Супрун запевняє, що захворіти через вакцину на грип неможливо

Супрун запевняє, що захворіти через вакцину на грип неможливо

Укрінформ
Вакцина проти грипу абсолютно безпечна: містить неживий вірус, тому не може бути причиною хвороби. 

Про це на своїй сторінці у Fаcebook зазначила в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

“Захворіти внаслідок вакцинації проти грипу неможливо. Вакцина від грипу абсолютно безпечна, у неї поміщений інактивований (неживий) вірус. Він не може заразити організм людини. Він лише вчить імунну систему захищати наш організм”, - написала Супрун.

Вона пояснила, що вакцина проти грипу починає діяти не одразу. “Зазвичай імунітет формується протягом двох-трьох тижнів після вакцинації і якщо в цей період людина заразиться вірусом грипу, то захворіти можна. Тому так важливо не затягувати з вакцинацією та дотримуватися простих правил гігієни в публічних місцях, головне з яких — часте миття рук”, - зазначила Супрун.

Вона акцентувала, що з різних причин організм може виробити недостатньо антитіл після вакцинації, зокрема, коли концентрація вірусу в крові надто висока.

“Тоді вірус грипу навіть попри вакцинацію може вразити організм. Але є дуже суттєве але. У вакцинованої людини такий грип мине як звичайна застуда та, щонайважливіше, без ускладнень. Саме ускладнення є найбільш небезпечним наслідком грипу та у деяких випадках призводять до смерті людини. Тому однозначно варто вакцинуватися від грипу щороку. Робити це можна протягом всього епідсезону, тобто з осені й до весни. Але, звісно, краще зробити щеплення якомога раніше”, - наголосила Супрун.

За її словами, вакцинація від грипу не проводиться у випадках, коли є ризик ускладнень або, коли імунна відповідь на введену вакцину не сформується.

“Існує лише кілька протипоказань до вакцинації, в тому числі й проти грипу: за віком – зазвичай вакцини проти грипу протипоказані для дітей молодше 6 місяців, застуда, що супроводжується температурою вище 38- 38,5°С, тяжка алергічна реакція (анафілактична) на попередню дозу вакцини чи відома тяжка алергічна реакція на один із компонентів вакцини (наприклад, курячий білок) та захворювання і стани організму, при яких імунітет після введення вакцини може не сформуватися (наприклад, в умовах хіміотерапії в онкологічних хворих; при вживанні великих доз стероїдних гормонів; при вживанні ліків, що пригнічують імунітет; при окремих вроджених імунодефіцитах)”, - пояснила Супрун. 

Читайте також: У Києві зростає захворюваність на грип

Як повідомляв Укрінформ, на 42-му тижні 2018 року захворіли понад 161 тис. українців, з них близько 69% - діти. Показники захворюваності на грип та ГРВІ в країні перебувають на неепідемічному рівні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-