У

У "димі" електронних сигарет виявили отруйні метали

Укрінформ
Науковці виявили в "димі" електронних сигарет елементи отруйних металів, таких як хром, нікель та манган. Потрапляють вони туди, швидше за все, через спіраль нагрівання.

Про це повідомляє DW.

Раніше дослідження вже вказували на те, що дим електронних сигарет може містити отруйні метали. Науковці Медичної школи Блумберга в Балтиморі, США, дослідили 56 електронних сигарет. Вони хотіли дізнатися, чи впливають механізми нагрівання та випаровування, які застосовуються у різних приладах, на концентрацію металів у парі, яку вдихає курець. Для цього вони дослідили рідину, якою заправляють електронні сигарети. При чому рідину дослідили як до заправлення в прилад, так і вже в баці самого приладу. Окремо була перевірена концентрація металів у самій парі, яку виробляє електронна сигарета.

"Висновок науковців: внаслідок нагрівання рідина в баку та пара містять значно більше металів, ніж рідина до вливання в сигарету. Особливе занепокоєння в науковців викликала концентрація хрому, нікелю та мангану. Їхній вміст перевищував граничні норми, встановлені американською Агенцією захисту довкілля (EPA)", - йдеться у повідомленні.

Цікавим у дослідженні є те, що різні електронні сигарети суттєво відрізняються одна від одної в тому, що стосується концентрації важких металів у парі. "Від приладу до приладу відмінність часом у 100, а то й 1000 разів", - повідомив Франк Генклер-Штефані, який опікується темою електронних сигарет у німецькому Федеральному інституті дослідження ризиків (BfR). "Це унаочнює, що деякі продукти відповідають високим стандартам якості, тоді як інші мають набагато гірші показники", - каже він.

Так само як і американські дослідники, німецький токсиколог Генклер-Штефані виходить з того, що метали потрапляють у пару під час процесу нагрівання. Найімовірніше їхнє джерело - це нагрівальна спіраль електронної сигарети. Адже багато з зафіксованих науковцями металів використовуються під час виробництва цих спіралей. Водночас науковці з Балтимора знайшли в парах також високу концентрацію свинцю - металу, який начебто не використовується під час виробництва нагрівальних спіралей.

"Свинець часто використовується під час виробництва пластику, фарб та покриттів. Тобто якщо проаналізувати нагрівальні спіралі й дійти висновку, що вони справді не містять свинцю, то є ще багато інших деталей електронної сигарети, які можуть містити свинець", - зазначив Генклер-Штефані.

Читайте також: В Австрії заборонили палити цигарки та вейпити всім, хто молодше 18-ти років

Свинець, хром та нікель - елементи, які вважаються канцерогенними. Свинець, крім того, має також нейротоксичні ефекти та є, таким чином, отрутою для мозку, так само як манган.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-