Календар на всю голову. 10 листопада

Календар на всю голову. 10 листопада

Укрінформ
Цього дня відбулася світова прем'єра сімейної комедії «Один вдома», а також вийшов Web-браузер Mozilla Firefox 1.0.
Мартін Лютер
Мартін Лютер

10 листопада 1483 року в місті Айслебен, Саксонія, народився Мартін Лютер - німецький мислитель, християнський богослов, ініціатор Реформації, засновник лютеранства, провідний перекладач Біблії на німецьку мову. Його ім'ям названо один з напрямків протестантизму.

10 листопада 1619 року 23-річний французький математик і філософ Рене Декарт пережив важливу подію свого життя: в трьох сновидіннях він побачив всі вузлові моменти своєї подальшої наукової роботи, а найголовніше - новий розділ математики - аналітичну геометрію.

Вільям Хогарт
Вільям Хогарт

10 листопада 1697 року в Лондоні, Великобританія, народився Вільям Хогарт - англійський художник, засновник і великий представник національної школи живопису, ілюстратор, автор сатиричних гравюр, відкривач нових жанрів в живописі та графіці.

10 листопада 1759 року в місті Марбах-на-Неккар, герцогство Вюртемберг, народився Йоганн Крістоф Фрідріх фон Шиллер - великий німецький поет, філософ, теоретик мистецтва і драматург, професор історії і військовий лікар. Він - один з основоположників німецької класичної літератури, представник напрямків «Буря і натиск» і романтизму в літературі, автор «Оди до радості», змінена версія якої стала текстом гімну Європейського союзу. Він увійшов в історію світової літератури, як палкий захисник людської особистості. Протягом останніх сімнадцяти років свого життя (1788-1805) дружив з Іоганном Гете, якого він надихав на завершення його творів, що залишилися в чорновому варіанті. Цей період дружби двох поетів і їх літературознавча полеміка увійшла в німецьку літературу під назвою «Веймарський класицизм».

10 листопада 1885 року німецькі інженери Готліб Даймлер і Вільгельм Майбах встановили розроблений ними двигун внутрішнього згорання на дерев'яний велосипед, який зробив цього дня свою першу поїздку.

Arthur Rimbaud
Артюр Рембо

10 листопада 1891 року в Марселі, Франція, помер Артюр Рембо - французький поет, один з найяскравіших представників покоління «проклятих поетів». Автор знаменитих поем «П'яний корабель», «Осяяння». Один з основоположників символізму.

10 листопада 1906 року в Смоленську народився Микола Соколов - український актор, режисер, педагог, народний артист УРСР (1960). У 1931-1954 і 1957-1967 рр. працював в Київському театрі російської драми імені Лесі Українки.

10 листопада 1908 року власник готелю «Superior» Арчі Бейлі в місті Айрон-Маунтін (Монтана, США) в кожен з 25 номерів вперше поклав на столик Біблію від «Гедеона». Наразі Святе Письмо стало атрибутом багатьох готельних номерів.

10 листопада 1925 року в місті Понтардейв (нині округ Ніт-Порт-Толбот, Велика Британія) народився Річард Бартон - валлійський актор, семиразовий номінант на премію «Oscar», а також володар «Golden Globe», «Grammy», «Tony» і «BAFTA». На піку популярності в 1960-і роки він вважався одним з найбільш високооплачуваних акторів Голлівуду. У суспільній свідомості його до цього часу тісно пов'язують з другою дружиною Елізабет Тейлор, бурхливі стосунки з якою не сходили з перших шпальт газет. За даними опитування, проведеного в 2002 році мовною компанією Бі-бі-сі, Бартон визнаний одним з найбільших британців в історії. Був незабутній в картинах «Приборкання норовливої», «Хто боїться Вірджинії Вульф?», «Клеопатра», «Бекет», «Анна на тисячу днів», «Відпущення гріхів», «Еквус» та ін.

Енніо Морріконе
Енніо Морріконе

10 листопада 1928 року в Римі, Італія, народився Енніо Морріконе - італійський композитор, аранжувальник і диригент, який пише музику для кіно і телебачення. Великий офіцер ордена «За заслуги перед Італійською Республікою», володар двох премій «Оscar»: за видатні заслуги в кінематографі (2007) і за кращий саундтрек - до «Мерзенної вісімки» (2016), дев'ятиразовий лауреат національної кінопремії Італії «Давид ді Донателло» за кращу музику до фільму, триразовий лауреат премії «Golden Globe», шестиразовий лауреат премії BAFTA і багатьох інших.

10 листопада 1928 року в Києві відкрито будинок-музей Тараса Григоровича Шевченка (тепер - Літературно-меморіальний будинок-музей Т. Г. Шевченка) в якому Кобзар прожив з весни 1846 року до арешту 1847 року. Дерев'яний будинок зведений в 1835 році. У 1925 році за клопотанням відомого художника, професора Архітектурного інституту Василя Кричевського, будинок був відремонтований. У 1969-1973 рр. була проведена комплексна реконструкція будинку з завданням відновити вигляд будівлі часів перебування в ньому Шевченко.

