Алкоголь забирає понад три мільйони життів за рік — ВООЗ

Алкоголь забирає понад три мільйони життів за рік — ВООЗ

Звіт
Укрінформ
Через надмірне вживання алкоголю у світі за рік померло понад 3 мільйони людей, більшість з них - чоловіки.

Про це повідомляє Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), посилаючись на дані «Глобальної доповіді про стан справ у сфері алкоголю і здоров'я 2018 року».

"За даними нової доповіді, у світі кожен двадцятий випадок смерті був пов'язаний з алкоголем. З 2016 року в результаті зловживання алкоголю померли понад 3 мільйони людей. Понад три чверті цих випадків смерті відбулися серед чоловіків. Понад 5% глобального тягаря хвороб викликані шкідливим вживанням алкоголю", - повідомляють в ВООЗ.

Міжнародні експерти наголошують, що загальний тягар хвороб і травм, спричинених шкідливим вживанням алкоголю, залишається неприпустимо високим, особливо в Європейському регіоні та регіоні країн Америки.

"28% випадків смерті, пов'язаних з алкоголем, відбуваються через травми в результаті дорожньо-транспортних аварій, заподіяння собі шкоди і міжособистісного насильства; 21% - в результаті порушень травлення; 19% - через серцево-судинні захворювання і решта - в результаті інфекційних хвороб, онкологічних захворювань, психічних розладів та інших порушень здоров'я. У світі 237 мільйонів чоловіків і 46 мільйонів жінок страждають на розлади, пов'язані з вживанням алкоголю, причому найбільш високі рівні поширеності припадають на чоловіків і жінок в Європейському регіоні (14,8% і 3,5%) і в регіоні країн Америки (11,5 % і 5,1%). Розлади, пов'язані з вживанням алкоголю, найбільш поширені в країнах з високим рівнем доходу", - наголошують в ВООЗ.

За прогнозами експертів, у найближчі 10 років глобальне споживання алкоголю зросте.

"Нині алкоголь вживають 2,3 мільярда людей. У трьох регіонах ВООЗ - регіоні країн Америки, Європейському регіоні та регіоні Західної частини Тихого океану більш ніж половина населення споживають алкоголь. Найвищі показники споживання алкоголю на душу населення у світі - в Європі. Щоденне споживання алкоголю серед людей, які вживають алкоголь, становить 33 грами чистого спирту, що еквівалентно приблизно 2 келихам (по 150 мл) вина, великій (750 мл) пляшці пива або двом чаркам (по 40 мл) міцних спиртних напоїв. У всьому світі 45% всього зареєстрованого алкоголю споживається в формі міцних спиртних напоїв. На другому місці при перерахунку на чистий спирт стоїть пиво (34%), за яким іде вино (12%)", - інформують в ВООЗ.

Читайте також: Через кальян легко “підчепити” туберкульоз - експерт

Також за даними доповіді, нині більше ніж одна чверть (27%) всіх молодих людей віком 15-19 років вживають алкоголь.

"Найвищі показники вживання алкоголю серед молодих людей віком 15-19 років зафіксовано в Європі (44%), за якою йдуть регіон країн Америки (38%) і регіон Західної частини Тихого океану (38%). Опитування в школах виявили, що в багатьох країнах вживання алкоголю починається у віці до 15 років при незначних відмінностях між хлопчиками і дівчатками", - наголошують експерти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-