Календар на всю голову. 26 травня

Календар на всю голову. 26 травня

Укрінформ
Цього дня 1905 року народився модельєр Альдо Гуччі, а в 1924 року почалися регулярні польоти пасажирських літаків в Україні.

26 травня 604 року в місті Кентербері (Кент, Англія) помер Августин Кентерберійський - англійський чернець-бенедиктинець, перший архієпископ Кентерберійський. Він увійшов в історію, як "апостол англійців" і засновник Церкви Англії. В кінці життя Августин займався зміцненням римської ієрархії. Також він підготував посвячення свого наступника - Лаврентія Кентерберійського. Незабаром після смерті Августин був зарахований до лику святих.

26 травня 1093 року в день Вознесіння Христового, на правому березі річки Стугна (права притока Дніпра) між Руссю і половцями відбулася битва, яка згадується в "Повісті временних літ", інша назва - битва під Треполем. Бій відбувався біля Змієвих валів. В ході бою половці розбили киян на правому фланзі, а потім змусили тікати чернігівців і переяславців. Відступаючи у водах Стугни потонув молодий князь Ростислав. Після перемоги половці повернулися до облоги Торчеська й відправили загони руйнувати землі Київщини.

26 травня 1232 року Папа Григорій IX послав перших інквізиторів в Арагон, чим поклав рух, який через два століття увійшов в історію як "Іспанська інквізиція". Що цікаво, ті інквізитори, яких направив понтифік, нічим особливим в Арагоні не прославилися. Крім того, що були першими офіційними інквізиторами на землі іспанської. Сама по собі інквізиція (від inquisitio - дослідження, розслідування), як інститут римсько-католицької церкви, виникла дещо раніше в кінці XII ст., і своєю появою була зобов'язана в першу чергу єресі катарів, а також Папам Луцію III і Інокентію III.

26 травня 1521 року Папа Римський засудив міркування Мартіна Лютера, який дозволив собі критику католицької церкви, і зараз же імператор Карл V підписав Вормський едикт, який наказував заарештувати релігійного реформатора.

26 травня 1584 року в Кракові, Польща, був стречений Самійло Зборовський - військовий і політичний діяч Речі Посполитої, ротмістр коронний, магнат. 14-й гетьман Війська Запорозького.

26 травня 1602 року в Брюсселі, Бельгія, народився Філіп де Шампань - французький художник епохи бароко голландського походження. Один із старійшин французької Академії живопису і скульптури.

26 травня 1648 року в Парижі, Франція, помер Венсан Вуатюр - французький поет XVII ст., видатний представник літератури бароко, член Французької академії.

26 травня 1667 року в місті Вітрі-ле-Франсуа, Франція, народився Абрахам де Муавр - англійський математик французького походження, який зробив вагомий внесок у розвиток аналітичної тригонометрії й теорії ймовірностей. Член Лондонського Королівського товариства, Паризької і Берлінської академій наук.

26 травня 1799 року в місті Бреслау (нині - Вроцлав, Польща) народився Август Копіш - німецький поет, драматург і художник, пізній романтик.

26 травня 1814 року в місті Ігельшіб, Німеччина, народився Генріх Геслер - німецький склодув, винахідник унікальних приладів, термометрів, хімічних інструментів.

26 травня 1822 року в Парижі, Франція, народився Едмон де Гонкур - французький письменник, який писав у співавторстві з молодшим братом Жюлем де Гонкуром (1830-1870).

26 травня 1826 року в Лондоні, Велика Британія, народився Річард Кристофер Керрінгтон - англійський астроном. Член Лондонського королівського товариства, золота медаль Королівського астрономічного товариства. Він запропонував умовний початковий меридіан для відліку геліографічних довгот: відповідна керрінгтонівська система геліографічних координат названа його ім'ям. Вперше спостерігав явище сонячного спалаху (1 вересня 1859 року).

26 травня 1874 року в Парижі, Франція, народився Анрі Фарман - французький піонер авіації, льотчик, авіаконструктор і авіабудівник, спільно з братом Морісом заснував авіазаводи Farman.

26 травня 1876 року в Празі, Чехія, помер Франтішек Палацький - чеський історик і політичний діяч, одна з ключових фігур чеського національного руху. Його часто називають "батьком чеської історіографії". Його вищим науковим досягненням вважається "Історія народу чеського в Чехії і Моравії" в п'яти томах (німецьке видання - 1836-1876, чеське - 1848-1876). Як історіограф, вчений належав до романтичної традиції.

26 травня 1886 року в литовському містечку Середнік народився Ел Джолсон - американський артист-менестрель, який стояв біля витоків популярної музики США.

26 травня 1896 року вперше в США був опублікований "промисловий" індекс Доу-Джонса, що став головним показником ситуації на американських біржах. Який представляв собою середню арифметичну ціну акцій 12 американських промислових компаній, із яких в сьогоднішній версії індексу представлена лише "General Electric". Перші варіанти індексу з'явилися в 1884 році і охоплювали ціни акцій 9 залізничних і 2 промислових компаній, але він не публікувався і служив для внутрішнього аналізу.

