В Україні зростає захворюваність на менінгококову інфекцію

В Україні зростає захворюваність на менінгококову інфекцію

Укрінформ
В Україні зростають показники захворюваності на менінгококову інфекцію як у дорослих, так і у дітей, зокрема й зі смертельними наслідками.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила провідний інфекціоніст України, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медуніверситету ім. Богомольця, заслужений лікар України, професор Ольга Голубовська.

"З огляду на інформацію з регіонів, що є у мене, а також багато питань, які надходять, і, найголовніше, просто для інформування сімейних лікарів, хочу сказати, що наразі має місце також зростання захворюваності на менінгококову інфекцію як у дорослих, так і у дітей, в т.ч. зі смертельними наслідками", - написала професор Голубовська.

Вона підкреслила, що кір, важкий грип і менінгококова інфекція мають подібні прояви.

"Ми маємо серйозну, без тенденції до зниження в багатьох регіонах, епідемію кору, до неї приєднується зростання важкого грипу, а всі ці три хвороби в перші дні захворювання мають подібні симптоми", - зазначила інфекціоніст.

Вона акцентувала, що однією з клінічних форм менінгококової інфекції є назофарингіт - болі в горлі і закладеність носа.

"Ці клінічні симптоми захворювання характерні для багатьох станів, викликаних як вірусами, так і бактеріями. Іноді характерним для менінгококового назофарингіту є наявність гнійної доріжки на задній стінці глотки, тому ми вчимо своїх студентів, що в період зростання захворюваності це важливо пам'ятати. Звичайно ж, хворі з такими формами хвороби, а також просто носії збудника, є найнебезпечнішими в плані поширення захворювання, тому головне в період зростання захворюваності - їх виявлення і санація носіїв, чим мають займатися епідеміологи", - зазначила професор Голубовська.

Вона закликала пацієнтів вчасно звертатися до лікаря.

Читайте також: Торік на кір захворіли понад 54 тисячі українців

"Вчасно - це ПЕРШИЙ день хвороби, особливо якщо: температура тіла зростає на очах, найсильніші м'язові болі і поява будь-якого висипу в будь-яких місцях і будь-якої інтенсивності; або - при будь-якій температурі тіла; якщо: ви, ваша дитина, будь-який член родини недавно переніс якесь респіраторне захворювання, є якийсь генетичний дефект чи імунодефіцит; всі пацієнти, які приймають екулізумаб (Соліріс); дитина монотонно плаче, відмовляється від їжі тощо. Також стежте за появою висипу в описаних вище місцях, якщо висип не зникає або не стає блідим при натисканні, це привід для негайного звернення по екстрену медичну допомогу (швидка допомога)", - підкреслила інфекціоніст.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-