Львівський форум видавців. Враження учасників та гостей

Львівський форум видавців. Враження учасників та гостей

Укрінформ
Вразила зацікавленість гравців книжкового ринку в розвитку українського книговидання та промоції української книги

Традиційно щороку в кінці вересня у Львові відбувається грандіозна подія – Форум видавців «Book Forum».

Цього разу 25-й ювілейний захід пройшов з 19 по 23 вересня у львівському Палаці Мистецтв та ще у понад 50 локаціях міста.

За п’ять днів Форум відвідало 50 тисяч гостей, було проведено 500 презентацій нових книжок та 250 автограф-сесій. Кажуть, там просто яблуку було ніде впасти, відвідувачів не злякав навіть дощ, який періодично кропив місто Лева.

«Укрінформ» зібрав для своїх читачів враження учасників та гостей цього масштабного, визначного та яскравого культурного заходу.

УКРАЇНА, ПО СУТІ, ВЖЕ МАЄ АБСОЛЮТНО ПОВНОЦІННИЙ КНИЖКОВИЙ РИНОК!

В’ячеслав Кириленко, віце-прем’єр-міністр України:

Фото: Прес-служба В'ячеслава Кириленка
Фото: Прес-служба В'ячеслава Кириленка

- За номенклатурою видавничих найменувань та вибором різножанрових книг, представлених на цьогорічному Форумі видавців у Львові, Україна, по суті, вже має абсолютно повноцінний книжковий ринок! Ці зусилля видавців треба цінувати й підтримувати надалі, в тому числі – й з державного боку.

Це вже 25-й, ювілейний форум видавців, і я був у різні роки, щонайменше, на десяти інших форумах. У мене, як у політика, урядовця, та, в першу чергу, громадянина, залишилися дуже позитивні враження від його відвідання: безліч видавництв, ще більше людей, тобто потужна пропозиція і, відповідно, – величезний попит. Майже біля кожної ятки – велика кількість молоді, яка із зацікавленням гортає книги, вибирає і купує, а це – найголовніше.

Як учасник Форуму видавців, я також маю добрі враження – разом із Василем Шклярем ми презентували мою книгу «Три розмови про Україну», мали добру презентацію: доброзичливе сприйняття і доброзичливі запитання, а це завжди потрібно цінувати.

Фото: Прес-служба В'ячеслава Кириленка
Фото: Прес-служба В'ячеслава Кириленка

Я був у Львові в суботу, коли саме падав дощ, і людей на форумі було, можливо, трохи менше, але щойно він спинився, кількість відвідувачів одразу подвоїлася. Треба було вже повільно проходити повз стенди популярних видавництв, де завжди – великий натовп, у доброму розумінні цього слова, серед якого час від часу зустрічалися знайомі обличчя письменників, громадських діячів чи політиків. А до яток деяких видавництв, щоб погортати їхні книги, доводилося навіть постояти у черзі!

Кожного року на львівський Форум видавців з’їжджається величезна кількість людей, тому, я так розумію, неможливо сконцентрувати всі численні події в одному місці чи на одній локації. Місця проведення заходів різні, але вони, більш менш, – в зоні пішої досяжності. Мене особисто все влаштувало, бо я звик до такої логістики на львівському Форумі видавців, і приблизно знаю, як все розташовано, де знаходяться які видавництва та де які зустрічі відбуваються.

ВДЯЧНИЙ ВИДАВЦЯМ ЗА УВАГУ ДО ДИТЯЧОЇ КНИГИ, ЯКА СТАЄ ВСЕ ЦІКАВІШОЮ, РІЗНОМАНІТНІШОЮ ТА ЯКІСНІШОЮ

Євген Нищук, міністр культури України:

- 25-літній ювілей для Львівського форуму видавців – це лише початок – початок великого шляху. Через щільний робочий графік я не мав багато часу пройтися його локаціями, втім, поспілкувався з багатьма книговидавцями та літераторами, долучився до кількох панельних дискусій, зокрема щодо проблем, стану та перспектив українського книжкового ринку, відвідав презентацію книги Блаженнійшого Святослава «Діалог врятує світ».

Також придбав кілька, на мою думку, досить цікавих книжок, серед них – останнє видання «Комори», натхненне нашою видатною Оксаною Забужко, з листами Лесі Українки, Шерлока Холмса у чудовому перекладі та оформленні «А-ба-би-га-ла-ма-ги», «Наші на карті світу» Уляни Скицької, видані Видавництвом Старого Лева, цілу серію коміксів про наших сучасних героїв – Воїнів-Кіборгів, а також легенди про козаків-характерників.

