Супрун розвінчала міф про шкоду дріжджового хліба

Супрун розвінчала міф про шкоду дріжджового хліба

Укрінформ
В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла, чи дійсно хліб на дріжджах є шкідливим і чому.

Про це вона написала на сторінці у Facebook.

"Коли ми говоримо про дріжджі, які є в складі харчових продуктів, то найчастіше маємо на увазі різні штами мікроорганізмів. Які саме — залежить від продукту. До прикладу, ті, що є в хлібі, вині, домашньому сирі, квасі, кефірі, відрізняються від дріжджів, що містяться в пиві", - пише Супрун.

За її словами, крім пухкості дріжджі роблять хліб кориснішим — збагачують його вітамінами та амінокислотами. Зокрема в такому хлібі більше заліза. Коли тісто підходить, ферменти мікроорганізмів руйнують фітин борошна. Фітин це сполука, що зв’язує іони заліза чи цинку, і робить їх недоступними для засвоєння в нашому кишківнику. Тому хліб на кислому тісті містить значно більше доступного заліза.

Урядовець зазначає. що дріжджі не виживають у вже спеченому хлібі. За високих температур і вони, і їхні спори гинуть. Це відбувається навіть при незначному нагріванні. Тому перейматись, що живі в хлібі можуть принести якусь шкоду — не варто.

Читайте також: Повноцінне медичне страхування запустять у 2020 році - Супрун

"Але чому тоді після хліба можуть виникати біль в животі та здуття? Бо в білому хлібі чи здобних булках багато вуглеводів та мало клітковини. Від такої їжі, особливо якщо її їсти багато і швидко, виникає біль і здуття", - пояснює очільниця МОЗ.

Якщо лякають дріжджі, Супрун радить обирати цільнозерновий хліб. Він містить більше поживних речовин, вітамінів, мінералів та клітковини.

"Головне — добре його пережовуйте та запивайте. Це сприятиме процесу травлення та засвоєнню поживних речовин, і запобігатиме пов‘язаним із клітковиною закрепам", - наголошує Супрун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-