ГогольFest як соціальний експеримент. Маріуполь готується до фестивалю

ГогольFest як соціальний експеримент. Маріуполь готується до фестивалю

Укрінформ
Маріупольці дійшли єдиної згоди: цей проект потрібен місту – і він буде

Квітневий Маріуполь цього року знову перетвориться на майданчик для проведення міжнародного фестивалю сучасного мистецтва ГогольFest. Минулого року він уже приймав численних гостей цього масштабного дійства і цьогоріч відчув непереборну необхідність закріпити досвід.

ГогольFest-2019 пройде в аналогічному форматі, що й минулого року, але будуть деякі зміни та сюрпризи, – розповів директор фестивалю Максим Демський, коли ми зустрілися з ним на одній із локацій, де будуть проходити мультикультурні заходи, і де вже зараз активізувалися підготовчі роботи.

Андрій Палатний куратор театральної частини, Максим Демський директор фестивалю
Андрій Палатний куратор театральної частини, Максим Демський директор фестивалю

Він утаємничив нас у деякі приємні несподіванки, але про всі задумані «спецподії» не розказав. Тримає інтригу. Знаємо лишень, що маріупольці й гості міста побачать дещо незвичайне – оперу в декораціях Азовського судноремонтного заводу. На жаль, вхід туди буде обмеженим, бо ця локація фізично не здатна прийняти багато людей, але організатори подбали, щоб віртуально захід змогли відвідати всі охочі – буде вестися онлайн-трансляція на головну сцену в міському саду і люди, які не потраплять досередини, зможуть спостерігати за подією на led екранах з хорошим звуком. Проект розробляється безпосередньо під цей фестиваль і є технологічно унікальним.

Максим Демський
Максим Демський

«Для нас це великий виклик. Нічого подібного точно не було ні в місті, ні в Україні, а можливо навіть у світі. Впевнений, багато людей приїде до Маріуполя, щоб побачити це унікальне явище», –  переконаний Демський.

Цього року команда вперше підготувала для маріупольців та гостей міста освітню програму у креативному просторі «Вежа» та запланувала візуальну програму «Школи сучасного мистецтва» Вікторії Бурлаки.

До всіх проектів «Startup ГогольFest» у Маріуполі будуть залучені різні соціальні групи людей, що, за задумом організаторів, має перетворити фестиваль на цікавий соціальний експеримент. «За допомогою культури ми можемо окреслити ідею, яка  зможе об’єднати суспільство», – вважають його організатори.

В цьому році загальна тривалість дійства збільшиться на один день – фестиваль пройде з 26 квітня по 1 травня. До проекту залучено вісім країн світу, проте, можливо, що майже половина всього контенту складатиме саме міжнародний контент. Команда працює над тим, щоб фестиваль органічно вписався у міжнародний контекст, тому планує залучити до співпраці низку потужних фестивальних мереж з усього світу.

«Мета ГогольFest – зробити Маріуполь місцем зустрічі міжнародних та вітчизняних творчих сил і ми вже йдемо по цьому шляху», – зауважив куратор театральної програми Андрій Палатний.

Максим Демський
Андрій Палатний

 «Щоб привести в Маріуполь артистів із Британії – це цілий перформанс, адже логістична складова є складним викликом для організації фестивалю, – жартує Палатний, – а ми хочемо, щоб наш фестиваль з’явився на карті міжнародного ком’юніті. Участь серйозних міжнародних партнерів, можливо, стане приводом для залучення інвестицій до Маріуполя та запустить інфраструктурні зміни».

 «Ми з колегами вже зустрілися з міською владою, з департаментами та представниками бізнес організацій і дійшли єдиної згоди: цей проект потрібен місту – і він буде. Наразі спілкуємося та перебуваємо в безперервному процесі формування ідей, сенсів і мрій, щоб створювати наше спільне майбутнє», – розповів він.

Станіслав Іванов. Маріуполь

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-