10 листопада 1929 року в Одесі народився Роберт Клявін (справжнє прізвище - Візиренко) - український артист балету, балетмейстер, педагог. Народний артист УРСР (1979). Заслужений діяч мистецтв УРСР (1980). Він був солістом (1949-1973), головним балетмейстером (1979-1985) Київського театру опери і балету. З 1985 року артист в Київському дитячому музичному театрі. Знімався в кіно з 1954 року.

Мустафа Кемаль Ататюрк
Мустафа Кемаль Ататюрк

10 листопада 1938 року в Стамбулі, Туреччина, помер Мустафа Кемаль Ататюрк - османський і турецький реформатор, політик, державний діяч і воєначальник, засновник і перший лідер Республіканської народної партії Туреччини, перший президент Турецької Республіки, засновник сучасної турецької держави.

10 листопада 1944 року в місті Амершам (Бакінгемшир, Велика Британія) народився Тім Райс - англійський лібретист. Співавтор знаменитих композиторів сучасності: Ендрю Ллойд Веббером, Бенні Андерссоном, Фредді Меркюрі, Елтоном Джоном та ін.

10 листопада 1957 року в Києві народився Олексій Коган - український журналіст, джазовий продюсер, організатор продюсерської агенції «Jazz іn Kiev». Ведучий багатьох українських джазових фестивалів: «Єдність», «Jazz іn Kiev», «Альфа-джаз фест» та ін.

10 листопада 1967 року рок-група «The Moody Blues» випустила свій найвідоміший сингл «Nights In White Satin».

10 листопада 1970 року в селі Білки, Закарпатська область, помер Іван Фірцак - знаменитий український борець, боксер, боєць вільного стилю, силач, артист цирку. У 1928 році був визнаний найсильнішою людиною планети. Деякі силові трюки Івана досі ніхто не може повторити.

10 листопада 1975 року ухвалено Резолюцію №3379 «Ліквідація всіх форм расової дискримінації» на XXX сесії Генеральної Асамблеї ООН. Документ ставив Ізраїль в ряд з державами, практикуючими апартеїд, такими як Південна Африка і Родезія, і ухвалював, що сіонізм - це форма расизму і расової дискримінації. Аналогічні резолюції були прийняті різними спеціалізованими установами ООН. У 1991 році документ був скасований.

10 листопада 1982 року в Києві помер Арсен Каспрук - український письменник і вчений-літературознавець. Дослідник класичної української поезії. Член Спілки письменників України (1962).

10 листопада 1989 року під тиском громадськості лідер Болгарії Тодор Живков пішов з посади генсека, виступивши на пленумі ЦК БКП. Він був не тільки зміщений з усіх посад, а й виключений з компартії.

10 листопада 1990 року відбулася світова кінопрем'єра сімейної комедії «Один вдома» («Home Alonе») режисера Кріса Коламбуса. При бюджеті в $18 млн картина зібрала в прокаті $477 млн.

10 листопада 1993 року декілька десятків сектантів з «Великого білого братства Юсмалос», очолюваного Мариною Цвігун (Марія Деві Христос) і Юрієм Кривоноговим (Юоанн Свамі), оголосили «кінець світу» і спробували захопити в Києві Софійський собор з метою масового самознищення. Міліція затримала сектантів, що поклало край діяльності «Білого братства» і викликало ряд самогубств прихильників секти в Україні та країнах СНД.

10 листопада 2001 року в місті Юджин (шт. Орегон, США) помер Кен Кізі - американський письменник, автор роману «Політ над гніздом зозулі» («One Flew Over Тhe Cuckoo's Nest», 1962).

10 листопада 2004 року вийшов Web-браузер Mozilla Firefox 1.0. За наступні два тижні його в безкоштовному режимі скачало 10 млн. користувачів.

10 листопада 2006 року в місті Монтечіто (Каліфорнія, США) помер Джек Паланс (власне - Володимир Палагнюк) - американський кіноактор українського походження, який запам'ятався за фільмами «Зневага», «Танго і Кеш», «Бетмен», «Молоді стрільці», «Острів скарбів». У 1992 році він став лауреатом премії «Oscar» - за картину «Міські піжони».

10 листопада 2007 року в Нью-Йорку, США, помер Норман Мейлер - американський прозаїк, драматург, журналіст, сценарист і кінорежисер. Автор романів «Голі і мертві», «Привид повії», «Вечори в давнину», «Круті хлопці не танцюють», «Євангеліє від Сина Божого» і ін.

10 листопада 2008 року в місті Казерта, Італія, померла Міріам Макеба - південноафриканська співачка, борець за громадянські права. У 1966 році спільно з американським співаком і кіноактором Гаррі Белафонте, Мама Африка, як її називали на батьківщині, записала диск «An Evening With Belafonte / Makeba», який отримав премію «Grammy» як «кращий альбом в етнічному (фольклорному) стилі».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-