Лідія Акришора, голова Товариства української молоді у Австрії
Український бал у Відні - це місток культурної дипломатії між нашими країнами
01.02.2019 17:59

"Допомагай танцюючи!". Саме такий неофіційний слоган має Український бал, який 16 лютого цього року вже вчетверте відбудеться в австрійській столиці. Купивши квиток, можна приємно провести вечір, сповнений музики, танцю, вишуканості та традицій, але, водночас долучитися до доброї справи – допомоги дітям із вадами або соціально незахищеним дітям в Україні.

Заснований і організований українцями-ентузіастами захід поступово вкорінюється у бальній програмі австрійської столиці, стає відомим і впізнаваним.

І хоча цього балу немає в переліку організованих Українською державою заходів у рамках нинішнього року культури України в Австрії, він, поза сумнівом, є одним із його найяскравіших подій.

Про особливості Українського балу Укрінформ поспілкувався з Лідією Акришорою, головою Товариства української молоді у Австрії (ТУМА), яке і є організатором заходу.

З КОЖНИМ РОКОМ ВИГАДУЄМО ВСЕ НОВЕ

- Товариство української молоді Австрії організовує Український бал у Відні вже вчетверте. Як, власне, виникла ідея проведення такого балу, яка його історія?

- ТУМА як молодіжна і неполітична громадська організація була заснована у 2010 році, коли до австрійської столиці з Німеччини приїхали на навчання двоє друзів-українців - Яромир Бабський і Микола Габарій. У Німеччині на той час об’єднання українців були досить поширеним явищем, у Відні ж такого не було. Хлопці вирішили створити організацію, де українська молодь могла б гуртуватися і допомагати один одному з вирішенням різноманітних проблем – від вступу до університету до пошуку житла тощо. Під час Революції Гідності члени організації активно долучилися до акцій на підтримку Євромайдану у Відні. Власне, саме тоді, ставши активним членом української громади, я і приєдналася до Товариства української молоді Австрії, а згодом опинилася в керівництві цієї організації, та, відповідно, серед організаторів Українського балу.

Ідея організувати свій український бал у Відні виношувалася давно. Врешті-решт, його таки вирішили провести в 2015 році з нагоди п'ятиріччя Товариства української молоді Австрії. Захід відбувся у культурознавчому музеї Відня Volkskundemuseum. Це був достатньо класичний бал із деякими українськими "вкрапленнями", як наприклад виступ гурту "Барви" з України. Оцінюючи його сьогодні, втім можна сказати, що він не зовсім повністю відповідав бальним канонам. Для нас це був перший досвід, ніхто не займався цим раніше. Тим не менше, вже тоді на бал прийшло близько 300 людей, багато українців, але також і австрійці.

У 2016 році через низку труднощів ми не проводили бал, однак наступного, 2017 року був організований справді грандіозний Український бал у палаці Ешенбах (Eschenbach). Ми дослідили традицію проведення віденських балів, вивчили стандартну програму та переплели її з українським шармом. На наш бал тоді прийшла неочікувано велика кількість людей, багато було іноземців. І ми зрозуміли, що тепер назад вже вороття немає і що бал має стати традиційним.

Під час організації перших двох балів було тяжко, особливо в залученні спонсорів.  Ніхто особливо не мав уявлення, як це робити. Зараз ніби вже й трохи легше, але не зовсім: з кожним разом придумуємо щось нове і, відповідно, знову потрібно багато часу і зусиль на його організацію.

Ми хотіли, щоб бал став популярним і серед австрійців, і звісно, принадити їх спочатку на Український бал було досить нелегко.

БЛАГОДІЙНІСТЬ І КУЛЬТУРНА ДИПЛОМАТІЯ

- Але зараз, можна сказати, Український бал вже отримав постійну "прописку" у Відні, має свої традиції, шанувальників і, головне, він відомий серед поціновувачів балів австрійської столиці?

- Український бал у Відні вже став хорошою традицією і про нього знають, він є у всіх програмах балів австрійської столиці.

Уточню, що в австрійських медіа публікують спеціальні додатки з переліком численних  балів, також існують "Ballkalender" – календарі балів, які випускають спеціалізовані журнали. Український бал тепер також є в цьому переліку.

