Інсульт загрожує кожному: Супрун назвала

Інсульт загрожує кожному: Супрун назвала "групи ризику"

Укрінформ
Інсульт залишається однією з провідних причин смерті у світі і загрожує кожному: понад 80 мільйонів людей пережили цю судинну катастрофу.

Про це написала у Facebook в.о.міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"У світі щохвилини інсульт стається у 32 людей, 11 людей помирає від інсульту. Зараз на нашій планеті живуть 80 мільйонів людей, які пережили інсульт, 50 мільйонів з яких мають стійкі неврологічні порушення, такі як слабкість руки чи ноги, розлади мови, зору чи рівноваги. Інсульт залишається однією з провідних причин смерті та функціональної неспроможності і в Європі. Проблему посилює також факт, що, за прогнозами, кількість людей літнього віку до 2050 року збільшиться на 35%", - написала Супрун.

За її словами, близько 90% випадків усіх інсультів зумовлені факторами ризику, на які можна ефективно впливати.

Читайте також: Супрун розповіла, які хвороби шкодять зубам більше за карієс

"У світі майже половина всіх інсультів пов'язана з артеріальною гіпертензією, близько 1/3 — з недостатньою фізичною активністю, приблизно 1/4 — з поганим харчуванням, понад 1/4 — з надмірним рівнем холестерину, до 1/5 — з ожирінням, до 1/10 — з курінням та до 1/10 — з миготливою аритмією. Здоровий спосіб життя, контроль рівня холестерину, постійний прийом ліків у разі артеріальної гіпертензії та регулярні візити до вашого лікаря — допоможуть зменшити ризики", - наголосила Супрун.

Вона зазначила, що серед українців поширені міфи щодо запобігання та лікування інсульту.

"Наприклад, що для лікування необхідні крапельниці, або, що порушення, спричинені інсультом, поступово зникнуть самі по собі. Але це не так. Важливо бути свідомим, що інсульту можна запобігти! Водночас знати перші ознаки інсульту, за яких треба негайно викликати екстрену медичну допомогу. Від того, як швидко та якісно буде надане лікування у перші години інсульту, залежить одужання і якість життя пацієнта", - наголосила Супрун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-