Календар на всю голову. 16 грудня

Календар на всю голову. 16 грудня

Укрінформ
Цього дня у 1940 році в Лондоні відбулася прем'єра фільму «Великий диктатор» Чарлі Чапліна, а в 1946 - Крістіан Діор відкрив у Парижі модний будинок.

16 грудня 1770 року в місті Бонн, Німеччина, народився Людвіг ван Бетховен - видатний німецький композитор, диригент і піаніст, один з трьох «віденських класиків». Він вважається ключовою фігурою класичної музики в період між класицизмом і романтизмом, який писав у всіх існуючих  жанрах, включаючи оперу, музику до драматичних спектаклів, хорові твори, фортепіанні, скрипкові і віолончельні сонати, концерти для фортепіано та скрипки, квартети, увертюри, симфонії.

16 грудня 1775 року в місті Стівентон, Англія, народилася Джейн Остін - англійська письменниця, провісниця реалізму в англійській літературі, сатирик, писала так звані романи моралі. Вона прославилася романами «Розум і почуття», «Гордість і упередження», «Менсфілд-парк», «Емма», «Аргументи розуму», «Нортенгерское абатство».

16 грудня 1809 року в Парижі, Франція, помер Антуан де Фуркруа - французький хімік і політичний діяч, член Паризької АН, граф. Він брав участь в організації Національного інституту і нових вищих шкіл. У 1800 році політик став державним радником, а в 1801 році - призначений Першим консулом Наполеоном Бонапартом, генеральним директором з народної освіти, організувавши понад 300 середніх шкіл.

16 грудня 1825 року в місті Піза, Італія, народився Джованні Донаті - італійський математик і астроном.  Дослідник відкрив шість комет, з яких комета C/1858 L1, виявилася однією з найяскравіших і найцікавіших в історії астрономії і була названа в його честь - «кометою Донаті». Одним з перших цей вчений застосував спектральний аналіз при вивченні Сонця, зірок і комет.

16 грудня 1836 року в Ризі, Латвія, народився Ернст фон Бергманн - німецький хірург, основоположник асептики, автор настанов з проблем нейрохірургії та військово-польової хірургії. У різний час обіймав посади професора Дерптського, Вюрцбургського і Берлінського університетів.

16 грудня 1849 року в селі Хренов (нині - Львівська область) народився Андрій Стечінский - український актор, режисер, драматург. Працював в Російському народному театрі у Львові в приватних трупах. Автор драм «Міщанка», «Чорний Матвій», комедії «Псотніца».

16 грудня 1857 року в місті Нашвілл, США, народився Едвард Емерсон Барнард - американський астроном-спостерігач, член Національної академії наук у Вашингтоні. У 1887-1895 рр. він служив астрономом в Ликской обсерваторії, вів спостереження планет і слабких зірок та отримав численні знімки Чумацького Шляху, галактик і зоряних скупчень. Він відкрив супутник Юпітера.

Брати Гримм
Брати Гримм

16 грудня 1859 року в Берліні, Німеччина, помер Вільгельм Грімм - німецький філолог. Разом з братом – Якобом Гріммом - є засновником міфологічної школи в фольклористиці. Разом брати видали «Дитячі й родинні казки» та «Німецькі легенди», які перекладено багатьма мовами світу, зокрема українською.

16 грудня 1863 року в Мадриді, Іспанія, народився Джордж Сантаяна - американський філософ іспанського походження, поет і письменник. Зберігаючи іспанське громадянство, він писав по-англійськи, виріс і здобув освіту в США і вважається представником американської культури, хоча більшу частину життя провів в різних країнах Європи. Відомий шеститомним філософським твором «Життя розуму» («Life Of Reason»), роботами «Скептицизм і тваринна віра» («Scepticism And Animal fFith»), «Останній пуританин» («The Last Puritan») та ін.

16 грудня 1878 року в місті Опот, Іспанія, народився Жузеп Клара - іспанський (каталонський) скульптор. У 1925 році його удостоїли головного призу (гран-прі) Всесвітньої виставки в Парижі за модель «Пам'ятника каталонським добровольцям». У 1929 році він отримав медаль пошани на Всесвітній виставці в Барселоні за композицію «Відпочинок», а також головний приз на Іспано-американському бієнале (1954) за роботу «Помона».

