Що потрібно знати про

Що потрібно знати про "Дике поле". 10 цікавих фактів

Укрінформ
8 листопада в український прокат вийшов фільм "Дике поле", знятий за романом Сергія Жадана "Ворошиловград"

Автором картини виступив Ярослав Лодигін - журналіст і один із засновників інтернет-радіостанції "Аристократи", який вперше спробував себе в якості режисера і одного зі сценаристів.

Іронія, нецензурна лайка, перестрілки і погоні - в цій стрічці є все, що потрібно для справжнього блокбастеру, який творці нарекли "істерном", адже дійство розгортається на Сході України.

У центрі "Дикого поля" - хлопець Герман, який завжди "працював незрозуміло ким", жив то там, то сям, і до своїх 30 років не встиг досягти особливих висот - ні в особистому, ні в професійному житті.  Але раптом він дізнається, що зник його брат, а бензоколонка, яка дісталася їм у спадок, потрапляє під приціл місцевих рекетерів.

Герман відправляється до рідного міста Старобільська на Донбасі на пошуки брата і бере на себе відповідальність захищати сімейне майно.

"Ми всі перебуваємо в стані" дикого поля "- це триває тисячоліття.  Але я сподіваюся, що ми вибираємося з нього. Взагалі цей фільм, не про Донбас - він про всіх нас, "- каже Ярослав Лодигін про свою роботу.

Першими "Дике поле" побачили мешканці маленьких міст на Донбасі, в тому числі і Старобільська, де проходили зйомки фільму.  Тепер настала черга оцінити дебютну роботу Ярослава Лодигіна і жителям інших міст України.

Напередодні прем'єри ми зібрали кілька цікавих фактів про створення фільму "Дикому полі", які допоможуть поглянути на картину і її героїв трохи інакше.

1. У 2010 році, відразу після виходу, роман "Ворошиловград" визнали найкращою книгою десятиліття за версією BBC Україна.  Твір вже перевели на 5 мов і опублікували в США.

 2. Робоча назва фільму була така ж, як і твір Сергія Жадана.  Однак творці картини вирішили, що слово "Ворошиловград" у багатьох асоціюється з совком, тому вирішили придумати для фільму інша назва.  Крім того, що в екранізації є деякі розбіжності з текстом роману, за словами продюсера Володимира Яценко, "дике поле" - це "територія поза законом", де відбуваються події стрічки.

3. Зйомки фільму стартували в липні 2017 го і тривали рік.  Більшу частину сцен знімали в місті Старобільськ Луганської області - на батьківщині Сергія Жадана, яку він переніс в свою книгу.

 4. Всі сцени з залізницею, яких в книзі досить багато, довелося знімати в Київській області. Незважаючи на те, що через Старобільськ проходить своя залізяка, описана Жаданом в романі як "дорога в нікуди", тепер один її кінець упирається в окуповану частину Луганської області, а другий веде до Росії.

5. Одним з головних символів фільму стала стара червона "Волга", на який їздив Пастор - одіозний і брутальний персонаж Олексія Горбунова.

6. Молодому акторові Олегу Москаленку, який починав свою кар'єру в Театрі на Лівому березі довелося пройти десятки проб, щоб отримати головну роль.  Його вибрали серед кількох сотень претендентів.

7. Роль Ольги - юнацького кохання Германа - виконала Руслана Хазіпова, вихованка режисера Владислава Троїцького, актриса театру "ДАХ" та учасниця фрік-кабаре Dakh Daughters.

8. Сергій Жадан теж з'явиться в "Дикому полі" - він зіграв у фільмі епізодичну роль.  Творці стрічки зізнаються, що для цієї сцени використовували одну з найбільш масштабних декорацій, освітлення якої довелося монтувати на висоті 10-ти метрів.  А арсеналом зброї, який в ній задіяний, можна озброїти невелику армію.

9. Фільм створювався в копродукції України і Швейцарії.  Зйомки і виробництво картини обійшлося в 31 млн гривень, половину з яких було виділено Держкіно.

10. Спеціально до прем'єри в Telegram запустили чат-бот "Бар" Дике поле ", який може стати вашим співрозмовником або навіть вірним другом.  "Тут ви нарешті зможете виговоритися, пожалітися на комунальників, або отримати пораду, якщо не знаєте, що відповісти шефу", - відзначають творці проекту і попереджають, що в цьому барі може звучати нецензурна лексика.  Відповіді чат-бота засновані на репліках і літературних пасажах з роману "Ворошиловград" Сергія Жадана, які ліг в основу фільму.

Ольга Артеменко. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-