Календар на всю голову. 28 жовтня

Календар на всю голову. 28 жовтня

Укрінформ
У цей день 63 роки тому всесвітньо відомий співак Елвіс Преслі отримав на телешоу Еда Саллівана «золоту» платівку за шлягер «Love Me Tender».

28 жовтня 1469 року в Роттердамі, Нідерланди, народився Еразм Ротердамський - видатний учений Північного Відродження, прозваний «князем гуманістів». Еразм підготував перше видання грецького оригіналу Нового Заповіту з коментарями, поклавши початок критичному дослідженню тексту Біблії.

Джон Локк
Джон Локк

28 жовтня 1704 року в місті Ессекс, Англія, помер Джон Локк - англійський філософ, педагог, представник емпіризму і лібералізму, автор емпіричної теорії пізнання. Він сприяв поширенню сенсуалізму. Його ідеї справили величезний вплив на розвиток епістемології і політичної філософії, тому визнаний одним з найвпливовіших мислителів Просвітництва і теоретиків лібералізму. Листи Локка справили вплив на Вольтера і Руссо, багатьох шотландських мислителів Просвітництва і американських революціонерів. Його вплив також відображено в американській Декларації незалежності.

28 жовтня 1879 року в Кракові, Польща, помер Філіп Роман Покутинський - польський архітектор, професор будівництва в Краківському технічному інституті (1856), автор публікацій з історії архітектури. Кавалер Ордена святого Сильвестра. У Львові він побудував: Казино на нинішньому проспекті Шевченка; Палац графині Ізабелли Дідушицької на нинішній вулиці Стефаника і будівлю Іпотечного банку на площі Галицькій.

28 жовтня 1886 року в Нью-Йорку відбулось офіційне відкриття статуї Свободи. Це був подарунок французьких громадян до 100-річчя американської революції. Правда, сувенірчик трохи запізнився - тільки через десять років після самого ювілею, і не в останню чергу з вини самих американців. Церемонією відкриття особисто керував президент Сполучених Штатів, колишній губернатор Нью-Йорка - Гровер Клівленд. Сама церемонія відкриття була організована виключно для високопоставлених осіб, представники громадськості допущені туди не були.

28 жовтня 1891 року в Києві народився Федір (Теодор-Ріхард) Ернст - український історик німецького походження, мистецтвознавець, музеєзнавець. Автор кращого довоєнного путівника по Києву (1930).

28 жовтня 1894 року у Львові помер Омелян Огоновський - український філолог, громадський діяч, багаторічний голова товариства «Просвіта», автор «Історії української літератури».

Івлін Во
Івлін Во

28 жовтня 1903 року в Лондоні, Велика Британія, народився Івлін Во - британський письменник-сатирик, автор біографій, подорожніх нотаток і довідників для подорожуючих, який залишив, крім іншого, помітний слід в журналістиці і літературній критиці. Один з видатних письменників ХХ століття, автор романів «Занепад і руйнування», «Бридке тіло», «Жменя праху», «Незабутня» - і блискучої трилогії «Меч пошани» («Люди при зброї», «Офіцери і джентльмени», «Беззастережна капітуляція»).

28 жовтня 1903 року в селі Глодоси (нині Кіровоградська область) народився Терень (Терентій) Масенко - український журналіст, поет, перекладач. Член літературної організації «Плуг». Автор спогадів про поетів, драматургів «розстріляного Відродження». Після Другої світової війни спеціалізувався на створенні україномовних пісенних шлягерів.

28 жовтня 1913 року в Вінниці було відкрито трамвайний рух по маршруту «Вокзал - Жіноча гімназія» протяжністю 8,6 км. Уже навесні 1914 року стала до ладу друга лінія трамвая за маршрутом «Миколаївський проспект - Військове містечко». Всього на цих лініях працювали одинадцятеро двовісних двосторонніх вагонів фірми MAN.

Білл Гейтс
Білл Гейтс

28 жовтня 1955 року в Сіетлі (штат Вашингтон, США) народився Білл Гейтс - американський підприємець і громадський діяч, філантроп, один з творців і колишній найбільший акціонер компанії «Microsoft».

28 жовтня 1956 року вдруге Елвіс Преслі з'явився на американському телешоу Еда Саллівана, де ведучий подарував йому «золоту» платівку за шлягер «Love Me Tender».

