" ("Jurassic Park") Стівена Спілберга. При бюджеті в $63 млн в прокаті пригодницький блокбастер, знятий за мотивами однойменного роману Майкла Крайтона, зібрав понад $1 млрд. Головною вимогою письменника були стартовий гонорар в $1,5 млн і чималий відсоток від майбутніх зборів. У 2011 році фільм увійшов до списку найбільш вірогідних науково-фантастичних фільмів за версією Національного управління з аеронавтики і дослідженню космічного простору (НАСА).

9 червня 1994 року в Гаазі, Нідерланди, помер Ян Тінберген - голландський економіст. Разом з Рагнаром Фрішем вони стали першими володарями Нобелівської премії з економіки.

9 червня 1995 року в Вествуді (шт. Каліфорнія, США) відбулася американська прем'єра "Бетмен назавжди" ("Batman Returns") режисера Джоела Шумахера. Бюджет картини склав $100 млн, тоді як в прокаті стрічка зібрала $340 млн. У бойовику знялися Вел Кілмер, Томмі Лі Джонс, Джим Керрі, Ніколь Кідман.

9 червня 2000 року в Відні, Австрія, помер Ернст Яндль - австрійський поет, послідовний і радикальний експериментатор.

9 червня 2008 року в Києві помер Анатоль Перепадя - український перекладач із романських мов.

9 червня 2009 року відбулася українська прем'єра і кінотеатральний реліз першого повнометражного фільму "Las Meninas" ("Фрейліни") режисера, сценариста і продюсера Ігоря Подольчака. Стрічка була знята "MF Films", підрозділом Фонду Мазоха.

9 червня 2010 року в Києві помер Олександр Зінченко - український політик, успішний медіа-менеджер. У 1995 році його призначили генеральним директором АТЗТ "Українська незалежна ТВ-корпорація" (телеканал "Iнтер"), а з 1998-2002 рр. - почесний президент телеканалу.

9 червня 2013 року в місті Керколді, Велика Британія, помер Ієн Бенкс - письменник. За надзвичайність прози його долучили до "авангарду зухвалих прозаїків сучасної Великої Британії". У 2008 році ім'я літератора було внесено до списку газети "The Times" - "50 кращих письменників Великої Британії з 1945 року". Британські літературні критики дали йому прізвисько "Тарантіно від літератури". В бестселерах значилися его книги "Осина фабрика", "Прогулянка по склу", "Міст", "Пісня каменю", "Крутий узвіз до Гарбадейла".

9 червня 2013 року в місті Тюбінген, Німеччина, помер Вальтер Єнс - німецький письменник, публіцист, філолог і літературний критик.

9 червня 2015 року в місті Палм-Біч-Гарденс (Флоріда, США) помер Джеймс Ласт - німецький композитор, аранжувальник, керівник знаменитого естрадного оркестру. Одна з найвідоміших його композицій - "Der einsame Hirte" ("Самотній пастух"), була виконана автором спільно з румунським музикантом Георге Замфіром і вийшла в 1977 році, як однойменний сингл. Нову хвилю популярності мелодії подарував фільм "Вбити Білла", де шлягер пролунав спільно з RZA.

Олександр Рудяченко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-