16 грудня 1882 року в місті Кечкемет, Угорщина, народився Золтан Кодай - угорський композитор, музикознавець, педагог. Серед його учнів були Габор Дарваш, Антал Дораті, Золтан Гардона та ін. В цей період композитор активно займався теорією музики, писав роботи по музичній педагогіці. Зокрема, спільно зі своїм учнем Адамом розробив «метод Кодая», особливо успішний при навчанні непрофесійних музикантів і хорових груп.

16 грудня 1899 року був заснований «Крикетний і футбольний клуб Мілан» («Milan Foot-Ball And Cricket Club») - один з найтитулованіших клубів за всю історію світового футболу. Засновниками були англійці Альфред Едвардс і Герберт Кілпін.

16 грудня 1902 року в місті Ель-Пуерто-де-Санта-Марія, Іспанія, народився Рафаель Альберті - іспанський поет, драматург і художник, лауреат міжнародної Ленінської премії «За зміцнення миру між народами» (1965). Автор поетичних збірок «Поет на вулиці», «Прилив», «Живопис», «Повернення живого минулого», «Куплети Хуана Пекаря» та ін.

16 грудня 1907 року в селі Гедсбай (Альберта, Канада) народилася Барбара Кент - канадсько-американська актриса, відома у Голлівуді в епоху німого кіно. Вона блищала в стрічках «Плоть і диявол», «Сучасні матері», «Вечірка», «Нелюдський закон», «Ярмарок марнославства», «Олівер Твіст».

16 грудня 1913 року на студії «Keystone Film» 24-річний британський актор Чарлі Чаплін почав зніматися у своєму першому фільмі «Боротьба за життя» («Making a Living»), в якому зіграв маленького вусатого шахрая з моноклем.

16 грудня 1917 року в місті Майнхед, Велика Британія, народився Артур Кларк - англійський письменник, вчений, футуролог і винахідник, найбільш відомий спільною роботою зі Стенлі Кубриком над створенням культового науково-фантастичного фільму «Космічна Одіссея 2001». Літератор отримав лицарське звання від королеви Єлизавети II. Автор романів «Космічна Одіссея», «Рама», «Одіссея часу», а також окремих бестселерів «Піски Марса», «Острови у небі», «Кінець дитинства», «Місто та зірки», «Велика глибина» та ін.

16 грудня 1921 року в Алжирі помер Шарль Каміль Сен-Санс - французький композитор, органіст, диригент, піаніст, критик і педагог. До його найбільш відомих творів відносяться: Інтродукція та Рондо каприччиозо, Другий фортепіанний концерт, симфонічна поема «Танець смерті», опера «Самсон і Даліла» і сюїта «Карнавал тварин».

16 грудня 1922 року в Єрусалимі, Ізраїль, помер Еліезер Бен-Єгуда - єврейський філолог, «батько сучасного івриту», засновник гебраїзма. Він віддав все життя відродженню івриту, як сучасної розмовної мови, створивши один з перших тижневиків на івриті, заснував Комітет мови івриту, що перетворився в Академію івриту, почав публікацію першого повного словника івриту.

16 грудня 1928 року в місті Чикаго (Іллінойс, США) народився Філіп Дік - американський письменник-фантаст. Автор знаменитих романів-бестселерів «Людина у високому замку», «Убік», «Чи мріють андроїди про електричних овець?» та ін.

16 грудня 1940 року в Лондоні відбулася прем'єра фільму «Великий диктатор» Чарлі Чапліна. При бюджеті в $2 млн картина тільки в США зібрала $5 млн. У Франції стрічку за рік подивилося 8 млн глядачів, а в Великій Британії - 9 млн.

16 грудня 1946 року Крістіан Діор відкрив у Парижі модний будинок.

16 грудня 1946 року в Стокгольмі, Шеція, народився Бенні Андерссон - шведський композитор, музикант, продюсер і співак. Найбільш відомий як учасник групи «ABBA».

16 грудня 1946 року в місті Красний Кут, Саратовська область, народився Олександр Некрасов - український композитор, музичний критик і громадський діяч. Член Національної спілки композиторів України, Національної всеукраїнської музичної спілки, Національної спілки журналістів України, доцент, заслужений діяч мистецтв України, професор.

16 грудня 1952 року в селі Княже, Івано-Франківська область, народився Мирослав Мамчак - український морський офіцер, громадський діяч, публіцист, журналіст, поет, дослідник історії українського флоту, керівник телерадіокомпанії ВМС України «Бриз». Член Національної спілки журналістів України, Всеукраїнського союзу письменників-мариністів України.