Торік представники відомого віденського журналу про бали Balltotal самі до нас звернулися. Сказали, що побачили в інтернеті інформацію про Український бал – "щось таке цікаве і незвичне" – і захотіли на власні очі подивитися, що ж це таке. Вони були дуже вражені після відвідування тим, наскільки на високому рівні організовано захід, з дотриманням класичної програми, але із вплетенням української культури, написали про наш бал і тепер він є і в їх Ballkalender.

- Яка головна мета Українського балу?

- Передусім, бал носить благодійний характер. Кошти від продажу квитків спрямовують на підтримку дітей із вадами або соціально незахищених дітей. Щороку ТУМА обирає два таких дитячих заклади в різних регіонах України, які не дуже підтримує держава чи громадські організації. Торік вдалося зібрати близько 5 тисяч євро, які було витрачено на інвентар для дітей, які займаються параолімпійськими видами спорту в м. Кремінна Луганській області, а також спрямовано на ремонт в Оршівському дитбудинку “Ромашка” в Чернівецькій області.

Крім благодійних цілей, Український бал має на меті стати містком культурної дипломатії між Україною та Австрією, і таким чином популяризувати українську культуру серед австрійців та іноземців. Близько половини гостей балу у 2018 році становили австрійці та інші неукраїнці, також спеціально на бал до Відня завітало чимало представників української діаспори з різних країн світу.

Австрійці хоча й привітні, однак є трохи закритими і їм завжди потрібно навести аргументи, чому вони повинні відвідати не звичні для них бали, а саме український. Але вони обожнюють культуру балів, і формат балу – це ідеальний місток, щоб донести нашу культуру України, зацікавити нею і країною загалом.

Окрім цього, Український бал – це ще і така гарна нагода згуртування українців в Австрії і вивчення культури. Адже бал – це і танці, і оперний спів, і класична українська музика в симфонічному аранжуванні.  

БАГАТО ХТО ДОСІ ВВАЖАЄ, ЩО БАЛИ НЕ ДЛЯ ВСІХ І ЗА ВЕЛИКІ ГРОШІ

- Очевидно, що проведення такого масштабного заходу потребує значних фінансових та людських ресурсів. Скільки людей працює над ним, їхня робота оплачується? Яким чином залучаєте кошти, хто підтримує? 

- Основна команда організаторів – це близько 12 осіб - членів Товариства української молоді Австрії, однак є дуже багато помічників. Всі вони працюють у Відні на своїх основних роботах і займаються організацією Українського балу на добровільній основі у свій позаробочий час. Ця робота є волонтерською. Ніхто за це не платить, але кожен робить те, що йому подобається і отримує також крутий досвід.

Наприклад, я навчалася на журналістиці й зараз відповідаю за комунікацію, піар. Є архітектор, який займається дизайном, є два музиканти, один з яких займається класичною програмою, а інший буде діджеєм на балу.

Державного фінансування в нас немає. Єдина підтримка від Української держави – інформаційна з боку міністерства інформаційної політики та посольства України в Австрії. Витрати на проведення балу покриваються за рахунок допомоги різних спонсорів, а також від продажу вхідних квитків. Також у нас є чимало неймовірних партнерів, які своїми внесками підтримують благодійні цілі балу.

Наприклад, сукні для дебютанток цьогоріч надасть бренд Maruna by Maria, під яким київська дизайнерка Марія Шамедко популяризує сукні ручної роботи та українську вишивку на весь світ. Також спеціально для цьогорічного балу віденська дизайнерка Нелі Хотч (Niely Hoetsch) розробила аксесуари для дебютанток – тіари та браслети. Стримані та елегантні з елементами, які відображають головні символи української вишивки - квіти та листочки.

- На Український бал може потрапити кожен бажаючий, скільки коштує вхідний квиток?

- Звичайно, що провести незабутню ніч (бал розпочинається о 21-й годині вечора   і триває до 4-ї ранку) може будь-хто охочий!

