Календар на всю голову. 7 квітня

Календар на всю голову. 7 квітня

Укрінформ
Цього дня в 1805 році відбулася прем'єра Третьої симфонії Бетховена, а в 1939 році народився Френсіс Форд Коппола

7 квітня 1348 року скориставшись мудрою порадою Арношта, архієпископа Праги, чеський король і імператор Священної Римської імперії Карл IV заснував у Празі Карлов університет. Який став першим (і згодом найстарішим) не тільки для Чехії, яка входила до складу Імперії, але також і для Центральної та Східної Європи. Старше Карлова університету був тільки його перший медичний факультет, що існував як церковний навчальний заклад вже понад століття - з 1215 року.

7 квітня 1506 року в селищі Хав'єр, Іспанія, народився Франциск Ксав'єр (Франсиско Хав'єр) - католицький святий, чудотворець і місіонер. Один із засновників Товариства Ісуса (ордена Єзуїтів). Він був першим католицьким місіонером в Японії.

7 квітня 1614 року в місті Толедо, Іспанія, помер Ель Греко - іспанський художник. За походженням - грек, уродженець острова Крит, він не мав послідовників-сучасників, і його геній був заново відкритий майже через 300 років після смерті - майстер зайняв почесне місце в ряду найважливіших представників європейського образотворчого мистецтва.

7 квітня 1726 року в місті Шрусбері (графство Шропшир, Англія) народився Чарльз Берні - англійський композитор, історик музики і органіст.

7 квітня 1770 року в місті Кокермаут (графство Камбрія, Англія) народився Вільям Вордсворт - великий англійський поет-романтик, основний автор збірки "Ліричні балади" ("Lyrical Ballads"), умовно відносяться до так званої "озерної школи".

7 квітня 1772 року в місті Безансон, Франція, народився Шарль Фур'є - французький філософ, соціолог, один з представників утопічного соціалізму, засновник системи фур'єризму, автор терміна "фемінізм".

7 квітня 1783 року в місті Мангейм помер Ігнац Якоб Хольцбауер - австрійський композитор і диригент. З 1751 року музикант був придворним капельмейстером в Штутгарті, а з 1753 року - капельмейстером в Мангеймі. У 1778 році королівський двір і оркестр переїхали до Мюнхена, проте Хольцбауер залишився в Мангеймі. В кінці життя він оглух, однак це не завадило йому писати. Ігнац займався педагогічною діяльністю. Його твори високо цінував Моцарт.

7 квітня 1805 року в Відні, Австрія, відбулася прем'єра Третьої симфонії Людвіга ван Бетховена. Диригував сам автор. На думку критиків, Третя Героїчна симфонія, служить незаперечним доказом зрілості композитора.

7 квітня 1827 року фармацевт Джон Вокер, з англійського містечка Стоктон, продав адвокату Ніксону перші сірники, про що і записав у прибутково-видатковій книзі. Винайшов їх аптекар абсолютно випадково роком раніше, ніколи не патентував відкриття і не нажив на цьому ніякого багатства. Хіба що, в рідному місті в його честь названо вулицю.

7 квітня 1879 року в селі Онут (нині - Чернівецькая область) народився Пантелеймон Божик - україно-канадський письменник, публіцист, церковний і громадський діяч. Після еміграції з Канади він отримав в США теологічну освіту і став священиком. Відомий працями присвяченими церкви "Правда і обман" і "Церков українців у Канаді".

7 квітня 1879 року в Риньяно-сулл'Арно (Тоскана, Італія) народився Арденго Соффічі - італійський художник, арт-критик, теоретик мистецтва, один із засновників італійського футуризму.

7 квітня 1884 року в місті Краків, Польща, народився Броніслав Каспер Маліновський - британський антрополог польського походження, етнограф і соціолог. Засновник функціоналізму в антропології та соціології.

7 квітня 1889 року в місті Вікунья, Чилі, народилася Габріела Містраль - знаменита чилійська поетеса, просвітитель, дипломат, борець за права жінок, лауреат Нобелівської премії в галузі літератури. Вона відома за поетичними циклами "Сонети смерті", "Відчай", "Тала".

7 квітня 1915 року в місті Філадельфія (Пенсильванія, США) народилася Біллі Холідей - американська співачка, виконавиця з оригінальним стилем, яка багато в чому вплинула на розвиток джазового вокалу. Справжня "Леді-джаз".

7 квітня 1919 року американський джаз-ансамбль "Original Dixieland Jazz Band" дав перший концерт в Лондоні.

7 квітня 1919 року в селі Лука, Львівська область, народився Омелян Пріцак - американський вчений, філолог, сходознавець, історик, мовознавець. Випускник історичного факультету Львівського університету, учень сходознавця Агатангела Кримського. Він навчався в Берлінському і Геттінгенському університетах. Доктор філософії (1948). Професор Геттінгенського (1951-1960) і Гарвардського університетів (1964-1989). Іноземний член НАН України, член Наукового товариства імені Шевченка, Української вільної академії наук. Засновник і директор Українського інституту Гарвардського університету (1973-1989), Інституту сходознавства імені А. Кримського НАНУ (1991-1996). Один із співзасновників Міжнародної асоціації україністів, редактор багатьох наукових журналів.

