Алкоголь не врятує від депресії і не подовжить життя: МОЗ розвінчало головні міфи

Алкоголь не врятує від депресії і не подовжить життя: МОЗ розвінчало головні міфи

Укрінформ
Будь-яка доза алкоголю шкідлива для організму людини, бо ушкоджує мозок та зумовлює розвиток онкологічних хвороб.

Про це повідомляє МОЗ.

"Як би ми не прагнули пити “помірковано”, алкоголь діє на кожну клітину тіла і їй шкодить. Алкоголь збільшує ризик деменції, раку підшлункової, стравоходу, печінки, прямої кишки, молочної залози. Люди, які надмірно споживають алкоголь, мають вищі ризики серцево-судинних хвороб, гіпертензії та абдомінального ожиріння", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що алкоголь погіршує поглинання вітамінів кишківником.

"Преса та блоги поширюють міф, начебто кава та алкоголь подовжують життя -— довгожителі п’ють і те, і те. Але це викривлення та перекручування інформації. Ровесники століття з чаркою та філіжанкою просто мають хороші гени, та, ймовірно, інші бонуси буття", - наголошують у Міністерстві охорони здоров'я.

У МОЗ також розвінчують міф про те, що алкоголь нібито рятує від депресії.

"Тверезники та алкоголіки мають приблизно однакові шанси розвинути депресію — 70% та 80% відповідно. А люди, що п’ють келих вина щодня, мають найнижчі шанси. Але люди часто не п’ють вимушено: через хронічні хвороби чи брак грошей, тож можуть впасти в депресію не через нестачу етилового спирту в крові, а через свою життєву ситуацію та брак спілкування з друзями в шинку. Важливо розрізняти причини та наслідки", - наголошують у МОЗ.

Читайте також: Супрун: 12% смертей у світі - через високий тиск

Медики пояснюють: якщо ви п’єте, і не п’янієте, значить, ваші ферменти алкогольдегідрогенази вправно руйнують алкоголь.

"Тим часом людина продовжує пити, бо не відчуває сп’яніння і гадає, що все під контролем. Але спирт в печінці стає оцтовим альдегідом — сполукою також токсичною для організму. І руйнувати його мають уже інші ферменти, які можуть діяти повільно. Краще “не вміти пити”, тобто мати малоефективні алкогольдегідрогенази і рано спинятися", - йдеться у повідомленні.

У МОЗ наголошують, що мозок жінок та чоловіків реагує на алкоголь по-різному.

"У жінок, що страждають на алкоголізм, в мозкові суттєво збільшені ділянки, що відповідають за задоволення та заохочення поведінки. А в чоловіків навпаки. При цьому алкоголь в чоловіків викликає вдвічі більший викид дофаміну (медіатору, що бере участь в заохоченні), ніж в жінок. Цим нині пояснюють більшу поширеність алкоголізму серед чоловіків. Мозок жінок більш вразливий до пошкодження алкоголем", - підкреслюють медики.

Наголошується, що алкоголь змінює роботу генів, що залучені до обміну холестерину, підтримання цілісності судин, нейропластичності, та рецепторів нейромедіаторів.

"Ці зміни називаються епігенетичні, тобто поверх генів нанесли мітки, які змінили активність генів. Досить часто епігенетичні зміни тривалі і навіть можуть передаватися наступним поколінням. Алкоголізм призводить до того, що гени запускають різні процеси — мозок гірше контролює поведінку, рівень холестерину та запальний фон в тілі зростають. Часто це поєднується із накопиченням вісцерального жиру — універсального покажчика ранньої смертності, особливо в чоловіків. Епігенетичні зміни і запалення внаслідок алкоголізму та вісцерального ожиріння можна частково спинити завдяки фізичним навантаженням та відмові від алкоголю", - зазначають у МОЗ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-