З одного боку, у нас інколи австрійці запитують: а на Український бал лише українці приходять? А з іншого, подекуди і від українців можна почути запитання: а що, можна і мені як "простому смертному" потрапити на бал? Багато-хто досі думає, що бали - це не для всіх і лише за якусь величезну суму.

У нас є два види вхідних квитків - звичайний (60 євро) і студентський (45 євро). У цей квиток входить програма і келих напою, так званий "welcome drink". Вхідні квитки не передбачають місце за столиком, але в нас на балу будуть загальні місця для відпочинку, сидіння, а також стоячі столи.

Місця за столиками в одному із залів можна придбати додатково до вхідних квитків, ціна – 30-50 євро, залежно від залу. До цієї ціни також входить бокал шампанського і невеличкий сюрприз-подарунок від організаторів.

Придбати квитки ще можна встигнути на сайті "Українського балу" .

- Чи існує дрес-код на балу, і чи пропускають тих, хто не вміє танцювати?

- Дрес-код на Українському балу є, хоча й не такий строгий як за класичним мірками. Як і на всіх балах, для дівчат – це довгі вечірні або бальні сукні, для чоловіків - чорний костюм (в ідеалі – фрак) із метеликом (не краватка).

Але дрес-код не є чимось обтяжливим. Навпаки, у випадку його дотримання навколо все гармонійно красиво і кожен з легкістю відключається на один вечір від усіх проблем та насолоджується співом, музикою, танцями в оточенні гарно одягнених людей.

Багато хто не йде на бали, бо не вміє танцювати. Однак вміння танцювати – це в ідеалі. Ніхто ж не буде перевіряти на вході: станцюй, будь ласка, а тоді будеш проходити. Звісно, краще вивчити хоча б базові кроки до того, адже це додасть у ваш похід ще більше драйву. А також трохи підучитися танцювати можна і безпосередньо під час балу у ході майстер-класів. Для того, щоб заохотити наших відвідувачів не брати до уваги цей пункт і, незважаючи ні на що, завітати на Український бал, ми придумали танцювальний тест з корисними і цікавими порадами.

УКРАЇНСЬКІ ВИШИВАНКИ, МУЗИКА І НАРОДНИЙ СПІВ ЯК РОДЗИНКИ БАЛУ

- Як обираєте дебютантів?

- Почнемо з того, що дебютанти – це 10, а інколи і більше пар хлопців і дівчат, які танцюють кілька танців і таким чином відкривають бали. Дебютанти на балу будуть танцювати віденський вальс та полонез. Раніше дебютантками ставали дівчата на виданні. Зараз вже це не так, але все одно бути дебютанткою на балу – дуже почесно.

У нас хороші й прості умови: щоб стати дебютантом, потрібно оплатити вхідний квиток і заповнити відповідну заявку. Раніше цей вхідний квиток для дебютантів був трохи дорожчим, оскільки він передбачав також підготовчі заняття танцем із найманим вчителем, але цього року все ще більш простіше. Наші маріупольчани Надія і Костянтин Панченки, які є чемпіонами Австрії зі спортивно-бальних танців 2016 року, зголосилася стати нашими спонсорами та партнерами і роблять постановку танцю дебютантів. До слова, тренування, яких буде три, вже розпочалися.

Заявку можна подавати як парами, так і окремо. Цікаво, що торік було більше бажаючих хлопців, ніж дівчат.

- У столиці балів Відні щороку проходить чотири сотні різних балів – від елегантного традиційного Віденського балу до веселих бал-маскарадів і балів різних організацій, професій, народів. Де місце Українського балу на цьому строкатому полотні балів, які його особливості, "родзинки"?

- В Австрії організацією балів із багаторічною історією займаються спеціальні організаційні комітети, де люди працюють як на основній роботі. Там все чітко продумано, прораховано і затверджено відповідно до плану. Коли ж до нас на бал приходили ті ж представники журналу Balltotal, то вони спочатку не дуже вірили, що ми працюємо на волонтерських засадах, а організовано все, як і на престижних балах. Думаю, багато з наших гостей, коли вперше йшли на Український бал, також думали, що це буде якась така гулянка. Але коли вони прийшли, то приємно здивуваалися.