7 квітня 1920 року в місті Варанасі, Індія, народився Раві Шанкар - великий індійський композитор, віртуоз гри на сітарі. Він вніс великий внесок в популяризацію індійської класичної музики в цілому і її інструментів, та виконавців зокрема. Важливу роль зіграли: знайомство з групою "The Beatles", довга дружба з їхнім гітаристом Джорджем Харрісоном і особиста харизма Раві Шанкара. Він виступав на легендарному фестивалі у Вудстоку (1969), а в 1980-х рр. концертував разом зі скрипалем Ієгуді Менухіном.

7 квітня 1926 року в місті Канни, Франція, помер Джованні Амендола - італійський політичний діяч ліберального спрямування, публіцист, жертва фашистів, помер в еміграції.

7 квітня 1927 року з Нью-Джерсі в Нью-Йорк американський вчений Герберт Айвс передав зображення, таким чином продемонструвавши перший в світі відеотелефон. Зображення приймалося тільки однією стороною.

7 квітня 1928 року в Нью-Йорку, США, народився Алан Пакула - американський кінорежисер, продюсер, сценарист. Він поставив культові картини "Клют", "Уся президентська рать", "Вибір Софії", "Справа пеліканів", "Презумпція невинності", "Власність диявола", "Побачимося вранці", "Змова "Параллакс".

7 квітня 1930 року в місті Ля Гасії, Франція, народився Ів Роше - французький підприємець, засновник однойменної корпорації з випуску косметичних товарів "Yves Rocher". У 1962-2008 рр. він був главою муніципалітету рідного міста, багато жителів якого були зайняті роботою для його компанії. Тут за його ініціативою з'явився перший у Франції музей рослин. Займаючись політичною та економічною діяльністю регіону в 1982 році Ів Роше став генеральним радником Бретані, а в 1992 році - членом її регіональної ради.

7 квітня 1934 року в місті Давос, Швейцарія, померла Беатриса Ефруссі де Ротшильд - меценат і колекціонер предметів мистецтва, баронеса. У 1912 році побудована філантропом вілла Ефруссі-де-Ротшильд, названа "Ile de France" ("Французький острів"), прийняла перших гостей. Беатриса, відома своєю любов'ю до колекціонування, прикрасила палац предметами мистецтва XV-XVIII ст. Після смерті Беатріс в 1934 році вілла і всі зібрані нею предмети мистецтва, що знаходилися в її різних французьких маєтках, були передані за заповітом власниці Французької Академії витончених мистецтв.

7 квітня 1938 року в місті Індіанаполіс, США, народився Фредді Габбард - американський джазмен, феноменальний трубач, відомий починаючи з 1960-х рр. як музикант, який грав в стилях бі-боп, хард-боп і пост-боп. Його неповторний стиль вплинув на багатьох послідовників і відкрив нові перспективи бі-бопа. У 2006 році Національний Фонд Мистецтв присвоїв Хаббарду найвищу нагороду в світі джазу - "NEA Jazz Masters Award". В останні роки він був тісно пов'язаний з благодійними фондами "Jazz Foundation Of America" і "Jazz Foundation Of America's Musicians". Співробітники останньої організації доглядали за старим джазменом протягом його хвороби. Після смерті Фредді заповів фонду все майно.

7 квітня 1939 року в місті Детройт (Мічиган, США) народився Френсіс Форд Коппола - американський кінорежисер, сценарист, продюсер, актор, оператор, монтажер. Культовими стали його картини - трилогія "Хрещений батько", "Люди дощу", "Розмова", "Ізгої", "Апокаліпсис сьогодні", "Клуб "Коттон", "Бійцівська рибка", "Дракула". Він отримав п'ять статуеток "Oscar" за картини "Паттон", "Хрещений батько", "Хрещений батько 2", а також премію імені Ірвінга Тальберга.

7 квітня 1944 року в місті Моссенберг, Німеччина, народився Герхард Шредер - німецький політик, федеральний канцлер ФРН (1998-2005).

7 квітня 1944 року в селі Калиня, Хмельницька область, народився Борис Негода - український художник-графік. Член Національної спілки художників України. Заслужений художник України.

7 квітня 1947 року в місті Дірборн (шт. Мічиган, США) помер Генрі Форд - американський промисловець, власник заводів по виробництву автомобілів по всьому світу, винахідник, автор 161 патенту США. Його гасло "автомобіль для всіх". На початку епохи автомобілебудування завод Форда випускав найбільш дешеві автомобілі, а платив робочим в два рази вище, ніж було прийнято по галузі. Компанія "Ford Motor Company" успішно існує і досі.

7 квітня 1948 року набрав чинності статут Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Тепер цей день відзначають як Всесвітній день здоров'я.

7 квітня 1952 року в Києві помер Агапіт Шамрай - український літературознавець, історик літератури, науковий співробітник Літературної секції Науково-дослідної кафедри історії української культури в Харкові, співробітник ВУАН в Комісії новітнього письменства, редактор збірника "Харківська школа романтиків".

