В Україні від серцево-судинних захворювань щороку гине півмільйона людей — кардіохірург

В Україні від серцево-судинних захворювань щороку гине півмільйона людей — кардіохірург

Укрінформ
У структурі показників смертності в Україні дві третини летальних випадків зумовлені серцево-судинними захворюваннями — від них щороку гине близько півмільйона українців.

Про це на прес-конференції заявив заступник директора Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова Анатолій Руденко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Проблема серцево-судинних захворювань надзвичайно актуальна для України: дві третини випадків смерті спричинені цими захворюваннями. Щороку в Україні через серцево-судинні хвороби гине півмільйона людей. Це абсолютно неприпустима цифра для розвиненої країни, якою ми себе позиціонуємо. Для розвинутих серцево-судинні захворювання не можуть бути лідерами щодо смертності», — наголосив Руденко.

Він підкреслив, що розвитку серцевих хвороб можна запобігти, якщо вести активний спосіб життя і не переїдати.

За словами Руденка, в Україні критично мала кількість операцій, що запобігають смертям унаслідок серцевих катастроф.

«В Україні багато людей з серцево-судинними хворобами потребують оперативного втручання. Щороку стається 35-40 тисяч нових випадків серцевих катастроф, що потребують оперативного втручання. Робиться ж їх у країні близько 18 тисяч (25 % з них робить Інститут Амосова). Ще 150 тисяч людей — ті, які очікують на операцію», — наголосив Руденко.

Як він наголосив, така ситуація зумовлена проблемами у матеріально-технічному забезпеченні, аже науковий та кадровий потенціал української кардіохірургії дозволяє виконувати значно більше таких операцій.

Фахівець підкреслив, що ризики таких операцій на сьогодні є мінімальними.

Кардіохірург також підкреслив: щороку в Україні стається понад 50 тис. випадків інфарктів.

«Більшості з них можна було б запобігти, якщо б людині зробили коронаграфію (обстеження, що виявляє звужені судини — ред.). Щорічна потреба у коронаграфіях в Україні — 200 тис., а виконується лише 3 тис.», — зазначив Руденко.

Читайте також: Супрун підказала, як зміцнювати імунітет узимку

За його словами, в Україні також недостатньо проводиться імплантацій кардіостимуляторів.

«Наприклад, у Німеччині імплантують кардіостимуляторів у 15 разів більше, ніж в Україні», — наголосив Руденко.

Він також поінформував, що з вродженими вадами серця в Україні народжується близько 8 тис. немовлят.

«Усі такі новонароджені потребують своєчасного хірургічного втручання. Але проводиться трохи більше трьох тисяч», — сказав Руденко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-