Календар на всю голову. 18 листопада

Календар на всю голову. 18 листопада

Укрінформ
Цього дня на світ з'явився Міккі Маус, а молода співачка Брітні Спірс очолила американський хіт-парад.

18 листопада 1095 року в місті Клермон відкрився Клермонський собор, скликаний Папою Римським Урбаном II для того, щоб обговорити церковно-політичні питання. Після закінчення засідань перед обличчям знаті і духівництва Папа Урбан II виголосив палку промову, закликавши присутніх відправитися на Схід і звільнити Єрусалим від панування мусульман, обіцяючи учасникам хрестового походу відпущення гріхів, звільнення від боргів та ін. Цей заклик ліг на благодатний грунт, так як ідеї І Хрестового походу вже були популярні серед народу західноєвропейських держав, готових виступити проти мусульман для завоювання Гробу Господнього, хоча сама мова Папи лише позначила устремління великої групи католиків в західноєвропейських державах.

18 листопада 1302 року Папа Римський Боніфацій VIII видав буллу «Unam sanctam» (з лат. «Єдиної, Святої»), яка проголошувала абсолютний пріоритет церковної влади над світською.

18 листопада 1307 року згідно з легендою, Вільгельм Телль уразив стрілою з лука яблуко на голові свого сина. Вся історія виглядає наступним чином. Жорстокий намісник (фогт) німецького імператора в Швейцарії Альбрехт (або Герман) Геслер повісив на площі міста Альтдорфа на жердині капелюх австрійського герцога і віддав наказ, щоб кожен приходив до нього кланявся. Молодий селянин Телль, відомий як відмінний стрілець,  не виконав цього наказу, і в покарання фогт змусив його стріляти з арбалета в яблуко, поставлене на голову сина стрільця. Із завданням селянин успішно впорався, але потім він зізнався, що якби потрапив в сина, то іншою стрілою вбив би Геслера. Сміливця відправили до в'язниці, але він втік в гори, підстеріг Геслера на дорозі між скелями і застрелив.

18 листопада 1626 року в Римі Папа Урбан VIII освятив Собор святого Петра, нині - відому резиденцію всіх Пап. Автором архітектурного проекту можна назвати одну людину, так як на протязі тривалого часу розробкою і будівництвом займалися по черзі кілька відомих майстрів. Першим почав роботу в 1506 році архітектор Донате Браманте, проект якого передбачав будівництво споруди у формі грецького хреста. Після його смерті будівництвом зайнявся Рафаель Санті, який повернув вид латинського хреста (тобто, храм відрізнявся однією подовженою стороною). Потім керували Бальдазаре Перуцці, а після нього - Антоніо да Сангалло. Майже через 40 років будівельні роботи очолив відомий живописець, скульптор і архітектор Мікеланджело Буонарроті.

18 листопада 1683 року в Києві помер Інокентій Гізель - український православний діяч німецького походження, церковний полеміст. Вчений-богослов, філософ, історик родом з социніанської прусської сім'ї. Священнослужитель Київської митрополії, архімандрит Києво-Печерського монастиря (1656-1683) і ректор Могилянської Академії. Ймовірний автор «Київського Синопсиса» - першого підручника з історії України.

18 листопада 1778 року в селі Основа під Харковом (нині в межах міста) народився Григорій Квітка-Основ'яненко - український прозаїк, драматург, журналіст, літературний критик і культурно-громадський діяч. Засновник художньої прози і жанру соціально-побутової комедії в класичній українській літературі. Як письменник, видавець, літературний критик і публіцист він виступав на захист художніх можливостей української літературної мови. Брав участь у створенні професійного театру в Харкові (1812), у виданні першого в Україні журналу «Український вісник» (1816-1817), сприяв виданню альманаху «Молодик» (1843-1844).

18 листопада 1787 року в містечку Кормей-ан-Парізі, Франція, народився Луї-Жак Дагер - французький художник, хімік і винахідник. Один з творців фотографії (винахідник дагеротипії). В кінці 1820-х років він разом з Жозефом Ньєпсом працював над створенням методу фотографії. Дагеротипія була винайдена практично випадково, як наслідок чергового досвіду. Дагер зробив все, щоб перетворити винахід в реально застосовну технологію, щоправда, з використанням хімічних речовин, які раніше були невідомі. Ідея Луї-Жака Дагера полягала в тому, щоб отримувати зображення за допомогою парів ртуті.