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

7 квітня 1954 року в Гонконзі, КНР, народився Джекі Чан - гонконгський і американський актор, каскадер, кінорежисер, продюсер, сценарист, постановник трюків і бойових сцен, співак, філантроп, майстер бойових мистецтв. Посол доброї волі ЮНІСЕФ. Кавалер ордена Британської імперії. Він один з найпопулярніших героїв бойовиків в світі, відомий своїм акробатичним бойовим стилем, комедійним даром, а також використанням самих різних підручних засобів в боях. Джекі Чан знявся в головних ролях більш ніж в 100 фільмах.

7 квітня 1959 року в Баку, Азербайджан, народився Чингіз Абдуллаєв - азербайджанський письменник, автор гостросюжетних творів. Наймолодший в історії азербайджанської літератури Народний письменник, який отримав це звання в 46 років.

7 квітня 1964 року представники "IBM", гіганта комп'ютерної індустрії, провели 77 прес-конференцій в 15 країнах світу, зробивши, як висловився глава фірми Томас Вотсон-молодший, "найважливіше оголошення за всю історію компанії". Подальший розвиток подій підтвердив такий прогноз. В той день компанія "IBM" оголосила про створення не однієї якоїсь машини, а цілого їх сімейства. "System/360" - так була названа серія, яка дебютувала відразу шістьма моделями, розрізнялася за потужністю і вартостю. За оцінками фахівців, на дослідження, розробку і впровадження у виробництво одночасно шести машин компанія витратила близько $5 млрд, що вдвічі перевищувало витрати США в роки II Світової війни на Манхеттенський проект, на створення атомної бомби.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

7 квітня 1964 року в місті Веллінгтон, Нова Зеландія, народився Расселл Кроу - австралійський актор, режисер, сценарист. Лауреат премії "Oscar" за блокбастер "Гладіатор" (2001). Він знявся в картинах "Гладіатор", "Ігри розуму", "Нокдаун", "Гангстер", "Таємниці Лос-Анджелеса", "Володар морів: біля краю землі", "Хороші хлопці".

7 квітня 1967 року в Києві померла Валерія Драга-Сумарокова - українська актриса, народна артистка. Вона працювала в Ярославському театрі, Харківському, а з 1926 року - в Київському театрі російської драми. Ролі в кіно: "Подвиг розвідника", "Головний проспект", "Кривавий світанок", "Літа молодії", "Вогненний міст".

7 квітня 1971 року в Парижі, Франція, народився Гійом Депардьє - французький актор, син Жерара Депардьє і Елізабет Депардьє. Він знявся в картинах "Знедолені", "Наполеон", "Граф Монте-Крісто" та ін.

7 квітня 1979 року британське пост-панківське тріо "Police" випустило сингл "Roxanne". Лідер групи Стінг написав пісню під враженням від побачених в жовтні 1977 року повій у паризького готеля, в якому зупинявся ансамбль. Назва була дана на честь персонажа п'єси "Сірано де Бержерак".

7 квітня 1984 року в Києві помер Святослав Іванов - український кінознавець, педагог. Кандидат мистецтвознавства. Заслужений працівник культури України. Член спілок Письменників і Кінематографістів України.

7 квітня 1993 року в Києві помер Василь Комісаренко - український ендокринолог та патофізіолог, академік АМН України та академік НАН України, організатор і директор Інституту ендокринології та обміну речовин. Завідувач кафедри патофізіології 1955-1960 рр.

7 квітня 1995 року в селі Сигнаївка, Черкаська область, помер В'ячеслав Супрунов - український актор, заслужений артист України. Актор Черкаського обласного театру. Основні ролі В'ячеслава - різнопланові, широкого акторського діапазону, героїчні, класичні, сучасні.

7 квітня 1997 року в Києві помер Вільгельм Фущич - український математик. Доктор фізико-математичних наук, професор. Член-кореспондент НАН України. Лауреат премії імені М. М. Крилова. Лауреат Державної премією України в галузі науки і техніки (2001, посмертно). Засновник української школи групового аналізу.

7 квітня 1998 року в Києві помер Сергій Гершензон - український генетик, академік Національної академії наук України.

7 квітня 2006 року картина Вільяма Тернера, яка продана на аукціоні "Сhristie's", стала найдорожчим твором за всю історію британського живопису. Полотно "Вид на Джудекку з каналу Фузіна" було продано на аукціоні в Нью-Йорку за £18,3 млн ($ 32 млн).

7 квітня 2009 року в місті Сент-Пол (шт. Міннесота, США) помер Дейв Арнесон - піонер створення рольових ігор, геймдизайнер, відомий, як творець першої опублікованої настільної гри "Dungeons & Dragons" над якою він працював на початку 1970-х рр. спільно з Гері Гайгекс.

7 квітня 2014 року в Барселоні, Іспанія, помер Жузеп Марія Субіракс - іспанський (каталонський) скульптор, живописець, графік, сценограф, художній критик.

Олександр Рудяченко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-