28 жовтня 1963 року в Римі, Італія, народився Ерос Рамацотті - італійський співак і композитор. Один з найбільш популярних італійських солістів, відомий в англомовних країнах Європи і в іспаномовних країнах, оскільки більшість своїх альбомів він випустив на італійській та іспанській мовах. C 1984 року випустив 11 студійних альбомів, три збірки, три концертні альбоми, а також 46 синглів, кожен з яких високо стояв в чартах Нового Світу, а також в Південній і Центральній Америці. За 25-річну кар'єру Ерос Рамаццотті продав понад 100 млн дисків.

28 жовтня 1967 року збірка кращих хітів Дайани Росс і групи «The Supremes» на п'ять тижнів зайняла верхню строчку в американській таблиці популярності.

28 жовтня 1967 року в місті Атланта (Джорджія, США) народилася Джулія Робертс - американська актриса і продюсер. Вона прикрашала картини «Одинадцять друзів Оушена», «Мачуха», «Красуня», «Померти молодим», «Теорія змови», «Наречена, що втекла», «Ноттінг Гілл», «Весілля найкращого друга», а за роль у стрічці «Ерін Брокович» в 2001 році отримала статуетку «Oscar». Джулія Робертс - одна з трьох найбільш високооплачуваних актрис у світі, чий гонорар досяг суми за роль $20 млн. Фільми, у яких зіграла Робертс, зібрали понад 2 мільярди доларів, що вивело її на перше місце серед усіх акторок світу за касовими зборами.

28 жовтня 1974 року Девід Боуї відіграв перший з семи концертів у Нью-Йорку, квитки на який були повністю розпродані.

Джейсон Ньюстед
Джейсон Ньюстед

28 жовтня 1986 року новим басистом американської спід-метал-групи «Metallica» став Джейсон Ньюстед. Він замінив Кліффа Бартона, який загинув в автокатастрофі 27 вересня 1986 року. У 2001 році Джейсон пішов з групи. За 15 років в легендарному колективі було записано кілька студійних альбомів, в тому числі найбільш комерційно успішний, так званий «Чорний альбом», виданий в 1991 році.

28 жовтня 1989 року альбомом Джанет Джексон «Janet Jackson's Rhythm Nation 1814» на чотири тижні окупував першу позицію в американському хіт-параді.

28 жовтня 1989 року Верховна Рада України прийняла закон про державний статус української мови (Закон «Про мови в Українській РСР»). Документ став першим вагомим здобутком національно-демократичних сил і закріпив позиції, які в той час здобули українська інтелігенція і національний рух. В силу Закон вступив з 1 січня 1990 року і діяв в останній редакції від 6 березня 2003 року, поки не був скасований законом України «Про засади державної мовної політики», прийнятий Верховною Радою України від 5 червня 2012 року в першому читанні.

28 жовтня 1993 року Сенат Австралії визнав Голодомор в Україні актом геноциду.

28 жовтня 2001 року на шість тижнів американська хіп-хоп-співачка Мері Джей Блайдж очолила американський чарт з піснею «Family Affair».

28 жовтня 2006 року з платівкою «Still The Same ... Great Rock Classics Of Our Time» ветеран рок-музики, вокаліст з наждаковим голосом Род Стюарт очолив американський чарт.

28 жовтня 2009 року Ангела Меркель була призначена федеральним канцлером ФРН на другий термін. Вона стала першим німецьким політиком, який вдруге очолив уряд, від різних коаліцій: спочатку - ХДС / ХСС + соціал-демократи, з жовтня 2009 року - ХДС / ХСС + Партія вільних демократів.

Микола Касьян
Микола Касьян

28 жовтня 2009 року в Кобеляках, Полтавської області, помер Микола Касьян - український лікар-остеопат, академік Української академії наук, заслужений лікар України, народний лікар СРСР, родоначальник мануальної терапії в СРСР і Україні, підполковник медичної служби запасу, меценат. Його ім'я було занесено в Книгу рекордів Гінесса (1993) за те, що протягом 1990 року він вправив хребетні диски 41 тисячі 251 хворому, серед яких 19 тисяч 359 дітей, іншими словами, по 172 диски за день. За життя його кандидатуру тричі подавали на присвоєння звання «Герой України».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-