Щороку 13 тисяч: Супрун назвала сумну статистику раку від куріння

Щороку 13 тисяч: Супрун назвала сумну статистику раку від куріння

Укрінформ
До раку легень найчастіше призводить куріння, хворобу можуть спровокувати забруднене повітря та навколишнє середовище.

Про це у Facebook написала в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

“Листопад — місяць обізнаності про рак легень. Що більше ми знаємо про хворобу, то більше шансів їй запобігти”, — написала Супрун.

За її словами, рак легень займає провідну позицію серед онкологічних хвороб у світі.

“За даними ВООЗ, понад 2 мільйони нових випадків раку легень трапляється щорічно, близько 1 мільйона 700 тисяч смертей за 2018 рік, причиною яких став саме рак легень. Висока захворюваність на рак легень спостерігається і в Україні. Щороку фіксується близько 13 тисяч нових випадків хвороби. При цьому чоловіки хворіють у 5 разів частіше за жінок”, — додала чиновниця.

Вона зазначила, що на ранніх стадіях цей вид раку найчастіше протікає безсимптомно, водночас на початкових стадіях лікування є найбільш ефективним, тож, важливо консультуватись з лікарем та вчасно робити діагностику, особливо людям, що знаходяться в групі ризику захворіти на цю хворобу.

“Найчастіше від раку легень помирають курці. Люди, які курять сигарети, в 15-30 разів частіше отримують рак легень або вмирають від цієї хвороби, ніж люди, які не курять. Що довше та частіше ви курите, то вищі ризики. Шкідливі у цьому випадку не тільки сигарети, а й сигари та люльки. Пасивні курці також потрапляють в зону ризику. Тому перша порада, щоби уникнути раку легень — не курити. Якщо курите чи нещодавно покинули цю шкідливу звичку — варто проходити обстеження та консультуватись з лікарем”, — наголосила Супрун.

За її словами, основний метод такої діагностики — рентгенологічне дослідження — рентгенівський знімок допоможе виявити проблему на ранній стадії.

Також, як зазначила урядовець, рак легень також можна визначити з допомогою КТ дослідження (комп‘ютерна томографія).

“Рак легень також можуть спровокувати забруднене повітря та навколишнє середовище. Зокрема, причиною раку може стати радон — газ, який не має запаху та кольору і виділяється в результаті розпаду урану в ґрунті, і азбест — група мінералів, які використовують для виробництва вогнетривких, ізоляційних і кислототривких матеріалів. Ризики підвищуються, якщо людина має історію цієї хвороби в своїй сім’ї”, — підкреслила Супрун.

Читайте також: Як не захворіти на рак: Супрун розповіла про протипухлинну дієту

Вона закликала українців бути свідомими щодо всіх ризиків, що можуть спричинити рак легень, і, якщо людина палить, необхідно не підставляти інший людей під вплив диму, а краще взагалі кинути палити і замінити цю звичку на здоровий спосіб життя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-