Календар на всю голову. 19 травня

Календар на всю голову. 19 травня

Укрінформ
Цього дня в 1926 році Томас Едісон вперше виступив по радіо, а в 1990 році Мадонна увосьме очолила американський хіт-парад

19 травня 1536 року в Лондоні, Велика Британія, страчена Анна Болейн - дружина англійського короля Генріха VIII Тюдора.

19 травня 1593 року в місті Антверпен (Брабант, Нідерланди) народився Якоб Йорданс - художник, один з видатних представників фламандського бароко.

19 травня 1649 року Англія була проголошена парламентською республікою - в той день британський парламент урочисто прийняв "Акт про оголошення Англії республікою", де проголошувалося, що країна керується парламентом і призначеними ним посадовими особами. Фактична влада належала армійській верхівці на чолі з Олівером Кромвелем, які спиралися на радикальних пуритан-індепендентів. Формально вищим органом влади була оголошена Державна рада з 41 члена, яка щорічно обирається парламентом. Судові органи і загальне право було збережено в колишньому вигляді.

19 травня 1762 року в місті Бішофсверда, Німеччина, народився Йоганн Готтліб Фіхте - філософ, один з представників німецької класичної філософії і засновників групи напрямків у філософії, відомої як суб'єктивний ідеалізм, яка розвинулася з теоретичних і етичних робіт Іммануїла Канта. Фіхте часто сприймається як фігура, чиї філософські ідеї послужили мостом між ідеями Канта і німецького ідеаліста Георга Гегеля. Фіхте також писав роботи по політичній філософії, і через це він сприймається деякими філософами, як батько німецького націоналізму.

19 травня 1769 року в селі Маячки (нині - Полтавська область) помер Григорій Левицький - український художник, портретист, графік XVIII ст., священик. Рафінована граверна майстерність графіка проявляється в оформленні, що ілюструє друковані видання друкарні Києво-Печерської лаври - Євангеліє (1737), "Апостол" (1737, 1738) і геральдичним композиціям у творі "Філософія Аристотелева" (1745) Мануїла Козачинського.

19 травня 1802 року за ініціативою Наполеона Бонапарта у Франції за прикладом лицарських орденів був заснований національний орден (організація) - орден Почесного легіону (Ordre national de la Légion d'honneur).

19 травня 1825 року в Парижі, Франція, помер Анрі де Сен-Сімон - французький філософ, соціолог, відомий соціальний реформатор, засновник школи утопічного соціалізму. Головні твори мислителя: "Листи женевського мешканця до своїх сучасників", "Катехізис промисловців", "Нове християнство".

19 травня 1870 року у Вашингтоні, США, народився Альберт Фіш - американський серійний вбивця і канібал. Він також був відомий як "Місячний Маніяк", "Сірий Привид" та ін. Точна кількість його жертв невідома. Йому було пред'явлено звинувачення у вбивстві дівчинки Грейс Бадд, власної племінниці. Був визнаний винним і страчений на електричному стільці.

19 травня 1889 року в смт Войнилів (нині - Івано-Франківська область) народився Микола Євшан (справжнє прізвище - Федюшка) - український літературний критик, літературознавець і перекладач. Він створив власний напрямок у критиці, заснований на філософії Фрідріха Ніцше і Йоганна Фіхте. Дослідник творчості Лесі Українки, Ольги Кобилянської, Михайла Коцюбинського та ін.

19 травня 1881 року в місті Салоніки, Греція, народився Мустафа Кемаль Ататюрк - османський і турецький реформатор, політик, державний діяч і воєначальник. Засновник і перший лідер Республіканської народної партії Туреччини, перший президент Турецької Республіки, засновник сучасної турецької держави.

19 травня 1895 року в Дос Ріосі, Куба, загинув Хосе Марті - кубинський поет, письменник, публіцист, перекладач, філософ і революціонер. Лідер визвольного руху Куби від Іспанії. На батьківщині він вважається національним героєм, прозваний "Апостолом незалежності". У літературних колах відомий, як батько модернізму.

19 травня 1897 року закінчився дворічний термін ув'язнення Оскара Вайлда. 25 травня 1895 роки за примушення до содомії письменник був засуджений до двох років каторжних робіт - це було максимально можливе покарання за тією статтею. Не маючи засобів до існування, з підірваним здоров'ям, Оскар виїхав з Англії до Франції, де зустрівся зі своїм пристрасним шанувальником, лордом Альфредом Дугласом, який разом з Робертом Россом під час судового процесу покинув Англію. Літератор оселився в Парижі, в скромній квартирці.

19 травня 1912 року в Варшаві, Польща, помер Болеслав Прус - польський письменник. Автор популярних романів: "Форпост", "Лялька", "Емансиповані жінки", "Фараон" та ін.

19 травня 1912 року Джулія Кларк з Денвера, Колорадо, отримала пілотське свідоцтво. 17 червня на аеродромі Спрінгфілд, Іллінойс, її біплан "Curtiss" налетів на дерево і перекинувся. Саме ця льотчиця стала першою американкою, яка загинула в авіаційній катастрофі.