18 листопада 1827 року в місті Штутгарт (Королівство Вюртемберг, Німеччина) помер Вільгельм Гауф - німецький письменник-казкар. Йому належать чарівні казки «Оповідання про Маленького Мука», «Казка про вдаваного принца», «Карлик Ніс», «Оповідання про каліфа-журавля», «Оповідання про корабля-привида» та ін.

18 листопада 1828 року в селі Торпойнт (Корнуолл, Велика Британія) народився Джон Даун - британський вчений, що вперше описав синдром Дауна і назвав його «монголізм». Прізвище доктора збігається з англійським словом, що позначає «униз», в результаті чого виникає відома помилка про суть синдрому Дауна (розумової відсталості) - однак синдром названий так в 1965 році тільки по власному імені, без додаткових конотацій.

18 листопада 1847 року в селі Котузів (нині - Тернопільська область) народився Володимир Навроцький - український вчений-економіст, статистик і публіцист.

18 листопада 1859 року в місті Тисмениця (нині - районний центр Івано-Франківської області) народився Кость Левицький - український політик, публіцист, адвокат. Один з найвизначніших громадсько-політичних діячів Галичини кінця XIX століття - першої половини XX століття. Співзасновник УНДП. З листопада 1918 року був головою Державного секретаріату ЗУНР, потім - головою комісії з виборчої реформи при уряді. У липні 1941 року - засновник, голова Національної Ради у Львові.

18 листопада 1865 року перша розповідь «Славнозвісна жаба-стрибунка з Калаверасу» Марка Твена була надрукована в «Saturday Press». Досі невідомий, Твен відразу ж став супер популярним. До речі, він був першим автором, який друкував свої твори на друкарській машинці. До того ж з подвійним інтервалом для зручності редагування.

18 листопада 1882 року в Мілані, Королівство Італія, народилася Амеліта Галлі-Курчі - італійська оперна співачка (колоратурне сопрано). В опері вона дебютувала в 1906 році виконавши партії Джільди в «Ріголетто» Джузеппе Верді. Вокалістка виступала в Італії до 1920 року коли вступила в американську трупу «Metropolitan Opera». З 1930 року Амеліта припинила виступати як оперна співачка, хоча сім років ще активно концертувала.

18 листопада 1885 року в місті Станіславів (тепер - місто Івано-Франківськ) помер Євген Желехівський - український лексикограф, фольклорист і педагог, автор «малоруско-німецького словника». Творець правопису «желехівки».

18 листопада 1886 року в місті Клагенфурт, Австрія, народилася Софія Альбіновська-Мінкевич - українська художниця, графік, майстер натюрморту. Навчалася в художніх студіях Відня (1901-1906), Парижа (1906-1909), Віденській Вищій школі прикладного та декоративного мистецтва (1909-1912), з 1908 року брала участь в численних республіканських і зарубіжних виставках, але з 1912 року жила і працювала у Львові. Дружина архітектора Вітольда Мінкевича (1880-1961), професора Львівської політехніки.

18 листопада 1900 року в Києві народився Георгій Кістяківський - американський фізик і хімік українського походження. Учасник Мангетенського проекту, один з творців першої атомної бомби. Лауреат багатьох міжнародних фахових наукових премій та медалей. З 1957 року - радник президента США Дуайта Ейзенхауера з питань національної політики і техніки.

18 листопада 1901 року в місті Джефферсон (Айова, США) народився Джордж Геллап - американський вчений громадської думки. Засновник соціологічної служби названої його ім'ям.

18 листопада 1905 року в селі Холми (нині - Чернігівська область) народився Володимир Костецький - український художник-живописець. Народний художник України (1960). Його картина «Повернення» (1947) сьогодні розміщена в підручниках живопису в усьому світі.

18 листопада 1909 року в місті Коломия (нині - Івано-Франківська область) народився Анатолій Кос-Анатольський - український композитор. Народний артист Української РСР (1969). Співавторами музиканта стали відомі поети Платон Воронько, Максим Рильський, Яніс Райніс. Але особливо близькою і співзвучною настроям композитора стала творчість Володимира Сосюри, яка надихала композитора на створення численних романсів.

