Смертність внаслідок СНІДу знижується в усьому світі - UNAIDS

Смертність внаслідок СНІДу знижується в усьому світі - UNAIDS

Укрінформ
Показники смертності внаслідок ВІЛ/СНІДу за останнє десятиліття знизилися вдвічі і ця тенденція триває.

Про це під час акції в Києві, присвяченій Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом, заявив директор UNAIDS в Україні Роман Гайлевич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Смертність у світі через СНІД знижується: у 2017 році померли 940 тисяч людей, а це вдвічі менше людей, ніж у 2005 році. Загалом з початку епідемії від СНІДу у світі померли 5,5 млн людей. Такою кількості смертей могло і не бути, якби було своєчасно встановлено діагноз та призначено ефективне лікування”, - зазначив Гайлевич.

За його словами, в Україні є проблеми з доступом до лікування ВІЛ-інфікованих людей, до того ж, десятки тисяч українців не знають про свій ВІЛ-статус.

“Сьогодні в Україні лише 40 % ВІЛ-інфікованих людей отримують високоефективну антиретровірусну (АРВ) терапію. І це вдвічі менше, ніж мало би бути, коли Україна взяла на себе зобов’язання - у 2020 році 80 % забезпечити лікуванням. Така ситуація спостерігається, зокрема, й через те, що понад 100 тисяч українців не знають про свій ВІЛ-статус”, - наголосив Гайлевич.

У акції взяла участь посол США в Україні Марі Йованович, яка наголосила, що США підтримують уряд України у подоланні епідемії ВІЛ/СНІДу.

“Для мене честь приєднатися до відзначення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. Війна зі СНІДом забрала багато життів в Україні. Уряд США відданий співпраці з урядом України, з приватним сектором, з неурядовим сектором для того, щоб зробити доступнішим підтримувальне лікування проти СНІДу. Американський президентський допомоговий надзвичайний фонд PEPFAR надав колосальну технічну допомогу. 258 мільйонів доларів були надані лише Україні. Ми бачимо успіх у цій справі”, - зазначила Йованович.

Вона підкреслила, що у боротьбі з ВІЛ-інфекцією надважливими є діагностика та лікування.

“МОЗ прийняло стандарти ВООЗ щодо лікування СНІДу і це поліпшило доступ до препаратів. Ми нещодавно почали будівництво національної референтної лабораторії. У партнерстві із США запущено національну систему медичної інформації. Але, навіть за цих успіхів, нам слід пам’ятати: ще дуже багато треба зробити. Треба, щоб більше людей проходили перевірку. Люди з ВІЛ-інфекцією повинні мати доступ до рятівних медикаментів і повинні дотримуватися режиму прийому. Це врятує тисячі людей”, - наголосила Йованович.

Читайте також: Фахівці назвали основні шляхи поширення ВІЛ-інфекції в Україні

Як повідомляв Укрінформ, Україна займає перше місце за масштабами поширення ВІЛ-інфекції у Європі, зокрема, через низький рівень виявлення цієї інфекції. В Україні понад 100 тисяч людей не знають, що у них є ВІЛ-інфекція.

ВІЛ-інфекція в Україні у 66% випадків поширюється через незахищені статеві контакти, а у 20% - через введення наркотичних речовин за допомогою ін’єкцій. За оціночними даними, в Україні нараховується понад 240 тисяч, які живуть з ВІЛ-інфекцією. Під медичним наглядом - лише 140 тисяч пацієнтів і близько 100 тисяч отримують ефективне лікування.

Наразі тестування на ВІЛ-інфекцію можна зробити у свого сімейного лікаря. Цей аналіз входить у пакет гарантованих медичних послуг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-