МОЗ радить жінкам щороку робити онкоцитологію

МОЗ радить жінкам щороку робити онкоцитологію

Укрінформ
ПАП-тест (цитологічне дослідження шийки матки, або онкоцитологія) допомагає своєчасно виявити передракові стани шийки матки, тому кожна жінка має його робити раз на рік.

Про це повідомили у МОЗ.

"ПАП-тест допомагає своєчасно виявити передракові стани шийки матки середнього та важкого ступеня і пролікувати їх. Регулярне його проходження з початком статевого життя значно знижує ризик захворіти на рак шийки матки. У більшості країн світу рекомендують проходити ПАП-тест кожні три роки з 21-річного віку”, - зазначили у МОЗ.

Зазначається, що рак шийки матки загрожує, зокрема, жінкам, які курять.

"Тестування слід робити раз на рік за наявності чинників ризику, зокрема, куріння, ВІЛ-інфекції, ослабленої імунної системи через прийом кортикостероїдів, часта зміна статевих партнерів без використання презервативів, рак шийки матки у матері/бабусі/сестри, ранній початок статевих стосунків (до 16 років)", - наголосили у МОЗ.

Там наголосили, що ПАП-тест можна пройти у гінеколога у комунальних закладах охорони здоров’я безоплатно.

Читайте також: Інститут Амосова готує першу операцію на серці немовляти в утробі матері

"Краще проходити обстеження в перші сухі дні після менструації. Для жінок, які приймають комбіновані оральні контрацептиви, не важливо, у який день циклу проходити тест, а жінки у менопаузі можуть проходити тест в будь-який день свого життя. За 48 годин до тесту не мати статевих стосунків, не використовувати вагінальні свічки, зрошення, гелі та креми", - радять у МОЗ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-