Українська книжка у Лейпцигу отримала премію за “найгарніший дизайн у світі”

Українська книжка у Лейпцигу отримала премію за “найгарніший дизайн у світі”

Фото
Укрінформ
На книжковій виставці-ярмарку Leipziger Buchmesse, що проходить в Лейпцигу (Німеччина), Україна представлена ​​гідно.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У рамках форуму «Видавництву Старого Лева» з книгою «Я так бачу» творчої майстерні «Аграфка» була вручена бронзова премія престижного конкурсу на найкрасивішу книжку в світі «Best Book Design from All Over the World». За призи конкурсу боролися майже 600 видавництв з 32 країн.

У церемонії взяв участь посол України в ФРН Андрій Мельник.

Незважаючи на те, що національного павільйону на цій виставці у України немає, наші видавництва і автори на слуху - завдяки Міжнародній літературній корпорації MeridianCzernowitz, яка бере участь в Лейпцизькому ярмарку вже увосьме.

У Лейпцигу Leipziger Buchmesse Україну представляє Міжнародна літературна корпорація MERIDIAN CZERNOWITZ / Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

На стенді MeridianCzernowitz можна ознайомитися і придбати книжки видавництва і не тільки їх. Тут представлені, зокрема, «Інтернат» Сергія Жадана (німецький переклад роману став переможцем літературної премії Лейпцизького книжкового ярмарку торік) і його «Антена» (кольорова і маленька чорно-біла версія з ілюстраціями Гамлета); «Коханці юстиції» Андрія Андруховича, «Чіо Чіо Сан» Андрія Любки (яку розкупили практично в перший же день виставки); «Тінь у профіль» Олени Андрейчикова; «Ви мене чуєте?» Ігоря Померанцева та інші. Популярністю користуються переклади уродженця Чернівців Пауля Целана, які також представлені на стенді (Целан вважається багатьма критиками одним з кращих європейських поетів-ліриків післявоєнного часу).

«Хітом» є також карта «Єврейські Чернівці». Поки ми спілкувалися з організаторами, її купили кілька разів.

Читайте також: Особливі книжки для вивичення української мови презентували в Чикаго

Крім того, на стенді представлений перший білінгвальний (українсько-німецький) журнал в Німеччині GelBlau. Його редактор Ксенія Ануфрієва поділилася з Укрінформом приємною новиною: днями був підписаний договір про те, що МЗС України буде надавати фінансову підтримку щоквартальному виданню. Дотепер вийшло вже 11 його номерів. Останній, 2019 року, присвячений моді і модній індустрії. «Німці цікавляться, запитують, чи є в журналі інформація німецькою мовою», - зауважила Ануфрієва.

На полях виставки відбудеться дискусія «Czernowitz - німецьке минуле, українське сьогодення» за участю директора фестивалю MeridianCzernowitz Євгенії Лопати. Вона повідомила Укрінформу, що розповість про технології цього популярного фестивалю, чому він успішно функціонує вже 10 років, як переріс в видавництво і реалізатор проектів культурної дипломатії. А також чим Україна і Чернівці живуть сьогодні і чим вони цікаві європейському читачеві.

З читачами поспілкується Богдан Коломійчук. Зокрема, він представить свою нову книгу «Моцарт з Лемберга».

Крім того, на виставці в розділі туристичних видань представлений перший актуальний путівник по Україні німецького автора Петера Коллера.

Виставка проходить з 21 по 24 березня. Участь у ній беруть 2635 експонентів з 46 країн. Країна-гість - Чехія. Очікується, що відвідають подію понад 270 тисяч осіб. У рамках виставки планується 3600 різноманітних заходів.

Історія Лейпцизького книжкового ярмарку бере початок в XVII столітті. Сьогодні це друга за значенням після Франкфуртської подібна виставка. Організатори Leipziger Buchmesse стверджують, що захід є виставкою авторів і читачів, тоді як Франкфуртська - виставкою видавництв.

Фото Ольги Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-