Календар на всю голову. 17 листопада

Календар на всю голову. 17 листопада

Укрінформ
Цього дня на англійський престол зійшла Єлизавета I, а на північному сході Єгипту відкрився Суецький канал

17 листопада 1494 року в місті Флоренція, Італія, помер Піко делла Мірандола - італійський мислитель епохи Відродження, представник раннього гуманізму. Основною думкою філософа була єдність людських знань, безперервна нить розвитку людства незалежно від його поділу на народи і віросповідання. В кінці свого короткого життя він прийшов до Кабали, за допомогою якої хотів знайти синтез християнської, філософської та релігійної думки. Піко був одним з перших, хто приніс кабалістичне знання в Гуманістичну республіку вчених, центром якої стала Платонівська Академія у Флоренції.

17 листопада 1558 року в Сеінт-Джеймському палаці, Лондон, померла Марія I Тюдор - перша коронована королева Англії (1553-1558), старша дочка Генріха VIII від шлюбу з Катериною Арагонською. Вона стала третьою дружиною французького короля Людовика XII, який був старший за принцесу більш ніж на тридцять років. Незабаром після смерті Людовика Марія вийшла заміж за Чарльза Брендона, герцога Саффолка. День її смерті (і одночасно день сходження на престол Єлизавети I) відзначали в країні як національне свято. Марія I Тюдор жорстоко переслідувала прихильників Реформації, за що отримала прізвисько «Кривава Мері» («Bloody Mary»).

Фото: wikipedia
Фото: wikipedia

17 листопада 1558 року на англійський престол зійшла Єлизавета I. Вона змінила на троні свою зведену сестру Марію I Тюдор. Єлизавета стала королевою в 25 років, у спадок вона отримала виснажену країну з порожньою казною. Продовжуючи справу батька Генріха VIII, молода королева відновила позиції Англіканської церкви. Обурений самостійністю Єлизавети, Папа Римський Пій V підписав буллу, в якій оголосив королеву позбавити владу, оскільки шлюб її батьків не був свого часу визнаний Ватиканом.

17 листопада 1663 року було ратифіковано Батуринські статті. Так називався документ з п'яти умов, підписаний гетьманом Лівобережної України Іваном Брюховецьким з представниками Московського царства дяками Дементієм Башмаковим і Євстратієм Фроловим, як додаток до основних Переяславських статей 1659 року.

17 листопада 1673 року в місті Слотен (Північна Голландія, Нідерланди) помер Якоб ван дер Дус - нідерландський художник періоду Золотого століття голландського живопису, який мав прізвисько «барабанщик». Він писав бамбошади і пейзажі, відмінно зображував тварин, особливо овець і кіз. Правда, іноді колорит його картин був темнуватий і похмурий: цей недолік списували на меланхолію, смуток, бідність, сімейні негаразди та ін.

17 листопада 1747 року в місті Булонь-сюр-Мер, Франція, помер Ален Рене Лесаж - французький сатирик і романіст, бретонец за походженням, автор шахрайських романів «Кульгавий біс» і «Історія Жіль Блаза із Сантільяни».

17 листопада 1749 року в місті Шалон-ан-Шампань, Франція, народився Ніколя Аппер - французький винахідник, розробив метод консервації продуктів - так звана апертізація. Винахід прийшов на зміну звичним в ті роки способам зберігання продуктів - в'яленню і солінню. У 2009 році винаходу виповнилося 200 років, оскільки саме в 1809 році Аппер, після проведення декількох дослідів, направив на адресу міністра внутрішніх справ Франції лист, у якому запропонував новий спосіб - консервування. У 1810 році винахідник отримав нагороду за винахід особисто з рук Наполеона Бонапарта.

17 листопада 1776 року в Лондоні, Велика Британія, помер Джеймс Фергюсон - шотландський математик і астроном, творець унікальних, як для XVIII століття, приладів. В останні роки життя дослідник отримував пенсію в £50.

17 листопада 1790 року в Шульпфорте (нині - Саксонія-Ангальт), Німеччина, народився Август Фердинанд Мебіус - німецький математик і астроном. У 1858 році він встановив існування односторонніх поверхонь і в зв'язку з цим став знаменитий як винахідник листа Мебіуса (стрічки Мебіуса) - найпростішої неорієнтованої двовимірної поверхні з краєм, що допускає вкладення в тривимірний евклідовий простір. А ось в професійному середовищі Мебіус відомий, як автор великої кількості першокласних робіт по геометрії (особливо - проективної), аналізу і теорії чисел.

17 листопада 1800 року в місті Вашингтон, який був заснований в 1791 році і названий на честь Джорджа Вашингтона, першого американського президента, вперше відкрилося засідання Конгресу США.