19 травня 1912 року в місті Сигіт, Румунія, народився Гаврило Глюк - український художник, заслужений діяч мистецтв.

19 травня 1925 року в місті Омаха (шт. Небраска, США) народився Малколм Ікс - афроамериканський ісламський духовний лідер і борець за права людини. Серед прихильників Ікс відомий, як захисник прав чорношкірого населення США, різкий критик американців європейського походження, винних, на його думку, в злочинах проти афроамериканців. Противники Ікса звинувачували його в апології расизму і насильстві. Ікс був названий одним з найбільш впливових афроамериканців в історії.

19 травня 1925 року в селі Прек-Сбаув (Кампонгтхом, Камбоджа) народився Пол Пот - диктатор Камбоджі, лідер руху Червоних кхмерів, генеральний секретар Комуністичної партії Кампучії (1963-1979), прем'єр-міністр Камбоджі (1976-1979). Правління Пол Пота, яке супроводжувалося масовими репресіями і голодом, призвело до загибелі, за різними оцінками, від 1 до 3 млн осіб.

19 травня 1926 року в Берліні, Німеччина, народився Петер Цадек - німецький режисер театру і кіно, перекладач, сценарист.

19 травня 1926 року американський винахідник Томас Алва Едісон вперше виступив по радіо. Розгубившись, він вимовив, вказуючи на мікрофон: "Я не знаю, що і сказати ... Я вперше говорю перед такою штуковиною. Добраніч!"

19 травня 1935 року в таборі Бовінгтон (Дорсет, Англія) загинув під час аварії на мотоциклі Томас Лоуренс або Лоуренс Аравійський - британський офіцер розвідки і мандрівник, який зіграв велику роль у Великому арабською повстанні 1916-1918 рр. Автор мемуарів "Сім стовпів мудрості". Він вважається військовим героєм, як у Великій Британії, так і в ряді арабських країн Близького Сходу, якому присвячений один з найвідоміших біографічних фільмів в історії кіно.

19 травня 1941 року в Хмельницькому, Хмельницька область, народився Олег Приходнюк - український археолог, доктор історичних наук, професор, провідний науковий співробітник Інституту археології НАН України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, дослідник старожитностей слов'янського часу.

19 травня 1941 року в Нью-Йорку, США, народилася Нора Ефрон - американська сценаристка, продюсер, актриса, режисер, зняла картини: "Несплячі в Сієтлі", "Майкл", "Вам лист", "Щасливі номера" та ін.

19 травня 1945 року в Лондоні, Англія, народився Піт Таунсенд - британський рок-гітарист, співак, автор пісень, який відомий як засновник, лідер і автор майже всіх пісень легендарної рок-групи "The Who". Хоча він відомий, перш за все, як гітарист, але він також виступав як співак, клавішник, а також грав на інших інструментах: банджо, акордеон, синтезатор, фортепіано, бас-гітара і барабани, записуючи свої сольні альбоми в "The Who" та в якості запрошеного музиканта у інших артистів. Британським журналом "Classic Rock" включений в список ста найкращих гітаристів усіх часів.

19 травня 1946 року в місті Асколі-Сатріано, Італія, народився Мікеле Плачідо - італійський актор і режисер. Вибрані ролі в кіно "Боже, як низько я впала!", "Народний роман", "Людина на колінах", "Субота, неділя і п'ятниця", "Спрут", "Зв'язок через піццерію", "Афганський злам", "Джованні Фальконе".

19 травня 1948 року в місті Спаніш-Товн, Ямайка, народилася Грейс Джонс - легендарна супермодель з Ямайки, співачка і актриса, ікона стилю. Вона співає в діапазоні контральто, використовуючи дві манери: монотонно наспівуючи в полуголос, як в "Private Life", "Walking In The Rain" і "The Apple Stretching" або майже в сопрано в піснях "La Vie en Rose", "Slave To The Rhythm "і" Victor Should Have Been A Jazz Musician ". Голос вокалістки діапазоном дві з половиною октави. На початку кар'єри вона спиралася на диско, а в 1980-х рр. Джонс відкрила для себе нову хвилю. Грейс записала серію альбомів: "Warm Leatherette" (1980), "Living My Life" (1982) та ін. - ямайським дуетом продюсерів "Sly And Robbie", її музика характеризується, як суміш року, фанку, пост-панку, поп-музики і реггі.

19 травня 1952 року в селі Котенкове, Кіровоградська область, народився Валерій Рибалкін - український сходознавець, арабіст, перекладач, дипломат, доктор філологічних наук, професор. Спеціаліст в області арабської лінгвістики, лексикології і лексикографії, археографії, кораністики, літератури та ін. Автор першого академічного перекладу Корану українською, перша частина тексту була опублікована в 2003 році в Києві.

19 травня 1954 року в Нью-Йорку, США, помер Чарлз Айвз - американський композитор, основоположник нової американської композиторської школи ХХ ст. Він розробив оригінальну техніку серійного листа, використав кошти четвертинної системи. Він входив в "Американську п'ятірку" авангардних композиторів.