16 грудня 1958 року в селі Осинники, Кемеровська область, народився Ярослав Мука - український актор Львівського драматичного театру імені Марії Заньковецької, народний артист України. У 1995 році знявся у фільмі «Атентат - Осіннє вбивство в Мюнхені» про повоєнну долю загонів УПА, а в 2000 році - в картині «Нескорений», зігравши в обох стрічках Степана Бандеру.

16 грудня 1961 року в Києві помер Семен Міляєв - український художник, графік і дизайнер.

16 грудня 1963 року в Сан-Франциско (Каліфорнія, США) народився Бенджамін Бретт - американський кіноактор, один з бойфрендів вічно «збігаючої нареченої» Джулії Робертс. Ролі в кіно: «Руйнівник», «За кров платять кров'ю», «Міс Конгеніальність», «Доктор Стрендж», «Дика річка».

16 грудня 1966 року в Великій Британії у продаж надійшов перший сингл «Hey Joe» американського гітариста-віртуоза Джимі Хендрікса.

16 грудня 1965 року в Ніцці, Франція, помер Вільям Сомерсет Моем - популярний англійський письменник, один з найбільш процвітаючих прозаїків 1930-х рр., автор 78 книг, агент британської розвідки. Він написав п'єси «Леді Фредерік», «Коло», «Шеппі». Успіхом користувалися і романи «Тягар пристрастей людських», «Пироги і пиво», «Театр», «На жалі бритви».

16 грудня 1970 року в Гаазі, Нідерланди, на Міжнародній конференції з повітряного права прийнята Конвенція про боротьбу з незаконним захопленням повітряних суден (Гаазька конвенція).

16 грудня 1971 року в місті Айзенхюттенштадт, Німеччина, народився Пол ван Дайк - німецький DJ в напрямку транс і продюсер, один з провідних світових трансових діджеїв. Артист номінувався на «Grammy», впливовим виданням «DJ Magazine» називався «World's No.1 DJ» і залишався в «Top 10». До 2007 року було продано 4,5 млн його альбомів.

16 грудня 1971 року в Кракові, Польща, помер Лев Ґец - український і польський художник, живописець, графік, педагог, громадський діяч. Сержант Легіону УСС (1914-1918), стрілець УГА (1918), директор музею «Лемківщина» (1931-1944).

16 грудня 1977 року в Києві помер Степан Кошовий - український живописець, пейзажист, заслужений діяч мистецтв УРСР.

16 грудня 1979 року в Києві помер Макс Гельман - український скульптор і педагог.

16 грудня 1985 року на екрани США вийшов фільм «Барва пурпурова» («The Color Purple») режисера Стівена Спілберга з Вупі Ґолдберґ і Денні Гловером в головних ролях. При бюджеті в $15 млн в світовому прокаті драма зібрала $146 млн і номінувалася на 11 премій «Oscar».

16 грудня 1989 року в Румунії спалахнули антикомуністичні протести, які призвели до повалення диктатури Чаушеску. В результаті 22 грудня 1989 року було повалено уряд Соціалістичної Республіки Румунії і позбавлений влади президент Ніколає Чаушеску.

16 грудня 1994 року в Києві помер Володимир Михалевич - український вчений у галузі економічної кібернетики, академік Академії наук УРСР і Національної академії наук України. Директор Інституту кібернетики імені В. М. Глушкова НАН України.

16 грудня 1995 року в Києві помер Олександр Левада (справжнє прізвище - Косак) - український письменник, поет, драматург і сценарист. Заступник голови Держкіно України, заступник міністра культури України, секретар правління Спілки письменників України. Лауреат Державної премії Української РСР імені Т. Г. Шевченка.

16 грудня 2003 року в Нью-Йорку, США, помер Любослав Гуцалюк - український художник-експресіоніст. У 1949 році він емігрував до США, навчався у Вищій художній школі Купер Юніон (Cooper Union School оf Art). З 1956 року протягом декади відбулися три персональні виставки в Парижі, п'ять - в Нью-Йорку, по одній - в Мілані і Торонто. Любослав був членом художніх об'єднань «Audubon Artists» (США), «La Société des Artistes Indépendants de Paris» і «Об'єднання митців-українців в Америці».

16 грудня 2005 року в Києві помер Василь Скуратівський - український фольклорист, письменник, видавець. Один з перших в новітній Україні видав народознавчу книгу «Берегиня» і пропагував традиційну культуру, обряди. Фольклорист став ініціатором уроків народознавства в школах, одним з організаторів фестивалів: «Котилася торба» (дитячі ігри), «Коляда» (новорічні і різдвяні традиції), «Берегиня» (міжнародний фестиваль фольклору).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-