ВООЗ не визнавала емоційне вигорання хворобою - Супрун

ВООЗ не визнавала емоційне вигорання хворобою - Супрун

Укрінформ
Всесвітня організація охорони здоров’я не визнавала емоційне вигорання хворобою, як про це повідомляли деякі ЗМІ.

Про це у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

“На асамблеї World Health Organization (WHO) оновили Міжнародну класифікацію хвороб. У ній вигорання входить до категорії факторів, які впливають на стан здоров’я або контакт зі службами системи охорони здоров'я”, - нагадала Супрун.

За її словами, насправді синдром вигорання на роботі - не нововведення МКХ-11 (останньої редакції переліку). Це визначення також було у попередньому виданні - МКХ-10.

Емоційне вигорання безпосередньо стосується роботи, і у ВООЗ вважають, що цей термін не варто застосовувати щодо інших сфер життя, пише Супрун. Це синдром, що є результатом хронічного стресу на роботі.

Водночас важливо розуміти, що йдеться не лише про велике навантаження на роботі, а про значний і тривалий стрес. Саме тому емоційне вигорання часто трапляється у тих, хто постійно взаємодіє з іншими людьми — лікарів, психологів, учителів та поліцейських.

Читайте також: Українці не хочуть знати про свої хвороби через страх — Супрун

Також Супрун зауважує, що емоційне вигорання легко сплутати з депресією, адже людина в обох станах однаково пасивна і позбавлена сил. Але різниця стає очевидною за даними аналізів.

Аби уникнути емоційного вигорання Супрун радить: зберігати баланс між роботою та особистим життям, робити перерви на відпочинок під час робочого дня, обговорити з роботодавцями можливу зміну графіку, за потреби звернутися до психолога чи психотерапевта, достатньо спати й відпочивати та регулярно займатися спортом.

Сьогодні у США та Європі з емоційним вигоранням стикається кожен третій. Тому варто заздалегідь дбати про своє психічне здоров’я, аби не потрапляти до групи ризику, попередила в.о. міністра охорони здоровʼя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-