19 травня 1960 року американського радіо-диск-джея Алана Фріда, який ввів в ужиток сам термін "рок-н-рол", звинуватили ... у хабарництві. На кар'єрі журналіста був поставлений хрест.

19 травня 1963 року в місті Шпитталь, Австрія, народився Гайнц Вайксельбраун - австрійський актор і режисер, відомий за роллю інспектора Крістіана Бека в телесеріалі "Комісар Рекс" (1994-2004).

19 травня 1969 року в місті Копенгаген, Данія, народився Томас Винтерберг - данський режисер, сценарист, продюсер, актор. Постановник стильних картин "Люба Венді", "Полювання", "Подалі від шаленої юрми", "Субмарино", "Найбільші герої", "Все про любов". За стрічку "Свято" в 1998 році його відзначили Пальмової гілкою на Каннському кінофестивалі.

19 травня 1971 року в місті Балтимор (Меріленд, США) помер Огден Неш - американський поет-сатирик.

19 травня 1972 року в місті Гетеборг, Швеція, народилася Йенні Берггрен - учасниця шведської поп-групи "Ace of Base".

19 травня 1973 року з піснею "You Are the Sunshine оf My Life" американський соул-співак, клавішник і композитор Стіві Вандер втретє очолив американський чарт.

19 травня 1977 року в місті Монтевідео, Уругвай, народилася Наталія Орейро - уругвайська співачка і актриса.

19 травня 1978 року шотландська рок-група "Dire Straits" видала в Англії перший сингл - "Sultans оf Swing".

19 травня 1979 року нарешті відбулося весілля Еріка Клептона і Патті Бойд, якій музикант ще в 1970 році написав пісню "Layla". Шлюб, до речі, був зареєстрований ще 27 березня 1979 року в місті Тусоне, Арізона. Але, коли молодята повернулися до Англії, вони розіслали запрошення друзям, щоб відгуляти подію. На вечірці виступав сам Ерік Клептон та Джек Брюс, Джинджер Бейкер, Мік Джаггер, Денні Лейн, Пол Маккартні, Рінго Старр і Джордж Харрісон, колишній ... чоловік Патті. Це був перший спільний виступ колишніх "The Beatles" після розпаду групи.

19 травня 1981 року в Києві помер Олексій Тереножкін - археолог. Доктор історичних наук, професор. Заслужений діяч науки. Лауреат Державної премії.

19 травня 1984 року на 12 тижнів стала №1, в Англії, посмертна збірка, Боба Марлі і його групи "The Wailers", названа "Legend".

19 травня 1984 року в Харкові померла Валентина Чистякова - українська актриса і педагог, народна артистка. У 1918-1919 рр. - актриса Київського Молодого театру під керівництвом Леся Курбаса, зустріч з яким визначила особисту (вона стала дружиною Курбаса) і творчу долю. З 1935 року - актриса Харківського українського драматичного театру імені Т. Г. Шевченка. У 1959-1967 рр. - викладач Харківського інституту мистецтв.

19 травня 1988 року в Києві помер Анатолій Добровольський - український архітектор, заслужений будівельник, академік архітектури. Головний архітектор Києва (1950-1955). Один з авторів проекту планування і забудови Хрещатика і прилеглих до нього кварталів (початок будівництва - 1951).

19 травня 1990 року в восьмий раз поп-королева Мадонна зійшла на вершину американського хіт-параду, на цей раз - з піснею "Vogue".

19 травня 1994 року в Нью-Йорку, США, померла Жаклін Кеннеді (в дівоцтві Бувьє) - вдова президента США Джона Кеннеді, яка згодом вийшла заміж за грецького магната. Саме вона істотно змінила роль перших леді (1961-1963) в житті Сполучених Штатів.

19 травня 1998 року із Національної галереї сучасного мистецтва в Римі озброєними до зубів грабіжниками викрадені дві картини Вінсента ван Гога - "Портрет молодого селянина" і "Арлезіанка" ("Портрет мадам Жину") і одне полотно - "Хатина Журден", Поля Сезанна.

19 травня 1999 року в день прем'єри "Зоряні війни: Епізод 1 - Прихована загроза" ("Star Wars: Episode I - The Phantom Menace") зібрали рекордну суму - $28,5 млн. Для Сполучених Штатів футуристичний блокбастер режисера Джорджа Лукаса став кіносагою, трендом: дитячі іграшки, комікси, атрибутика. При бюджеті в $115 млн. у прокаті картина зібрала $1,1 млрд.

19 травня 2002 року на британському MTV почався серіал "The Osbournes", який знімався 55-ю камерами встановленими в маєтку подружжя Осборнів на Півдні Каліфорнії.

19 травня 2005 року на конференції міністрів освіти країн Європи в Бергені (Норвегія) ухвалили рішення про приєднання України до Болонського процесу.

19 травня 2009 року в місті Сієтл (Вашингтон, США) помер Роберт Ферчготт - американський біохімік. Лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицині - "за відкриття ролі оксиду азоту як сигнальної молекули в регуляції серцево-судинної системи". Почесний професор Державного університету нижнього Нью-Йорка.

Олександр Рудяченко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-