Показали віднайдену роботу Якутовича, створену під час зйомок “Тіней забутих предків”

Показали віднайдену роботу Якутовича, створену під час зйомок “Тіней забутих предків”

Фото
Укрінформ
Проект “Академія Якутовича” оприлюднив зображення загубленої роботи українського художника-графіка Георгія Якутовича. Презентацію приурочили до 89-ї річниці митця, яку відзначають 14 лютого.   

Як повідомляють на Facebook-сторінці Академії, ця робота має назву "Стара Гуцульщина" і була створена у 1966 році під час роботи над фільмом “Тіні забутих предків” Сергія Параджанова.

“Колись, ще у 2016 році “ЯГалерея” зробили виставку "Якутович і Карпати". На жаль, тоді ми не змогли відшукати усіх оригінальних робіт Георгія, тому, наприклад, робота "Стара Гуцульщина" експонувалась із книжкової розгортки. Але сьогодні ми зробили це – знайшли оригінал! Представляємо вам окрему акварельну роботу Георгія Якутовича - "Стара Гуцульщина", яка була створена під час роботи над фільмом "Тіні забутих предків" у 1966 році. В ній головним героєм виступають не індивідуалізовані люди, а міцні та непорушні зв’язки між ними”, – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Україна вдячна Параджанову за "Тіні забутих предків" — КМУ

До привітань долучився і президент Петро Порошенко. Про важливість творчості Якутовича для української культури він написав у Twitter: "Сьогодні 89 років виповнилося б українському художнику Георгію Якутовичу. Параджанов говорив про нього: «Він не просто художник, а художник, що мислить. Можна було б знайти, мабуть, талановитішого за нього, але вдумливішого – ні». Пишаємося великим українським майстром".

Георгій Якутович (14 лютого 1930, Київ - 5 вересня 2000, Київ) — народний художник України, член Академії мистецтв України, двічі лауреат Національної премії ім.. Т.Г. Шевченка. Працював переважно у галузі книжкової ілюстрації, але займався також і станковою графікою, був художником-постановником таких знакових українських фільмів, як "Тіні забутих предків" і "Захар Беркут".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-