Календар на всю голову. 29 вересня

Календар на всю голову. 29 вересня

Укрінформ
Цього дня у Київській області народився Андрій Шевченко - український футболіст і володар "Золотого м'яча"

29 вересня 1227 року Папа Римський Григорій IX вдруге відлучив від церкви німецького короля Фрідріха II, який вважав себе світським главою всього християнського світу, наполягаючи: всі правителі повинні визнавати його верховенство. До самої смерті Фрідріх II був відлученим від церкви і вів боротьбу проти Папи, який називав його «антихристом» і «сином диявола».

29 вересня 1399 року скориставшись тим, що король Англії, Річард IІ, відбув до Ірландії, його противник Генріх Болінгброк, вигнаний з країни, повернувся на батьківщину і проголосив себе королем. У жовтні самозванця коронували, як Генріха IV, а Річард без бою здався і був ув'язнений в Тауері. Безвольний правитель став першим королем Англії, який відрікся від престолу.

Мігель де Сервантес
Мігель де Сервантес

29 вересня 1547 року в місті Алькала-де-Енарес, Іспанія, народився Мігель де Сервантес - всесвітньо відомий іспанський письменник. Перш за все, відомий як автор одного з найвидатніших творів світової літератури - роману «Вигадливий ідальго Дон Кіхот Ламанчський» («El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha», 1605-1615).

28 вересня 1571 року в Мілані, Італія, народився Мікеланджело да Караваджо - італійський художник, реформатор європейського живопису XVII ст., засновник реалізму в живописі, один з найбільших майстрів бароко. Одним з перших застосував манеру письма «кьяроскуро» - різке протиставлення світла і тіні.

29 вересня 1650 року в Лондоні Генрі Робінсон відкрив перше в світі шлюбне агентство. Одним з перших клієнтів став сер Джон Даймлі, який бажав створити сім'ю з молодою жінкою і подав оголошення: «дама повинна володіти статком у 300 гіней (за нинішнім курсом - $ 0,5 млн.). Не важливо, є вона дівою, вдовою або вагітною від колишнього чоловіка». Перші шлюбні оголошення були надруковані 19 липня 1695 року у Великій Британії в популярному збірнику «Як поліпшити господарство і торгівлю» Джона Хоутона: «Джентльмен 30 років від роду, що оголошує, що він володіє значним станом, бажає одружитися на молодій дамі зі станом приблизно в £ 3 тис. і готовий укласти з цього приводу відповідний контракт».

29 вересня 1650 року Голландія визнала права Англії на острові Лонг-Айленд в Північній Америці. Зараз острів входить до складу штату Нью-Йорк і є найбільш населеним островом США. Лонг-Айленд також має безліч визначних пам'яток, на які варто подивитися.

Франсуа Буше
Франсуа Буше

29 вересня 1703 року в Парижі, Франція, народився Франсуа Буше - французький живописець, гравер, декоратор, яскравий представник художньої культури рококо. Він створив численні серії гравюр, ілюстрував книги Овідія, Боккаччо, Мольєра. Художник працював у багатьох видах декоративного та прикладного мистецтва: створював декорації для опер і вистав, картини для королівських шпалерних мануфактур, виконував орнаментальні розписи виробів севрської порцеляни, розписував віяла, виконував мініатюри і т. п. Творчість Буше-живописця виключно багатогранна, він звертався до алегоричних і міфологічних сюжетів, зображував сільські ярмарки і фешенебельне паризьке життя, писав жанрові сцени, пасторалі, пейзажі, портрети.

29 вересня 1789 року Конгрес США проголосував за створення американської армії.

29 вересня 1793 року в звіті англійського спортивного журналу вперше була згадана нова гра - теніс.

29 вересня 1804 року в селі Гальчінец (нині - Бердичівський район, Житомирської області) народився Михайло Чайковський - польський і український політичний діяч, письменник. Він брав участь у польському повстанні 1830-1831 рр., після чого опинився в еміграції (Париж і Константинополь). У 1850 році вигнанець перейшов на турецьку службу і прийняв іслам як Садик-паша.

29 вересня 1810 року в Лондоні, Велика Британія, народилася Елізабет Гаскелл - англійська письменниця вікторіанської епохи. Вона - автор романів «Рут», «Північ і Південь», «Шанувальники Сільвії» і «Дружини і дочки», а також літературної біографії Шарлотти Бронте.

Скотланд-Ярд
Скотланд-Ярд

29 вересня 1829 року в Лондоні сером Робертом Пилем була сформована і почала діяти цивільна поліція Великого Лондона, згодом отримала назву Скотланд-Ярд. Спочатку штат нараховував 1000 співробітників, які обслуговують територію в радіусі семи миль, на якій тоді мешкали два млн. осіб. Назва Скотланд-Ярд походить від початкового місця розташування штаб-квартири поліції на вулиці Великій Скотланд-Ярд в Уайтхоллі.

29 вересня 1844 року в селі Шляхтинці (нині - Тернопільський район, Тернопільської області) народився Осип Барвінський - український письменник, греко-католицький священик.

