У Харкові вперше прозвучить

У Харкові вперше прозвучить "Червона скрипка" Страдіварі

Фото, відео
Укрінформ
Трьохсотлітня "Червона скрипка Антоніо Страдіварі, відома серед знавців як акустичне диво, вперше в Україні прозвучить 10 травня у Харкові на концерті "Містична Червона скрипка" за участю американської скрипальки, власниці скрипки Елізабет Піткерн.
В унікальності звучання скрипки кореспондент Укрінформу переконалася на репетиції спільного концерту Елізабет Піткерн та Молодіжного академічного симфонічного оркестру "Слобожанський". Артисти оркестру під керуванням заслуженого діяча мистецтв України Юрія Яковенко виконають Концерт для скрипки з оркестром Бетховена і 4-ю симфониею Брамса.

Знаменита скрипка Страдіварі "Червоний Мендельсон" у Харкові / Фото: Вячеслав Мадієвський. Укрінформ

"Харківські музиканти чудово володіють і струнними та духовими інструментами, під час репетиції у нас був повний контакт, і моя скрипка, здавалося, радіє, опинившись у такій дружній творчій атмосфері", - сказала журналістам після репетиції Елізабет Піткерн.

За її словами, цю скрипку, що раніше зберігалася в приватній колекції, купив у 1990 році на аукціоні christie's в Лондоні за кілька мільйонів доларів рідний дід Елізабет.

"Дід, великий шанувальник і знавець класичної музики, подарував цю скрипку, найкращу з усіх творінь майстра, мені на 16-річчя. Звуки скрипки, казав дід, - живі настільки, наскільки живий голос у Лучано Паваротті, а її червоний колір подібний до кольору крові. За легендою, Страдіварі використовував при виготовленні секретного червоного лаку для корпусу скрипки кров волів, але іноді мені здається, що це кров музикантів, готових для неї пожертвувати життям. Відомо, що скрипка увійшла в історію під ім'ям "Червоний Мендельсон", адже колись належала родині музикантів Мендельсон, причому талановита скрипалька Лілі Мендельсон загинула у страшній автокатастрофі, залишивши скрипці, як кажуть меломани, свою душу", - розповіла Піткерн.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, вона додала, що є професором ряду відомих музичних навчальних закладів США і часто робить концертні та благодійні поїздки. Вона очолює фонд Red Violin, надає стипендії музикантам-початківцям, а також є президентом і художнім керівником дитячого музичного табору Luzerne Music Center (LMC) в штаті Нью-Йорк, де здобувають музичну освіту обдаровані діти з усього світу.

Елізабет Піткерн, за її словами, вперше в Україні, але її скрипка звучала в найкращих концертних залах - від американських Лінкольн-центру, Карнегі-Холу, Концертного залу імені Уолта Діснея і до залів Італії, Франції, Німеччини, Великоъ Британії, Угорщині, Бразилії, Канади, Мексики, Австрії, Чехії.

За словами Піткерн, скрипка застрахована на €1 млн, при перетині кордону України її задекларували в повній відповідності зі страховими документами. Вона зберігається у спеціальному футлярі зі сплаву металів. За 300 років з дня створення скрипка практично не змінилася. Дерево, з якого вона виготовлена - клен з Боснії, здатний забезпечити потужне звучання. У наш час додалися нові струни, зокрема, зі срібла, а також кілки та антиалергічний упор для підборіддя.

Читайте також: В Україні відродили капелу NOW Кредо, перший концерт - в Ужгороді

Елізабет Піткерн приїхала до Харкова на запрошення відомих музикантів-харків'ян, братів Олександра Дворниченко (Україна) та Сергія Дворниченко (США). Крім концерту "Містична Червона скрипка", Піткерн як голова журі візьме участь у благодійному конкурсі-фестивалі "Музична майстерня". Його переможець буде нагороджений безкоштовною 4-тижневою поїздкою в американський Luzerne Music Center, вартістю $ 4 865.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-