17 листопада 1823 року в селі Заріг (нині Оржицький район, Полтавська область) народився Матвій Номис (власне: Матвій Симонов) - український етнограф, фольклорист, письменник і педагог, укладач і видавець однієї з найбільш повних і авторитетних антологій українського усного фольклору малих жанрів: прислів'я, приказки, загадки, стійкі мовні порівняння тощо.

17 листопада 1830 - 9 жовтня 1931 рр. у Варшаві спалахнуло польське національно-визвольне повстання. Натовп змовників на чолі з істориком Людвігом Набеляком і поетом Северином Гощіньским увірвався в палац намісника великого князя Костянтина Павловича – Бельведер і вчинили там погром, поранивши кількох людей з числа наближених до великого князя. Костянтин Павлович встиг сховатися, відступивши з царськими військами за річку Буг. Незабаром Варшава опинилась у руках повсталих, які не створили нового уряду, а передали владу Адміністративній Раді Королівства.

17 листопада 1839 року в міланському театрі «La Scala» поставлена перша опера «Оберто, граф Боніфачо» («Oberto, Conte di San Bonifacio») Джузеппе Верді, яка була тепло прийнята публікою. Коли твір схвалили критики, імпресаріо театру, Бартоломео Мереллі, запропонував композитору контракт на дві нові опери. Ними стали «Король на годину» («Un giorno di regno») і «Набукко» («Nabucco»). Дружина і двоє дітей Верді померли, коли він захоплено працював над першою з тих двох опер.

17 листопада 1858 року в місті Ньютаун (Уельс, Велика Британія) помер Роберт Оуен - англійський філософ, педагог, промисловець і соціаліст-утопіст, один з перших соціальних реформаторів XIX століття. Його твори надихнули економічну думку другої половини XIX століття і послужили джерелом ідей комунізму. Їх переосмислили Карл Маркс та Фрідріх Енгельс.

17 листопада 1869 року на північному сході Єгипту офіційно для судноплавства відкрився Суецький канал. На відкритті Суецького каналу були присутні імператриця Франції Євгенія (дружина Наполеона III), імператор Австро-Угорщини Франц Йосиф I з міністром-президентом угорського уряду Андраші, голландський принц з принцесою, прусський принц. Ніколи раніше Єгипет не знав таких урочистостей і не приймав таку кількість високих європейських гостей. Святкування тривало сім днів і ночей та обійшлося хедиву Ізмаїла в 28 млн золотих франків. Тільки один пункт програми не був виконаний: італійський композитор Джузеппе Верді не встиг закінчити замовлену з цієї нагоди оперу «Аїда», прем'єра якої повинна була збагатити церемонію відкриття каналу. Замість прем'єри в Порт-Саїді був влаштований ... великий святковий бал.

17 листопада 1917 року англійський громадський діяч, благодійниця Марія Дікін заснувала в Лондоні перший безкоштовний Народний шпиталь для хворих тварин (PDSA).

17 листопада 1917 року в місті Медон, Франція, помер Франсуа Огюст Рене Роден - французький скульптор, визнаний одним з творців сучасної скульптури. В молодості він заробляв на життя ремеслом декоратора і більшість його авторських робіт були створені в зрілому віці.

17 листопада 1921 року не бажаючи здаватися в полон червоноармійцям, в бою під селом Малі Міньки (Житомирська область) застрелився Михайло Білінський - український військовий діяч, один з організаторів українського морського міністерства, контр-адмірал УНР. Міністр морських справ УНР. Міністр внутрішніх справ УНР. Організатор і командир Дивізії морської піхоти Директорії УНР (1919-1921).

17 листопада 1925 року опубліковано і знайшло величезний успіх у читачів роман «Американська трагедія» («An American Traged») Теодора Драйзера. У 1926 році видавець твору Хорес Ліврайт виступив продюсером театральної версії. В основу бестселера ліг реальний випадок - 12 липня 1906 року 22-річний американський службовець Честер Джиллет втопив в озері 19-річну працівницю фабрики Грейс Браун.

17 листопада 1925 року в місті Скенектаді (шт. Нью-Йорк, США) народився сер Чарльз Маккерас - австралійський диригент, лицар-бакалавр (1979). У 1987-1992 рр. він очолював Національну оперу Уельсу. Музикант виступав із симфонічним оркестром ВВС, Філармонією, Чеським філармонічним оркестром, «Metropolitan Opera» та іншими колективами.

17 листопада 1929 року у Вашингтоні, США, помер Герман Холлеріт - американський інженер і винахідник німецького походження. Він увійшов в історію, як творець електричної табуляційної системи (Hollerith Electric Tabulating System). У 1896 році Герман Холлеріт створив компанію «TMC» («Tabulating Machine Company») для просування своїх табуляційних машин, але в 1911 році вимушено продав фірму і вона влилася в промисловий конгломерат «C-T-R», створений підприємцем Чарльзом Флинтом. У 1924 році «C-T-R» була перейменована в «IBM».