18 листопада 1913 року на хуторі Пелехівщина (нині - Полтавська область) народився Георгій Майборода - український композитор, брат композитора Платона Майбороди. Автор опер – «Мілан», «Арсенал», «Ярослав Мудрий», «Тарас Шевченко», симфоній і симфонічних поем – «Лілея», «Каменярі», а також пісень і романсів.

18 листопада 1913 року в селі Чернеччина (нині - Сумська область) народився Платон Воронько - український поет, письменник, публіцист, драматург. Автор понад тридцяти збірок віршів і поем та великої кількості книг для дітей. У 1969-1971 рр. він був заступником голови Київської організації Спілки письменників України.

18 листопада 1921 року в селі Степанівка Перша (нині - Запорізька область) народився Дмитро Міщенко - український письменник, кандидат філологічних наук (1955), лауреат Державної премії України імені Т. Г. Шевченка (1993), в 1964-1973 рр. - головний редактор видавництва «Радянський письменник» (з 1991 - «Український письменник»).

18 листопада 1922 року в Парижі, Франція, помер Марсель Пруст - французький письменник, один з родоначальників модернізму в літературі, автор знаменитої епопеї з семи романів «У пошуках утраченого часу» (фр. «À la recherche du temps perdu», 1913-1927 ), які становлять приблизно 3200 сторінок, або 1,5 млн слів, виведено більш ніж дві тисячі персонажів.

18 листопада 1928 року на світ з'явився Міккі Маус. В той день у Нью-Йорку відбулася прем'єра звукового мультфільму «Steamboat Willie» з улюбленим всіма героєм. До цього Міккі Маус з'являвся в двох німих мультфільмах.

18 листопада 1944 року в місті Потсдам, Німеччина, народився Вольфганг Йооп - відомий німецький модельєр. Є засновником будинку моди і косметики «JOOP!». Поряд з Карлом Лагерфельдом і Жиль Сандером він вважається найуспішнішим німецьким модельєром.

18 листопада 1945 року в Горькому (нині - Нижній Новгород) народилася Ірина Дука - українська актриса театру і кіно, педагог. Народна артистка України (1992).

18 листопада 1946 року в Києві народився Олексій Мороз - український кінорежисер, актор, сценарист. Він поставив картини «Р.В.С.», «Ти тільки не плач», «Чоловіки є чоловіки».

18 листопада 1946 року в Гонконзі, Франція, народилася Аманда Лір - французька поп-співачка, актриса і модель, яка видала 18 студійних альбомів. У 1970-1980 рр. вона була популярною виконавицею в жанрі диско. З середини 1980-х рр. поп-діва стала менше уваги приділяти музиці і зосередилася на живописі, натхненна іспанським генієм Сальвадором Далі. Вона написала автобіографію «Моє життя з Далі» («My Life With Dali»), видану вперше у Франції в 1984 році.

18 листопада 1952 року в Парижі, Франція, помер Поль Елюар - великий французький поет, який випустив більше сотні поетичних збірок. До його безсмертних творів писали музику Франсіс Пуленк, Анрі Соге, Луїджі Ноно, Кайя Сааріахо, Андрій Волконський, Олександр Градський та Вітаутас Баркаускас.

18 листопада 1960 року в місті Чизік (Мідлсекс, Велика Британія) народилася Кім Вайлд - англійська поп-співачка, яка стала популярною в 1981 році виконавши шлягер «Kids In America», який в офіційному британському хіт-параді «UK Singles Chart» піднявся до № 2. На початку 2012 року відбулося чергове турне співачки, яке французька преса назвала «Бріжит Бардо року», по Швейцарії і Німеччині під назвою «Snapshots & Greatest Hits Tour» з виконанням пісень з останнього альбому, а також інших композицій.

18 листопада 1962 року в місті Сан-Франциско (Каліфорнія, США) народився Кірк Гемметт - американський гітарист, автор пісень. Найбільш відомий як учасник спід-метал-групи «Metallica». Були часи, і він займав №11 в списку найкращих гітаристів усіх часів, хоча з перевиданого списку 2011 року раптом випав. Кірк - учень гітарного віртуоза Джо Сатріані, володіє іменною серією гітар фірми «ESP» (моделі «KH»), а також використовує «Gibson Les Paul», «Jackson Randy Rhoads», «ESP Flying V» і гітари фірми «Fender».

