У Супрун пояснили, чому новорічні свята є найважчими для здоров'я

У Супрун пояснили, чому новорічні свята є найважчими для здоров'я

Укрінформ
Період новорічних свят, що, зазвичай, супроводжується підвищеним фізичним і психологічним навантаженням, може спричинити хронічну втому організму.

Про це повідомляється на сайті МОЗ.

“Зараз ми переживаємо найважчі дні у році: круговерть підготовки до свят забирає чимало сил, світловий день коротший, а температура низька. Ще й перехід у новий календарний рік, а значить — підвищене фізичне та психологічне навантаження. Наш організм зазвичай реагує на такі умови втомою, млявістю, роздратуванням”, - зазначають фахівці.

Водночас, наголошується, що втома також може бути симптомом серйозної хвороби.

“Причини втоми можуть бути психологічними, фізіологічними, пов’язаними зі способом життя чи медичними причинами. Втома може бути симптомом багатьох хвороб — діабету, серцево-судинних, артриту, анемії, захворювань щитоподібної залози, апное або ж синдрому хронічної втоми. До основних психологічних причин утоми, зокрема, належать монотонність праці, несприятливий соціально-психологічний клімат у колективі, значні інтенсивність і тривалість праці, її напруженість через підвищені виробничий ризик та небезпеку, стреси, депресивні й тривожні стани”, - інформують у МОЗ.

Як зазначається, найпоширенішими ознаками втоми є: знесилення — коли людина відчуває, що не спроможна виконувати звичайні функції належним чином; неуважність та погіршення концентрації; погіршення пам’яті; уповільнення процесів мислення, зменшення глибини та критичності мислення; зниження цікавості до роботи; підвищена дратівливість; перманентна сонливість; реакція серцево-судинної системи — підвищення рівня артеріального тиску та частоти пульсу.

Читайте також: Риба, горіхи та фрукти: Супрун дала поради, як уникнути діабету та раку

При цьому, внаслідок перевтоми виникає хронічна гіпоксія (киснева недостатність) і порушення нервової діяльності.

“У здорових людей втома виникає через фізичне та/або психічне навантаження. У цьому випадку взагалі не йдеться про якусь особливу проблему — втому «лікують» відпочинком. Дієві засоби від утоми: повноцінний сон (дорослим у 18–60 років рекомендовано спати не менше 7 год на добу, дітям 6–12 років — 9–12 год, а у віці 13–18 років — 8–10 год), правильно організований режим харчування відповідно до вікових потреб та енергозатрат, а також регулярне фізичне навантаження”, - радять лікарі.

Вони звертають увагу на те, що шкідливі звички, зокрема вживання алкоголю, не сприяють розслабленню.

“Куріння та алкоголь, які люди часто застосовують, щоби розслабитися, насправді виснажують організм, посилюють утому та надзвичайно шкідливі для здоров’я. Улюблені та цікаві захоплення наповнять день радістю і сенсом”, - наголошують медики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-