Як розрізнити панічну атаку та серцевий напад: корисні поради

Як розрізнити панічну атаку та серцевий напад: корисні поради

Укрінформ
Панічна атака та серцевий напад мають подібні симптоми, тому дуже важливо не сплутати ці стани, бо це дуже небезпечно для здоров’я та життя.

На цьому наголосила на своїй сторінці у Facebook в.о.міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Дуже важливо не сплутати панічну атаку із серцевим нападом та навпаки. Це вкрай небезпечно для здоров’я та життя", - написала Супрун.

Керівник МОЗ розповіла, що панічні атаки характеризуються відчуттям раптової та інтенсивної тривоги і страху.

"Тіло починає вважати, що нам загрожує небезпека. Ускладнюється дихання, швидко б’ється серце, розширюються зіниці, шлунок перестає працювати, кінцівки можуть німіти, в голові паморочитися. Але якими б страшними не були симптоми панічної атаки, вони не становлять смертельної небезпеки", - пояснила вона.

Натомість серцевий напад (напад стенокардії) стається через невідповідність між підвищеною потребою серця в кисні і можливістю його доставити через звужені серцеві судини. В цей час серце не отримує достатньо кисню. До прикладу, він може виникнути під час інтенсивного фізичного навантаження, коли пришвидшується частота серцевих скорочень, поінформувала в.о.міністра.

За її словами, розпізнати панічну атаку та серцевий напад доволі складно: в обох станах може виникати ускладнення дихання, різка слабкість, пришвидшене серцебиття, запаморочення, нудота і блювання.

Як наголосила Супрун, насамперед потрібно зважати, за яких обставин почалися симптоми: якщо після тривалого стресу — це може бути панічна атака, якщо ж після інтенсивної фізичної активності — це може бути серцевий напад.

"Під час панічної атаки біль у грудях гострий та “колючий”, зазвичай він локалізований по центру. Під час серцевого нападу може бути відчуття стискання зсередини та важкості за грудиною. Біль може “віддавати” у руку, під лопатку, нижню щелепу або шию зліва", - зауважила Супрун.

За її словами, панічна атака може тривати від 5 до 30 хвилин, а симптоми серцевого нападу можуть зникнути через 2-3 хвилини після припинення фізичного навантаження або прийому нітрогліцерину. У випадку панічної атаки необхідно заспокоїтися, пам'ятаючи, що цей стан мине і не становить загрози життю. "Викликати швидку варто, якщо через півгодини не стало краще, а дихальні вправи не допомагають прийти до тями", - зазначила в.о.міністра.

Читайте також: Експерт: середня тривалість життя чоловіків в Україні — лише 66 років

Якщо ж стався серцевий напад, передусім потрібно не панікувати, припинити фізичне навантаження і зателефонувати своєму лікарю — той може призначити прийом нітрогліцерину. "Якщо напад не вдається зняти протягом 15-20 хвилин — негайно викликайте екстрену медичну допомогу. Адже серцевий напад, який триває понад 15-20 хвилин, може перерости в інфаркт міокарда", - підкреслює очільниця МОЗ.

Вона радить викликати "швидку", якщо є хоча б один із цих симптомів: біль постійний та стає інтенсивнішим, біль хвилеподібно повторюється у стані спокою, виникає різка слабкість, відчуття страху, частішає пульс чи різко коливається артеріальний тиск.

Супрун також закликала пам'ятати, що у жінок інфаркт може проявлятися інакше, ніж у чоловіків: можуть боліти одна чи обидві руки, шия, плечі, щелепа чи живіт, часто болить між лопатками, дихання може стати частим і поверхневим, але при цьому нічого не болітиме.

"Панічна атака не може спричинити серцевий напад, але стрес та тривога можуть негативно вплинути на розвиток серцево-судинних хвороб. Деякі дослідження вказують, що люди, які мають тривожні розлади, можуть мати вищі ризики розвитку хвороб серця. Тому якщо ви схильні до панічних атак — важливо перевіряти здоров’я серця також", - радить Супрун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-