В Австрії представили молоду українську фотографію

В Австрії представили молоду українську фотографію

Фото
Укрінформ
У рамках фестивалю Foto Wien в австрійській столиці Відні 23 березня пройшов український вечір Focus on Ukraine.

Під час заходу у Фотогалереї Відня відбулася зустріч з українськими митцями, дискусія про фотомистецтво в нашій країні, а також презентація молодої української фотографії, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Про історію української фотографії важко сказати єдиним реченням, адже кожен регіон дуже відмінний. Якщо ми говоримо про Харків чи Львів, то це абсолютно різні тенденції розвитку фотографії, там різні впливи, історії, школи”, - розповіла директорка та кураторка фестивалю Odesa Photo Days Катерина Радченко.

Але, зауважила вона, якщо говорити про молоду українську фотографію, то в ній присутні дуже багато експериментів.

“Насамперед – це рефлексія на щоденне життя і на наявні обставини. Я б сказала, що українська фотографія і сучасне мистецтво дуже соціально та політично орієнтовані, значно більше, ніж європейська фотографія. Остання на сьогодні рухається у напрямку такого собі "artificial-science art", чого досі немає в Україні", - зазначила Радченко.

За її словами, презентація української фотографії Focus on Ukraine важлива, зокрема й тому, що дає можливість розповісти та показати, які тенденції зараз присутні в українській фотографії, а також ознайомити з її історією. "Тобто, - пояснила Радченко, - представити і вивести українську фотографію на міжнародний рівень, тим більше, що цей захід відбувається в рамках масштабного фестивалю Foto Wien… Австрійці дивляться на українську фотографію як на щось абсолютно нове, оскільки вона, незважаючи на все, ще мало представлена у світі".

У рамках проведеної Катериною Радченко презентації були представлені такі українські автори, як В’ячеслав Поляков, Олена Субач, Юлія Червінська, Назар Фурик, Дмитро Толкачов, Ярослав Солоп, Сергій Мельніченко, Роман Бордун, Ігор Гора, Тарас Бичко, Ігор Єфімов та інші.

Виставка Focus on Ukraine у Відні / Фото: Василь Короткий, Укрінформ

Контрапунктом до презентації стала лекція фотографа Ігоря Манка про історію та розвиток Харківської школи фотографії.

У коментарі кореспонденту Укрінформу він наголосив на важливості інформування за кордоном про українську фотографію, її відмінність від російської. Як приклад Манко навів презентацію, що відбулася декілька років тому у віденській галереї "Альбертіна", видання "Європейська фотографія 20 сторіччя", де українських фотографів Сергія Браткова та Бориса Михайлова занесли не лише в українську, а й в російську частину.  

"Австрійські митці взагалі не знають української фотографії, і саме тому я тут. Так, вони знають того ж таки Бориса Михайлова, але не знають що він українець, вони часто думають, що він росіянин… І тому треба доводити, у тому числі й тут, в Австрії, що Україна - це щось окреме, інше", - зазначив Манко.

Читайте також: У Відні презентували "Монументальну Шевченкіану"

Зараз у Фотогалереї Відня також проходить виставка робіт австрійської художниці українського походження Олени Невкритої Solo X. У своїх фото- та відеороботах мисткиня фокусується не на фотографічних зображеннях, які репрезентують реальність, а радше шукає розбіжність між присутністю та відсутністю, наближенням та зникненням, яку вона перетворює на абстрактні зображення. Мотивом всієї експозиції є слід: як матеріалізований контакт світла з фотографіями, так і як відбиток тіла.

Захід Focus on Ukraine відбувся за підтримки Посольства України в Австрії та Українського інституту в рамках відзначення Року української культури в Австрії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-