Держава повинна відроджувати кінотеатри в Україні – Андрій Халпахчі

Держава повинна відроджувати кінотеатри в Україні – Андрій Халпахчі

Укрінформ
Проект “Дні українського кіно”, який вже охопив 15 міст і продовжить мандрувати країною наступного року, має на меті ініціювати відродження кінотеатрів.

Про це заявив генеральний директор кінофестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі під час прес-конференції в Укрінформі.

"Ми сьогодні радіємо, що зростає бокс-офіс українських фільмів, але порівняно з тією ж Польщею це смішні цифри. І це дійсно залежить від того, що 80% українського населення живе без кінотеатрів. Безумовно, ми робили покази безкоштовно, і майже скрізь були переповнені зали. Але люди говорили, що готові платити гроші, щоб мати можливість ходити в кіно. Ми хочемо, щоб проект "Дні українського кіно", який ми сподіваємось продовжувати, не тільки знайомив з українським кінематографом, а й ініціювати відродження кінотеатрів у регіонах", – наголосив Халпахчі.

Також він висловив переконання, що цим питанням має опікуватися держава. "Безумовно, у держави багато проблем – лікарні, дороги. Але дуже хотілося б, щоб Кабінет міністрів звернув увагу і запланував окремим рядком будівництво чи реконструкцію кінотеатрів. Такий проект конче необхідний в Україні", – підкреслив Андрій Халпахчі.

Читайте також: Держкіно готує звернення до Кличка, щоб не закрили кінотеатр "Київ"

Водночас державний секретар Міністра інформаційної політики Артем Біденко зауважив, що віднині за кінотеатри у містах відповідає місцева влада. "Ми показуємо їй вектор: українське кіно – це класно. І якщо до вас приїжджають режисери й актори, то потрібен кінотеатр", – сказав Біденко.

Під час прес-конференції йшлося також про необхідність поновлення роботи кіноклубів.

"Для нас дуже важлива реакція людей. У Верховині, коли показували фільм "Дике поле", місцева влада була обурена, що там звучать нецензурні слова. Були й опоненти, які вважали, що стрічка має інші шари змісту, і показувати таке треба. Коли люди залишаються після сеансу подискутувати – ось що цікаво. Це частина кіноклубної роботи, яка втрачена в Україні”, – підкреслив Халпахчі.

Актор і виконавець однієї з головних ролей у фільмі "Кіборги" Роман Ясіновський, який побував із проектом “Дні українського кіно” у шести містах, наголосив, що для мешканців маленьких міст показ фільму був справжнім святом.

Читайте також: 15 міст, 25 тисяч глядачів: підбили підсумки "Днів українського кіно"

"Вони раділи, що їх не забули, що країна про них пам'ятає. У Береговому людям було дуже приємно, що ми розмовляємо українською, і вони вони були вражені, що українське кіно існує. Після перегляду фільмів вони горді з того, що наша країна іде вперед, і їхня громадянська позиція стає сильнішою", – переконаний Ясіновський.

Він додав, що у розмовах із творчою командою проекту глядачі, які зараз живуть у закритих містах, можуть бути почутими.

"Має бути спеціальна освітньо-культурна програма, і на неї потрібен окремий рядок у бюджеті. А якщо пропагувати українське кіно, то років через 4-5 ми могли би заробляти на кіно. І це не можна кидати на півдорозі", – зазначив актор.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-