Ми робимо унікальну програму, в якій залишили австрійські класичні традиції балів, але поєднали їх з Україною.

Наприклад, якщо за канонами дебютантки танцюють у білих сукнях, то у нас сукні  залишаються білими, але елегантно поєднуються з українською вишивкою.

Те ж саме стосується і музики: у 2018 році традиційний Віденський вальс дебютантів проходив під адаптовану мелодію "Щедрика", що неабияк сподобалося гостям. Відео танцю набрало в інтернеті понад мільйон переглядів, що не може нас не тішити, адже стільки людей побачило частину української культури. Підкорив відвідувачів українським танго “Гуцулка Ксеня” у класичному виконанні і австрійський оркестр Ziehrer Hofball Orchester, для музикантів якого ми спеціально замовили у Львові ноти "Гуцулки". Також у стінах пишного палацу Ауерсперг (Auersperg) прозвучали мелодійні фортепіанні “Прелюдії” Василя Барвінського у виконанні українського віртуоза Яромира Боженка.

Ще однією, так би мовити, "родзинкою" нашого балу є український народний спів у виконанні українок-зірок опер світових столиць. Торік солістка Варшавської камерної опери Ольга Пасічник співала "Ніч яка місячна, зоряна, ясна". Цю ж пісню, але у своїй інтерпретації роком раніше співала і солістка Віденської опери Зоряна Кушплер.

Маріупольці Костянтин та Надія Панченки, які традиційно виконують показові номери під час Українського балу, цього річ також присвятять постановку Героям Небесної сотні.

На багатьох віденських балах присутня лотерея. Ми зберегли в себе цей елемент, зробивши його благодійним та додавши багато призів українського походження – вишиванки, книги про українське писанкарство і набір писанок, дерев’яні тарілки з гуцульською різьбою тощо.

- Яка програма Українського балу-2019?

- Як торік, дійство проходитиме у пишному палаці в стилі барокко Ауерсперг, який ще у ХVIII столітті розбурхував Відень грандіозними музичними подіями, а його стіни чули гру геніальних Моцарта та Гайдна.

Гості зможуть заходити до палацу о 20.00, за годину до офіційного відкриття, на вході їх зустрічатиме струнний квартет, який гратиме легкий джаз. У них буде достатньо часу, щоб оглянути грандіозний палац та зробити фото, у тому числі у спеціально облаштованій фотозоні. 

Рівно о 21.00 відкриються двері урочистого залу і на сцену вийдуть ведучі, які виступлять із вітальним словом. Після цього дебютанти традиційно відкриють вечір полонезом та віденським вальсом. Далі присутніх зачарує своїм співом всесвітньо відома оперна співачка Вікторія Лук’янець. Також вона заспіває кілька композицій з молодим співаком – українським бас-баритоном, учасником Зальцбурзького фестивалю у складі Концертної спілки хору Віденської державної опери Петром-Павлом Ткаленком.

Після того, як близько 21.45 прозвучить традиційна фраза "Alles Walzer!" ("Танцюють всі!“), дебютанти розходяться і дівчата запрошують до танцю присутніх чоловіків, а хлопці – жінок. Паркет заповнюється і починається танцювальна програма для всіх.

У нашому розпорядженні буде 5 залів палацу. У великому залі гратиме класична музика, в другому - латиноамериканська музика, в третьому - джаз. В інших залах будуть столики, за якими люди можуть поспілкуватися.

Час від часу все дійство перериватиметься – проводитиметься благодійна лотерея, відбуватиметься показовий танцювальний номер.

Близько 24.00 пройде майстер-клас для гостей - кадриль. Ведучий все розповість і дасть команду, після цього пари починають кружляти по всьому залу.

І вже близько 2.00 розпочнеться дискотека, де гратиме український Dj Peter Ambryk. Наприкінці, близько 4.00 всі, хто залишився, ще танцюють фінальний вальс. Після нього бал завершиться.

Василь Короткий, Відень.

Перше фото: IWM/Zsolt Marton & Klaus Ranger; фото у тексті: ukrainianball.at.

Відео: facebook.com/chastime

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-