Календар на всю голову. 9 грудня

Календар на всю голову. 9 грудня

Укрінформ
Цього дня в 1968 році у Сан-Франциско вперше показали комп'ютерну мишу.

9 грудня 1048 року в місті Газні (нині - Афганістан) помер Аль-Біруні - середньовічний вчений-енциклопедист і мислитель, автор численних капітальних праць з історії, географії, філології, астрономії, математики, механіки, геодезії, мінералогії, фармакології, геології, які написані по-арабськи.

1
Джон Мільтон

9 грудня 1608 року в Лондоні, Велика Британія, народився Джон Мільтон - видатний англійський поет, політичний діяч і мислитель. Автор політичних памфлетів, релігійних трактатів та відомих християнських епопей.

9 грудня 1641 року в Лондоні, Велика Британія, помер Антоніс ван Дейк - живописець і графік, майстер придворного портрета і релігійних сюжетів у стилі бароко.

9 грудня 1717 року в місті Штендаль, Німеччина, народився Йоганн Вінкельман - німецький мистецтвознавець, основоположник сучасних уявлень про античне мистецтво і археологію.

Клод-Луї Бертолле
Клод-Луї Бертолле

9 грудня 1748 року в Таллуарі (Савойя, Франція) народився Клод-Луї Бертолле - французький хімік, який вперше використав хлор для відбілювання паперу та тканини.

9 грудня 1814 року в Лондоні, Велика Британія, народився Джозеф Брама - англійський винахідник, який винайшов гідравлічний прес. Разом з Вільямом Армстронгом його вважають одним із засновників гідротехніки.

9 грудня 1868 року в місті Бреслау (нині - Вроцлав, Польща) народився Фріц Габер - німецький хімік, лауреат Нобелівської премії з хімії (1918). Спільно з Максом Борном вчений запропонував цикл Борна-Габера, як метод оцінки енергії кристалічної решітки твердих речовин, утворених іонними зв'язками. Крім того, за роботи в області розробки і застосування хлору та інших отруйних газів в роки I Світової війни Фріца Габера назвали «батьком хімічної зброї».

9 грудня 1897 року в селі Дермань (тепер - Рівненська область) народився Борис Тен (власне - Микола Хомичевський) - український поет і перекладач. Колишній священик Української автокефальної православної церкви. Член Спілки письменників України (1957). Лауреат премії імені Максима Рильського за досягнення в галузі художнього перекладу (1979), заслужений діяч польської культури (1977). За переклади отримав нагороду Міністерства культури і мистецтва Польщі.

9 грудня 1905 року у Франції був прийнятий Закон про розділення церкви і держави, який поклав початок процесу повного відокремлення церкви від держави в соціально-економічних умовах, наближених до життя сучасного суспільства.

9 грудня 1925 року в селі Химчин (нині - Івано-Франківська область) народився Патріарх Київський і всієї Руси-України Володимир (у миру - Володимир Романюк) - український православний релігійний діяч, богослов, Патріарх Київський і всієї Руси-України УПЦ Київського Патріархату (1993 -1995).

9 грудня 1925 року в Парижі, Франція, помер Андре Боньє - французький письменник і літературний критик.

Джон Кассаветіс
Джон Кассаветіс

9 грудня 1929 року в Нью-Йорку, США, народився Джон Кассаветіс - американський режисер, сценарист, продюсер, актор, монтажер. Основні картини постановника: «Прем'єра», «Обличчя», «Чоловіки», «Потоки любові», «Глорія», «Жінка під впливом» та ін.

9 грудня 1932 року в місті Детройт, США, народився Дональд Берд - джазовий музикант (труба, флюгельгорн), керівник ансамблю, композитор і аранжувальник.

9 грудня 1934 року в місті Йорк, Велика Британія, народилася Джуді Денч - англійська актриса, відзначена премією «Oscar» за кращу роль другого плану у фільмі «Закоханий Шекспір». Вона блищала в картинах «Шоколад», «Казино «Рояль», «Чай з Муссоліні» та ін.

9 грудня 1948 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Міжнародну «Конвенцію про запобігання злочину геноциду та покарання за нього».

9 грудня 1951 року в місті Косів, Івано-Франківська область, народився Остап Гавриш - український композитор, автор понад тисячі музичних творів, популярних пісень. Народний артист України. Серед популярних пісень: «На Україну повернусь», «А липи цвітуть», «Там, де гори сині», «Білий цвіт на калині» та ін. Пісні Остапа Гавриша звучали у виконанні Назарія Яремчука, Василя Зінкевича, Іво Бобула, Віталія Білоножко, Павла Зіброва, Надії Шестак, Лілії Сандулеси та інших співаків.

9 грудня 1953 року в місті Крістофер (Іллінойс, США) народився Джон Малкович - американський актор, сценарист, продюсер і режисер. Ролі в кіно: «Підміна», «Скляний звіринець», «Імперія Сонця», «Небезпечні зв'язки», «Мері Райлі», «Про мишей і людей», «Бути Джоном Малковичем», «Чемпіон» та ін.

9 грудня 1968 року в Сан-Франциско (Каліфорнія, США) на професійній конференції Дуглас Енгельбарт вперше публічно продемонстрував свій винахід в кінцевій версії NLS (oNLine System) - комп'ютерну мишу.

9 грудня 1971 року в Нью-Йорку, США, помер Ральф Банч - американський дипломат і правозахисник, лауреат Нобелівської премії миру (1950). Він перший афроамериканский (і взагалі темношкірий) Нобелівський лауреат.

9 грудня 1973 року в Києві помер Леонід Первомайський - український поет, прозаїк, драматург, перекладач.

9 грудня 1990 року в місті Глендейл (Каліфорнія, США) помер Майк Мазурки - американський кіноактор і спортсмен. Вибрана фільмографія: «У джазі тільки дівчата», «Ніч і місто», «Навколо світу за 80 днів», «Дік Трейсі» та ін. Його ім'я було популярним ще до дебюту в Голлівуді, адже борець-професіонал важкої ваги провів більше 4000 матчів, а до цього грав у професійних футбольних і баскетбольних командах.

9 грудня 1994 року в Північній Атлантиці біля Канади зазнало аварії і затонуло суховантажне судно «Сальвадор Альєнде» Чорноморського пароплавства.

9 грудня 1994 року в Берліні, Німеччина, помер Макс Білл - швейцарський скульптор, художник-абстракціоніст, архітектор і дизайнер, представник цюрихської школи конкретного мистецтва (concrete art).

9 грудня 1997 року в мережі «Київстар» пролунав перший дзвоник.

9 грудня 2005 року о місті Поукіпзі (Нью-Йорк, США) помер Роберт Шеклі - знаменитий американський письменник-фантаст, автор сотень фантастичних оповідань і десятків науково-фантастичних романів і повістей. Майстер іронічного гумористичного оповідання. Один з найоригінальніших гумористів наукової фантастики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-