18 листопада 1962 року в Копенгагені, Данія, помер Нільс Бор - датський фізик-теоретик і громадський діяч, один з творців сучасної фізики. Лауреат Нобелівської премії з фізики (1922). Член Датського королівського суспільства (1917) і його президент (1939). Він був членом більш ніж 20 академій наук світу. Вчений відомий як творець першої квантової теорії атома і активний учасник розробки основ квантової механіки. Він також вніс значний вклад в розвиток теорії атомного ядра і ядерних реакцій, процесів взаємодії елементарних частинок з середовищем.

18 листопада 1970 року в місті Сідней, Австралія, народилася Пета Вілсон - австралійська актриса, виконавиця ролі секретного агента Нікіта. Інші ролі - «Шукач», «C.S.I .: Місце злочину Майамі», «Горець», «Невловимий» та ін.

18 листопада 1973 року з синглом «I Love You Love Me Love» глем-роковий співак Гарі Гліттер виявився №1 місці у Великій Британії.

18 листопада 1975 року молодий американський співак і гітарист Брюс Спрінгстін вперше виступив в Сполученому Королівстві.

18 листопада 1978 року із альбомом «52nd Street» американський співак і піаніст Біллі Джоел в США лідирував в хіт-параді.

18 листопада 1983 року за межами Сполучених Штатів відбувся перший виступ американської коледж-групи «R.E.M». Музиканти взяли участь у телешоу «The Tube» на 4-му каналі Великої Британії.

18 листопада 1984 року стартувало перше європейське турне групи «Metallica».

18 листопада 1992 року на Голлівудській рок-алеї славні «Black Sabbath» удостоїлися власної зірки.

18 листопада 1993 року в студії «Sony», Нью-Йорк, грандж-група «Nirvana» з міста Сіетла записала концерт «MTV unplugged».

18 листопада 1999 року у Львові помер Степан Дзиндра - український скульптор. Кращими роботами вважаються погруддя Юрія Великановича, рельєф «Катерина», станкова скульптура «Бандурист», погруддя Леся Мартовича та інші.

18 листопада 2001 року із альбомом «Britney» молода співачка Брітні Спірс очолила американський хіт-парад.

18 листопада 2003 року Верховний суд Массачусетса визнав неправомірним позбавлення права на шлюб представників секс-меншин. Так Массачусетс став першим штатом в США, який визнав шлюб між представниками однієї статі. Одностатеві шлюби в штаті Массачусетс було легалізовано 17 травня 2004 року але одразу ж опротестовані низкою громадських організацій.

18 листопада 2003 року в Лондоні, Велика Британія, помер Майкл Кеймен - американський композитор, диригент, продюсер, актор, аранжувальник, сесійний музикант. З 1996 року він страждав розсіяним склерозом. Він брав участь у створенні понад 70 фільмів, включаючи «Горець», «Опус містера Холланда» ( «Grammy»), «Робін Гуд: Принц злодіїв», «Бразилія», «Люди Ікс», «Смертельна зброя», «Міцний горішок» . Майкл Кеймен співпрацював з Лучано Паваротті, Еріком Клептоном, Стінгом, Пітом Таунсендом, Девідом Боуї, Брайаном Адамсом, Бобом Діланом, групами «Pink Floyd», «Aerosmith», «Metallica», «Queen».

18 листопада 2007 року 22-річна переможниця шоу «X Factor» Леона Льюїс встановила у Великій Британії новий рекорд з дебютною платівкою «Spirit», як найбільш продаваним альбомом. За один тиждень диск розійшовся тиражем 375 тис. копій, випередивши на 12 тис. альбом «Whatever People Say I Am, That's What I'm Not», виданий в 2006 році рок-групою «Arctic Monkeys». Правда, першість досі належить «Oasis», коли в 1997 році свої диски за тиждень продали тиражем 813 тис. копій.

18 листопада 2007 року в Донецьку в результаті вибуху метану на орендному підприємстві «Шахта імені О.Ф.Засядька» загинули 100 гірників, ще один - помер в лікарні.

18 листопада 2009 року у продаж надійшов третій міні-альбом (EP) «The Fame Monster» американської кітч-поп-діви Леді Гаги.

18 листопада 2011 року в місті Дартмут, Велика Британія, помер Марк Блауг - американський економіст голландського походження, відомий історик економічної думки, який став автором двох біографічних словників, присвячених економістам минулого і сьогодення: «Великі економісти після Кейнса» (1985) і «100 великих економістів до Кейнса» (1986).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-