29 вересня: народний календар і астровісник

29 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Єфимії та чудотворної ікони «Призри на смиріння»; ріжемо гуску і як вестиметься Місяцю в компанії Близнюків.

Сьогодні Церква вшановує великомученицю Євфимію всехвальну, яка жила на межі ІІІ-ІV століть у Халкідоні. Вона походила з християнської сім’ї, була молода і вродлива. Якось місцевий правитель наказав зібратися всім містянам задля святкування на честь бога Марса. Місцева християнська громада відмовилась брати участь в урочистостях, за що всіх вірян було кинуто до в’язниці. Потрапила в катівню і Євфимія. Спочатку її вмовляли зректися Христа, а потім закрили у клітці з хижаками. Утім звірі не чіпали дівчину. Лише ведмедиця трохи поранила мученицю. Саме в цю мить Євфимія почула з неба голос і віддала Богові душу. За декілька хвилин по смерті святої почався потужний землетрус і язичницький храм було вщент зруйновано. 

На сьогоднішній день існували такі прикмети: якщо на Єфимію тепло і сухо – зима буде пізньою і доволі м’якою. Коли ж Єфимія холодна – відповідно і зима буде ранньою і холодною. А ще на Єфимію гадали на майбутню зиму в досить незвичний як на нинішній погляд спосіб: різали гуску, курку або качку і дивилися: коли птиця за літо нагуляла чимало жиру – зима буде сувора, якщо ж м’ясо пісне – теплою.

А ще сьогодні чудотворної ікони «Призри на смиріння», яка перебуває в київському Свято-Введенському монастирі. Давньоруське слово «призри» означає кидати погляд з увагою, співчутливо, милосердно.

Іменинники сьогодні Єфимія, Олексій, Григорій, Сергій, Віктор і Людмила.

20-ий місячний день. У другій половині дня Місяць нарешті розпрощається з золотим Тільцем і перебазується до непосидючих Близнюків. Що це значить? У першій половині дня ми довго розкачуватимемося, по-сибаритськи надаючи перевагу комфортному відпочинку, неспішному шопінгу, довгим роздумам-гаданням, але по обіді «емоційна погода» може стрімко змінитися: захочеться, хоч ґвалт, активності, руху, спілкування, сміху, яскравих вражень. Куди й подінеться наша суботня лінь! Зауважте: що мотивуватиме нас до дій, те й може виявитись нашою актуальною ціллю на майбутнє. До 6 жовтня дуже сприятливий час для реалізації задуманих справ – матимемо сили, енергію і небо допомагатиме.  

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1977 –  - 1,0, а найтеплішим у 1900 – +28,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-