29 вересня 1864 року в Більбао, північна Іспанія, народився Мігель де Унамуно - іспанський філософ, письменник, громадський діяч, найвідоміший представник «покоління 98 року». Фундаментальними працями стали «Агонія християнства», «Життя Дон Кіхота і Санчо», «Абель Санчес» і «Тітка Тула».

29 вересня 1872 року в місті Доброводи (нині - Тернопільська область) народився Осип Роздольський - український теолог, класичний філолог і перекладач. Його вважають піонером-колекціонером і дослідником українського побуту. Осип Роздольський - збирач і дослідник української народної музики, записав у 1900-1936 рр. 3000 народних пісень з мелодіями, співпрацював з Іваном Франком, Володимиром Гнатюком, Філаретом Колессою та Станіславом Людкевичем.

29 вересня 1885 року в курортному Блекпулі запустили перший в Англії електричний трамвай. Спочатку маршрут проходив по приморському променаду, між вулицями Cocker Street і Dean Street, і постійно продовжувався.

29 вересня 1897 року в театрі «Olimpo» Буенос-Айреса на прем'єрі вистави «Креольський суд» було вперше виконано танго. Спочатку це був чоловічий танець африканських переселенців, парним він став пізніше.

29 вересня 1901 року в Римі, Італія, народився Енріко Фермі - американський фізик італійського походження, один з основоположників квантової фізики, лауреат Нобелівської премії (1938) - «за доказ існування нових радіоактивних елементів, отриманих при опроміненні нейтронами, і пов'язане з цим відкриття ядерних реакцій, що викликаються повільними нейтронами». Йому першому вдалося здійснити ланцюгову ядерну реакцію в ядерному реакторі (1942), один з творців першої атомної бомби (1945).

 Еміль Золя
Еміль Золя

29 вересня 1902 року в Парижі, Франція, помер Еміль Золя - французький письменник, публіцист і політичний діяч. Один з найбільш значних представників реалізму другої половини XIX в. - вождь і теоретик так званого натуралістичного руху, він стояв в центрі літературного життя Франції останнього тридцятиріччя XIX ст., і був пов'язаний з найбільшими письменниками цього часу.

29 вересня 1912 року у місті Феррара, Італія, народився Мікеланджело Антоніоні - видатний італійський кінорежисер і сценарист, класик європейського авторського кіно, «поет відчуження і некомунікабельності». Лауреат премії «Oscar» («За внесок в мистецтво кіно протягом життя», 1995) зняв незабутні картини: «Професія: репортер», «Забріскі-Пойнт» «Пасажир», Любов в місті» та ін.

Стенлі Крамер
Стенлі Крамер

29 вересня 1913 року в Манхеттені, Нью-Йорк, народився Стенлі Крамер - американський кінорежисер, продюсер, актор, автор таких гостросоціальних шедеврів, як «Нюрнберзький процес», «Пожнеш бурю», «Корабель дурнів», «Цей шалений, шалений, шалений, шалений світ», «Вгадай, хто прийде на обід» і ін.

29 вересня 1913 року в протоці Ла-Манш, на борту пароплава «Дрезден», що слідував до Лондона, назавжди зник Рудольф Дизель - німецький інженер, винахідник дизельного двигуна внутрішнього згоряння. Перший робочий двигун був створений в 1897 році. Двигун Дизеля відразу ж знайшов застосування, був оцінений в багатьох країнах. Але у себе на батьківщині Рудольф Дизель не знайшов визнання і важко це переживав.

29 вересня 1916 року в селі Семьяновка (нині - Сумська область) народилася Наталія Кандиба - українська актриса, майстер літературного читання і дублювання.

Джон Рокфеллер
Джон Рокфеллер

29 вересня 1916 року американець Джон Рокфеллер, засновник компанії «Standard Oil» (1870), став першою людиною в світі, чиї доходи досягли $ 1 млрд.

29 вересня 1926 року ВУЦВК і Рада народних комісарів УРСР прийняли постанову про «Визнання колишньої Києво-Печерської Лаври історико-культурним державним заповідником і про перетворення її на Всеукраїнське музейне містечко».

4 серпня 1929 року комуністична влада завершила роботи з перетворення колишнього монастиря на Всеукраїнське музейне містечко, яке стало центром антирелігійної пропаганди в УСРР. Ченці до Лаври повернулись лише під час Другої світової війни, проте у 1961 році під час хрущовської антирелігійної кампанії монастир знову закрили. Свою роботу Києво-Печерська Лавра поновила лише у 1988 році.

29 вересня 1927 року в Лейдені, Нідерланди, помер Віллем Ейнтговен - нідерландський фізіолог, основоположник електрокардіографії. 3 листопада 1903 року він представив електрокардіограф. Так винахідник назвав свій прилад для реєстрації електричної активності серця. У 1906 році вчений вперше використав електрокардіографію в діагностичних цілях. У 1924 році він отримав Нобелівську премію з фізіології і медицини.