26 травня 1905 року в місті Флоренція, Італія, народився Альдо Гуччі - італійський модельєр, президент компанії "Gucci Shops Inc." Він був найталановитішим із синів Гуччі Гуччі (творця фірми "Gucci") і мав бездоганний смак, передбачаючи найпотаємніші бажання багатьох людей в повоєнні роки. Продукцію цього кутюр'є створювали кращі італійські майстри, а в числі клієнтів були королева Великої Британії, принцеса Маргарита, Одрі Хепберн і Френк Сінатра. Президент США Джон Кеннеді називав Альдо Гуччі "найкращим послом в історії Італії".

26 травня 1907 року в Вінтерсеті (Айова, США) народився Джон Вейн - американський актор, продюсер, режисер, якого називали "королeм вестерна". Лауреат премій "Oscar" і "Golden Globe" (обидва - за стрічку "Справжня твердість"). Знімаючись щорічно в чотирьох-п'яти фільмах, він був чи не найбільш затребуваним голлівудським актором епохи звукового кіно. Вибрана фільмографія: "Ріо Браво", "Диліжанс", "Червона ріка", "Військовий фургон", "Ельдорадо". У червні 1999 року Американський інститут кіномистецтва назвав його №13 в списку "100 найбільших зірок кіно за 100 років" за версією "AFI".

26 травня 1908 року в Персії англійський бізнесмен Вільям д'Арсі почав видобуток першої на Близькому Сході нафти.

26 травня 1909 року в Нью-Йорку, США, народився Річард Мейбаум - американський сценарист, продюсер.

26 травня 1909 року в місті Станіслав (нині - Івано-Франківськ) помер Денис Січинський - видатний український композитор і хоровий диригент, перший професор музики у Галичині, музично-громадський діяч, педагог.

26 травня 1913 року в місті Кенли (графство Суррей, Англія) народився Пітер Кушинг - англійський актор, офіцер ордена Британської імперії (OBE). Відомий своїми численними ролями в класичних фільмах жахів, де дуже часто виступав партнером Крістофера Лі. На екрані вони часто зображували антагоністів (Франкенштейн - Його Монстр, Ван Хелсінг - Дракула), при цьому в житті були близькими друзями. Пітер Кушинг запам'ятався за картинами "Зоряні війни: Епізод 4 - Нова надія", "Поїзд жахів", "Собака Баскервілів", "Гамлет", "Мулен Руж".

26 травня 1923 року в місті Ельберфельд (нині - Вупперталь), Німеччина, народився Горст Тапперт - німецький актор, виконавець ролі легендарного інспектора Дерріка з телесеріалу "Деррік".

26 травня 1924 року почалися регулярні польоти пасажирських літаків в Україні.

26 травня 1926 року в місті Елтон (шт. Іллінойс, США) народився Майлз Девіс - американський джазовий трубач і бенд-лідер, що зробив значний вплив на розвиток музики XX ст. Він стояв біля витоків численних стилів і напрямків, таких як модальний джаз, кул-джаз і ф'южн. Записи музиканта дозволяють прослідкувати розвиток сучасної музики - від бібопа кінця 1940-х рр. до хіп-хопу 1980-х рр. На відміну від інших колег, Майлз ніколи не обмежувався одним джазовим стилем. Відзначаючи широту інтересів і багатогранність таланту, Дюк Еллінгтон порівнював соліста з Пабло Пікассо.

26 травня 1928 року в місті Понтіак (шт. Мічиган, США) народився Джек Кеворкян - американський лікар вірменського походження, популяризатор евтаназії. Прізвиська - "Доктор Джек", "Доктор Смерть", "Доктор Суїцид". В 1990 році використовуючи мерсітрон, він допоміг першому пацієнту, який страждав хворобою Альцгеймера, накласти на себе руки. В цілому в 1990-1998 рр. мерсітроном і його послугами скористалися понад 130 осіб.

26 травня 1936 року в Києві народився Віталій Коротич - український поет і прозаїк, публіцист, журналіст, сценарист, перекладач, громадський діяч.

26 травня 1938 року в місті Вольфсбург, ФРН, закладений перший камінь на будівництво першого заводу "Volkswagen". До кінця II Світової війни на підприємстві працювали дев'ять тисяч осіб, а з конвеєра сходило 630 автомобілів. Основною продукцією стали 70 тисяч різних суден, човнів, ковшових екскаваторів.

26 травня 1947 року в Одесі народився Леонід Павловський - український кінорежисер, монтажер, актор. Заслужений діяч мистецтв України, член Національної Спілки кінематографістів України. На Одеській кіностудії він поставив картини: "Подарунок долі", "Колір кориди", "На знак протесту", "Кредитка" та ін.

26 травня 1957 року в смт Битків, Івано-Франківська область, народився Богдан Бенюк - український актор театру і кіно, телеведучий. Народний артист України.

