Супрун — за “легалайз” медичного канабісу

Супрун — за “легалайз” медичного канабісу

Укрінформ
Пацієнти в Україні мають право на доступ до препаратів на основі канабісу, тож доцільно легалізувати застосування медичного канабісу.

Про це у Facebook написала в.о.міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

“Доступ пацієнтів до препаратів на основі канабісу — це реалізація їхнього права на медичну допомогу. Важливо підтримати легалізацію застосування медичного канабісу в наукових цілях та медицині. Застосування наркотичних речовин в будь-яких цілях, навіть в медичних — складна тема. Тому нею легко зманіпулювати, навіть коли йдеться про життєво необхідну допомогу пацієнтам”, - написала Супрун.

За її словами, вчора на сайті Верховної Ради зареєстрували петицію з вимогою внести зміни до законодавства, щоб канабіс можна було використовувати у медичних та наукових цілях.

“Чи виправдане таке використання? Науковці, лікарі та пацієнти по всьому світу кажуть, що так. Медичний канабіс допомагає полегшити страждання пацієнтів та нормалізувати самопочуття при низці тяжких захворювань і станів. Тому використовувати його у медицині, звісно з певними застереженнями, нормальна світова практика”, - наголосила Супрун.

Вона зазначила, що медичний канабіс має безліч доведених лікувальних та паліативних ефектів.

“Медичний канабіс дозволений у 25 штатах США, Австралії, Канаді, його використання давно врегульовано в багатьох європейських країнах. В Ізраїлі, Румунії, Македонії та Пуерто Ріко канабіс заборонений, проте дозволений у випадках невиліковних хвороб. Щодо України, то в нас повністю заборонено використання медичного канабісу в лікувальних та наукових цілях. Хоча застосування таких препаратів допомогло б майже двом мільйонам громадян, які страждають від хронічного болю та інших розладів”, - наголосила Супрун.

Читайте також: У Британії легалізували медпрепарати з конопель

За її словами, є різні способи споживання канабіноїдів: масла, таблетки, мазі, куріння та вапоризація.

“Медичний канабіс застосовують, зокрема, при хворобі Альцгеймера, онкохворобах (головною цінністю медичного канабісу є паліативна допомога онкохворим), при хронічному болю та множинному склерозі. Є низка робіт, що вивчали ефективність медичного канабісу в разі тривожності, порушення сну, покращення апетиту в ВІЛ-інфікованих людей, депресії”, - написала Супрун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-