29 вересня 1929 року в селі Іванівка (нині Семенівський район, Полтавська область) народився Віктор Іконник - український музикант, хоровий диригент. З 1964 року він керував Камерним хором при Хоровому суспільстві України, в 1973-1989 рр. був художнім керівником і головним диригентом Київського камерного хору імені Бориса Лятошинського, в 1992 році реорганізованого в Ансамбль класичної музики при Будинку органної та камерної музики.

29 вересня 1935 року в місті Феррідей (Луїзіана, США) народився Джеррі Лі Льюїс - американський співак, піаніст і композитор, один з піонерів рок-н-ролу, популярний артист 1950-х рр. У 1986 році легенду одним з 10 перших кандидатів ввели в новостворений Зал слави рок-н-ролу.

29 вересня 1938 року український письменник, композитор, етнограф і бандурист Гнат Хоткевич засуджений особою трійкою УНКВС по Харківській області до розстрілу за «участь у контрреволюційній організації».

Бабин Яр
Бабин Яр

29 вересня 1941 року гітлерівці почали масові розстріли в Бабиному Яру. Тільки за два дні тут було знищено 34 тис. невинних людей. Як вважають одні дослідники, всього тут було вбито понад 150 тис. чоловік. На думку інших істориків, в Бабиному Яру лише євреїв розстріляли близько 150 тис. (киян і жителів інших міст України). З Бабиного Яру вдалося врятуватися 29 осіб.

29 вересня 1943 року в селі Попово (нині Куявсько-Поморське воєводство Польща) народився Лех Валенса - польський політичний діяч, активіст і захисник прав людини, перший керівник профспілки «Солідарність», президент Польщі в 1990-1995 рр. Електрик за професією став лауреатом Нобелівської премії миру (1983).

29 вересня 1950 року в США випробуваний перший телефонний автовідповідач.

Олесь Янчук
Олесь Янчук

29 вересня 1956 року в містечку Фастів, Київської області, народився Олесь Янчук - український режисер, продюсер, сценарист, Народний артист України. Він поставив важливі історичні картини «Голод-33», «Атентат - Осіннє вбивство у Мюнхені», «Нескорений», «Залізна сотня», «Владика Андрей» та ін.

29 вересня 1958 року в Києві народився Анатолій Матвійчук - український співак, автор пісень української традиційної естради.

29 вересня 1963 року в лондонському «New Victoria Theatre» молодий англійський квінтет «The Rolling Stones» почав перше англійське турне, граючи на розігріві у американських фолк-зірок, сімейного дуету «The Everly Brothers» і колоритного блюзмена через океан Бо Діддлі. Траса складалася з 30 концертів і завершилася 3 листопада 1963 року.

29 вересня 1967 року в місті Хейвард Хіс (Лондон, Англія) народився Бретт Андерсон - англійський співак і лідер англійської команди «Suede», однією з найпопулярніших груп «до-брітпоповской» епохи.

29 вересня 1971 року в місті Фрайбург-в-Брайсгау, Німеччина, народився Ферріс Бюллер - німецький музикант і продюсер, відомий за участю в першому складі групи «Scooter» (1993-1998).

29 вересня 1973 року американський хард-роковий гурт «Grand Funk Railroad» з тріо перетворилася в квартет, позбувся останнього слова в назві і вперше записав сингл, на якому вокалістом виступив барабанщик групи Дональд Брюєр. Це принесло успіх: протягом тижня пісня «We're An American Band» посіла перше місце в американському хіт-параді.

29 вересня 1973 року у Відні, Австрія, помер Вістен Г'ю Оден - англо-американський поет. Його називають одним з найбільших поетів ХХ ст. Він писав в жанрі інтелектуальної лірики, звертаючись як до соціально-радикальної, так і до філософсько-релігійної проблематики. Основні збірки: «У цей час», «Ахиллів щит», «Данина Кліо». Лауреат Пулітцерівської премії за барокову еклогу «Вік тривоги» (1948). Літератор також отримав Премію Боллінг (1953), Національну книжкову премію за збірку «Ахиллів щит» (1956) і Національну літературну медаль (1967).

Андрій Шевченко
Андрій Шевченко

29 вересня 1976 року в селі Двірківщина, Київської області, народився Андрій Шевченко - український футболіст. Виступав за київське «Динамо», «Мілан» і лондонський «Челсі». Заслужений майстер спорту України (2003). Нагороджений найвищою державною нагородою - «Герой України». У 2003 році він став першим українцем, який виграв Лігу чемпіонів. Володар «Золотого м'яча» 2004 році - призу, який вручають найкращому футболісту Європи. Один з найрезультативніших бомбардирів єврокубкових турнірів за всі сезони. Другий бомбардир за всю історію «Мілана». Нині - головний тренер збірної України.

29 вересня 2010 року в Парижі, Франція, помер Жорж Шарпак - французький фізик українського походження, лауреат Нобелівської премії (1992) - за винахід і впровадження в експеримент багатодротяних пропорційних камер.

29 вересня 2010 року в місті Хендерсон (Невада, США) помер Тоні Кертіс - американський актор і продюсер. Він знімався в стрічках «У джазі тільки дівчата», «Великі гонки», «Вікінги» і ін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-