26 травня 1964 року в Нью-Йорку, США, народився Ленні Кравіц - американський музикант, автор ретро пісень, мультиінструменталіст, продюсер, аранжувальник, його "реггі" -стиль з'єднує разом елементи таких музичних напрямів, як соул, фанк, реггі, психоделія, фолк і балади. Рокер зіграв одну з ролей в кінобойовику "Голодні ігри" - стиліста Цінну. На додаток до ролі вокаліста, він в студії часто сам грає всі партії гітар, баса, клавішних, барабанів і перкусії. Чотири роки поспіль (1998-2002) музикант отримував нагороду "Grammy" в номінації "Краще чоловіче вокальне рок-виконання". У рейтингу "VH1's 100 Greatest Artists Of Hard Rock" він стоїть на №93. Ленні продав приблизно 20 млн платівок.

26 травня 1966 року в Голдерс-Грін, Лондон, народилася Гелена Бонем Картер - англійська актриса, відома за фільмами "Бійцівський клуб", "Велика риба", "Гаррі Поттер і Дари Смерті: Частина II" , "Знедолені", "Попелюшка". У 2009 році журнал "Empire" включив актрису в число "50 найсексуальніших кінозірок всіх часів" під №9.

26 травня 1966 року в шостий раз "The Rolling Stones" зійшли на першу сходинку британського хіт-параду з піснею "Paint It Black".

26 травня 1968 року в Києві помер Володимир Костецький - український художник-живописець. Народний художник України. Член-кореспондент Академії мистецтв. Його картина "Повернення" (1947) сьогодні розміщена в підручниках живопису в усьому світі.

26 травня 1972 року хард-роковий гурт "Deep Purple" випустив потужний студійний альбом "Mashine Head".

26 травня 1975 року на синглі британський суперквінтет "Deep Purple" випустив ... пісню "Smoke On The Water", вперше видану три роки тому на альбомі "Mashine Head".

26 травня 1976 року в місті Фрайбург, Німеччина, помер Мартін Гайдеггер - один з найбільших філософів XX ст., що дав новий напрям німецькій та загальносвітовій філософії.

26 травня 1979 року британський хіт-парад з піснею "Sunday Girl" очолили "Blondie".

26 травня 1982 року в США відбулася прем'єра фільму "Іншопланетянин" ("E.T., The Extra-Terrestrial") Стівена Спілберга. При скромному бюджеті виробництва ($10,5 млн) в світовому прокаті зворушлива історія дружби земного хлопчика Еліота з інопланетянином зібрала майже $800 млн.

26 травня 1987 року в місті Стрий, Львівська область, помер Петро Обаль - український живописець, графік і гравер.

26 травня 1994 року в Домініканській Республіці в глубокій секретності відбулося одруження короля поп-музики Майкла Джексона і з дочкою короля рок-н-ролу Лайзою Преслі. На 12-ти хвилинній церемонії були присутні тільки два ... саєнтолога - Єва Дарлінг і колишній дівер Лайзи - Томас Кео. Через 20 місяців пара розлучилася.

26 травня 2004 року в Києві помер Микола Вінграновський - український поет, письменник і кінорежисер, актор, сценарист. Лауреат Державної премії України імені Т.Г. Шевченка. Автор поетичних збірок: "Атомні прелюди", "На срібнім березі", "Губами теплими і оком золотим", "Цю жінку я люблю", роман "Наливайко". Він поставив картини "Климко", "Тихі береги", "Дума про Британку", "Берег надії", "Ескадра повертає на Захід".

26 травня 2004 року в Філадельфії (шт. Пенсільванія, США) померла Віра Левицька - видатна українська театральна актриса, вихованка Аполлінарії Карабіневіч. У 1943 році вона зіграла роль Королеви Гертруди в першій українській постановці "Гамлета" Вільяма Шекспіра. З 1950 році вона переїхала в США, де займала активну громадянську позицію.

26 травня 2008 року в Лос-Анджелесі, США, помер Сідні Поллак - американський актор, кінорежисер і продюсер, який зробив неперевершені картини "Тутсі", "Загнаних коней винищують, чи не так?", "Єремія Джонсон", "Сабріна", "Фірма" та ін.

26 травня 2010 року в Києві помер Лесь Сердюк - український актор. Заслужений артист. Народний артист України. У фільмографії відомий, як Олександр, адже ім'я Лесь (названий на честь Курбаса) було надто "націоналістичним". Він знімався в телесеріалах "Народжена революцією", "Як гартувалась сталь", а також в кінофільмах "Наталка Полтавка", "Вавилон XX", "Така пізня, така тепла осінь", "Легенда про княгиню Ольгу", "Дике поле" та ін.

26 травня 2013 року в Каліфорнії, США, помер Джек Венс - американський письменник-фантаст, автор повістей з елементами фентезі "Володарі драконів", "Остання фортеця", "Людина у клітці" та ін.

Олександр Рудяченко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-