"Мушки" перед очима та викривлення ліній - як розпізнати початок глаукоми

Укрінформ
Глаукома та захворювання сітківки є основними причинами, що призводять до невиліковної втрати зору серед українців.

Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

“За даними ВООЗ, близько 285 мільйонів людей у всьому світі страждають від порушень зору - свідчать дані ВООЗ. Прогноз динаміки цих захворювань невтішний. Глаукома та захворювання сітківки - основні причини інвалідності внаслідок порушення зору протягом останніх років в Україні. Вони ж призводять до невиліковної втрати зору. Водночас, сліпоті через ці захворювання можна запобігти завдяки ранній діагностиці та своєчасному лікуванню хворих”, - зазначили у МОЗ.

Офтальмологи радять, регулярно проходити профілактичний медичний огляд. “За найменших ознак погіршення зору - негайно зверніться до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Він надасть консультацію і за необхідності направить до вузького спеціаліста. Небезпечними симптомами є поява мушок перед очима, затуманення або погіршення зору, викривлення прямих ліній, часта зміна окулярів - у цих випадках зволікати особливо небезпечно”, - наголошують фахівці.

Читайте також: Комп'ютер не шкідливий для зору: Супрун розвіяла ще один міф

Вони підкреслюють, що раннє виявлення захворювання, адекватне лікування та чітке дотримання рекомендацій лікаря дуже важливі у боротьбі з захворюваннями очей, зокрема, глаукомою.

“У жодному разі не займайтеся самолікуванням. Ви можете лише ускладнити ситуацію, самостійно призначаючи собі ліки, зокрема, очні краплі). Всупереч поширеним міфам, популярні методики також найчастіше не можуть ліквідувати проблему. Так, наприклад, вправи не допомагають при порушеннях рефракції, а споживання моркви/чорниці/біологічно активних добавок та фітопрепаратів не усуває проблеми із зором”,  - підкреслюють фахівці. Вони радять для профілактики захворювань зору слідкувати за масою тіла, не курити, частіше бувати на свіжому повітрі, зокрема, наукові дослідження свідчать, що міопія прогресує повільніше у дітей, які частіше бувають на свіжому повітрі. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-