17 листопада 1942 року в місті Квінз (Нью-Йорк, США) народився Мартін Скорсезе - видатний американський кінорежисер, актор, продюсер і сценарист італійського походження, лауреат премії «Oscar». Він неодноразово визнавався одним з найбільших і найбільш впливових кінорежисерів сучасності: так, опитування, проведене в 2010 році популярним американським журналом «Paste», показало: жителі США вважають Скорсезе найкращим нині сущим режисером, він залишив позаду навіть Жана-Люка Годара і Стівена Спілберга. Класикою давно стали його картини «Острів проклятих», «Славні хлопці», «Казино», «Авіатор», «Банди Нью-Йорка», «Мис страху» та ін.

17 листопада 1944 року в місті Нептун  (Нью-Джерсі, США) народився Денні ДеВіто - комедійний актор, продюсер, сценарист, режисер. Ролі в кіно: «Роман з каменеем», «Людина на Місяці», «Геркулес», «Благодійник», «Одного разу в Римі» та ін.

17 листопада 1947 року в місті Кронберг, Німеччина, померла Рікарда Хух - німецька поетеса, філософ і історик, визнаний лідер неоромантичної школи в німецькій літературі.

17 листопада 1959 року південноафриканська компанія «De Beers» з міста Йоганнесбурга почала виробництво штучних діамантів.

17 листопада 1965 року в Києві народилася Руслана Писанка - українська актриса і телеведуча. Вона з'явилася в стрічках «Москаль-чарівник», «Вогнем і мечем», «Бери шинель ...», «Три мушкетери», «Лузер», «Садівник», «Душка», серіал «Свати 4» та ін.

17 листопада 1966 року із піснею «Good Vibrations» американський сарф-квінтет «The Beach Boys» очолив британський чарт.

17 листопада 1966 року в Парижі, Франція, народилася Софі Марсо - французька актриса, режисер, сценарист. Вона знялася в картинах «Хоробре серце», «Сон літньої ночі», «Маркіза», «Велика маленька Я», «Бум», «Аромат кохання – Фанфан» та ін.

Фото: kino-teatr.ru
Фото: kino-teatr.ru

17 листопада 1971 року в місті Генлі-он-Темз (Оксфордшир, Велика Британія) померла Гледіс Купер - англійська актриса, тричі номінантка на премію «Оскар». Вона знімалася в картинах «Пірат», «Дружина єпископа», «Пісня Бернадетти», «Вічність і один день», «Леді Гамільтон», «Ребекка» та ін.

17 листопада 1973 року подвійний альбом «Quadrophenia» написаний британською супергрупою «The Who» у формі рок-опери, потрапив до британського чарту, де згодом дістався до №2.

17 листопада 1974 року із новим студійним альбомом «Walls And Bridges» Джон Леннон піднявся на найвищу сходинку в американській таблиці популярності.

17 листопада 1979 року збіркою «Greatest Hits Vol. 2» шведський квартет «АВВА» заробив свій п'ятий №1 у Великій Британії.

17 листопада 1985 року з альбомом «Make It Big» поп-дует «Wham!» виявилися на першому рядку британського чарту.

17 листопада 1989 року поліція розігнала студентську демонстрацію в Празі приурочену до 50-річчя протестів проти гітлерівської окупації в 1939 році. З цього фактично почалася «оксамитова революція», яка повалила комуністичну владу в Чехословаччині.

Степан Хмара

17 листопада 1990 року в Києві правоохоронці зі скандалом заарештували Степана Хмару - народного депутата з опозиційної Народної ради. Члена парламенту, звинуватили в побитті 7 листопада 1990 року полковника міліції, заступника начальника карного розшуку Києва І. Григор'єва.

17 листопада 1997 року у Києві померла Ольга Кусенко - українська актриса. Народна артистка УРСР (1962). Народна артистка СРСР (1967). Перша дружина Юрія Тимошенко (Тарапуньки). Вона знялася в картинах «В степах України», «Мартин Боруля», «Свіччинє весілля», «Кассандра», «Для домашнього вогнища» та ін.

17 листопада 2009 року був випущений і незабаром став «платиновим» в США дебютний міні-альбом «My World» канадського поп-співака Джастіна Бібера, який став першим артистом, чиї сім пісень з дебютного альбому потрапили в таблицю популярності американського тижневика «Billboard Hot 100».

Фото: AP
Фото: AP

17 листопада 2013 року в Лондоні, Велика Британія, відійшла в інший світ Доріс Лессінг - англійська письменниця-фантаст. Дотримувалася ідей фемінізму, колишня комуністка і прихильниця суфізму. Стала автором популярних романів: «Трава співає», «Золотий щоденник», «Літо перед смерком» та ін. Лауреат Нобелівської премії в галузі літератури (2007).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-