На гурт

На гурт "Антитіла" подали до суду: вимагають 1 мільйон гривень

Укрінформ
На популярний український гурт подали до суду за використання нот і тональності у піснях.

Про це йдеться на сторінці Facebook музикантів.

"Сергій Лапковський висунув претензію гурту "Антитіла", що нібито вони, під час створення своїх композицій, використали його патент на корисну модель №74516 "Спосіб налаштування параметрів музичної композиції". Автори пісень гурту Тарас Тополя, Сергій Вусик та Максим Сиволап отримали повістки до суду", - йдеться у повідомленні.

Ціна позову становить понад 1 мільйон гривень.

Представники музикантів пояснили, що, користуючись недосконалістю законодавчої бази, яка регулює роботу органів дозвільної системи нашої країни з питань отримання авторських прав та патентів, "група шахраїв спромоглася отримати патент на те, що існувало у музичному світі вже багато століть". Йдеться про заборону використання музикантами певних тональностей і темпу у своїх піснях.

"Це буде перша подібна судова справа у світі, що побудована на виданому державними органами патенті не на винахід, а фактично на теорію, яка не підкріплена доказами. Створити прецедент – саме це кінцева мета Лапковського С.О., і його подільників для подальшого збагачення на музикантах України", - пояснили у повідомленні.

Читайте також: Оголосили номінантів премії YUNA 2019

Проти шахраїв у відповідь "Антитілами" порушено кримінальну справу.

"Антитілам" пропонували заплатити певну суму, і позовна претензія була б відізвана. Але ми не пішли на це, бо для нас це принципові речі. Це щось схоже на те, що тобі забороняють використовувати певні слова у написанні текстів, або ж певні рухи у хореографічних постановках. Це якась дикість. В разі якщо ми не відстоїмо правди, може з'явитися судовий прецедент, а об'єктом нападок може стати кожен артист України. Бо всі музиканти так чи інакше використовують у написанні пісень певні тональності, які звучать у певному темпі", - прокоментував лідер гурту Тарас Тополя.

Відкрите підготовче судове засідання по справі відбудеться 23 січня у Подільському районному суді міста Києва. Представником групи "Антитіла" у справі виступить відомий адвокат Ярослав Куц. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-