Супрун застерігає веганів та сироїдів від нестачі вітаміну В12

Супрун застерігає веганів та сироїдів від нестачі вітаміну В12

Укрінформ
Вітамін В12 вкрай необхідний для нормальної роботи організму людини, його нестача призводить до анемії, втрати балансу, "туману в голові", оніміння кінцівок, втомлюваності та погіршення пам’яті.

Про це написала у Facebook в.о.міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Вона попереджає, що нестача В12 найбільше проявляється: в старшому віці, після операції зі зменшення шлунку, пониженій кислотності шлунку чи прийомі ліків для її зниження, при прийомі препаратів проти печії, при хворобах шлунково-кишкового тракту (як-то хвороба Крона), та "в разі веганського раціону".

На веганстві та сироїдінні людям перший час чудово, бо запасів В12 в печінці вистачає на кілька років, пише Супрун. Потім "більшість повертається до споживання м’яса і не встигають зазнати симптомів нестачі вітаміну". А там, хто зіткнувся з нестачею В12, Супрун радить пити не комплекси вітамінів, а саме те, чого бракує, і не постійно, а курсами.

Нестача В12 в організмі може маскуватися надлишком іншого вітаміну — Б9. "Але це не значить, що можна обійтися без В12 і не приймати його ані в їжі, ані у вигляді пігулок чи ін’єкції. Маскувати не означає компенсувати", - написала Супрун.

За її словами, споживати В12 в добавках, таблетках чи ін’єкціях слід, насамперед, веганам та вегетаріанцям зі стажем, людям з пониженою кислотністю шлунку, людям, в яких є хронічні хвороби кишківника, як-то хвороба Крона, синдром подразненого кишківника, чи перенесені операції на шлунково-кишковому тракті, людям, старшим за 50 років, хворим на СНІД та пацієнтам, що приймають антациди, метформін для лікування діабету.

Читайте також: Супрун радить українцям харчуватися, як “у дитинстві в селі”

Природнім джерелом В12 є в їжа тваринного походження. Передусім, червоне м’ясо, печінка та риба. Він також є в яйцях, молоці. "Деякі палкі прихильники виключно рослинного раціону і всього натурального наводять приклад травоїдних приматів – мовляв, вони їдять лише фрукти, і не мають браку В12. Але примати споживають термітів та інших комах, і разом із ними достатню кількість В12. Приматам, яких тримають у вольєрах на суто вегетаріанському раціоні, може бракувати В12", - написала Супрун.

Водночас вона нагадала, перш, ніж приймати будь-які добавки — завжди треба консультуйтеся з лікарем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-