Придбав також оригінальну мальовану історію «Стіна. Як я виростав за залізною завісою» видавництва «Видавництво» – перший переклад з чеської на українську книжки відомого чеського письменника та ілюстратора Петра Сіса. Вацлав Гавел свого часу сказав, що ця книга є обов‘язковою для прочитання усім, хто думає, що свобода – це очевидна річ.

Насолодився якістю та змістом видань про українське мистецтво зовсім молодих видавництв та традиційно вдячний видавцям за увагу до дитячої книги, яка стає все цікавішою, різноманітнішою та якіснішою.

Фото: 195.78.68.75/mcu
Фото: 195.78.68.75/mcu

Із сумом пройшовся місцем, де щороку традиційно у Львові спілкувався з нашим видатним Левком Григоровичем Лук‘яненком і якого там, на жаль, уже не було. Дуже сумно, що ніколи не почуємо вже його мудрого слова. Але він залишив по собі серйозний літературний доробок, де зашифровані всі ті уроки, які ми маємо засвоїти у боротьбі за волю та незалежність.

В цілому, 25-й ювілейний Форум видавців не тільки приємно вразив прекрасним дизайном, різножанровістю літератури та широким спектром видавництв, а й великою зацікавленістю всіх гравців на книжковому ринку в розвитку українського книговидання та промоції української книги.

Усі зараз об’єднані загальним прагненням зробити національне книговидання сучасною та креативною культурною індустрією.

Сьогодні розвиток книговидавничої справи в Україні, популяризація читання, модернізація бібліотечної галузі та промоція української книжкової продукції у Європі та світі знаходиться у фокусі уваги держави та є одними із першочергових завдань Уряду. Український інститут книги, який знаходиться у сфері управління Міністерства культури, і є тією інституцією, яка сконцентрує свої зусилля на реалізації державної політики у книговидавничій сфері.

У вирішенні поставлених завдань ми покладаємо великі сподівання на нову очільницю інституції – Олександру Коваль, власне, засновницю Форуму видавців, що перемогла у конкурсі на цю посаду.

 Так, запускаючи новий формат культурної інституції, ми відчували певні труднощі, але зараз є впевненість, що досвід такого авторитетного фахівця дозволить дуже швидко включити Український інститут книги в цей важливий процес.

Вже за місяць, на Франкфуртському книжковому ярмарку ми будемо презентувати національний український стенд. Міністерство культури є активним учасником цих процесів, нами передбачені серйозні кошти на популяризацію української книги за кордоном, і вже третій рік поспіль – це сучасний та стильний національний павільйон, який представить найкращі українські видавництва, відомих українських авторів, заплановані окремі секції із залученням дизайнерів і художників та багато іншого. І з року в рік я з гордістю спостерігаю як зростає інтерес європейців до української книги.

Отже, підводячи риску, хочу сказати: на моє глибоке переконання, працюючи спільно в одному напрямку та в одній стратегії, ми досягнемо переконливих результатів та посядемо гідне місце на світовому книжковому ринку й обов‘язково – до зустрічі наступного року на «Book Forum 26»!

ЦЬОГОРІЧНИЙ ФОРУМ ВИДАВЦІВ СТАВ ДЛЯ УІК ОСОБЛИВИМ, АДЖЕ БАГАТО ЧОГО ВІДБУЛОСЯ ВПЕРШЕ

Юлія Білоус, менеджерка з комунікацій Українського інституту книги:

Фото: Facebook
Фото: Facebook

- Цьогорічний Форум видавців став для нас особливим, адже багато чого відбулося вперше: ми приїхали на Форум оновленою командою і дебютували як співорганізатори наймасштабнішої книжкової події країни.

Під час Форуму УІК провів зустріч із бібліотекарями, де говорили про проекти майбутньої співпраці. Саме на Форумі ми організували перший видавничий BookUp Night – захід всесвітньо відомого формату, коли топ-гравці з різних галузей збираються і діляться професійним досвідом, відверто розповідають про поразки, які вони спромоглися перетворити на переваги.

А презентація перевидання роману “Ворошиловград”, до якої ми долучилися, перетворилася на жваву дискусію про українську літературу і її майбутнє в кіно з неочікуваними деталями процесу зйомок “Дикого поля”.

Це був одночасно дуже інтенсивний, але й цікавий час: паралельно ми продовжували готуватися до Франкфуртського книжкового ярмарку, і навіть встигали відвідувати інші події Форуму.

З кожним роком якісних подій на Форумі стає все більше, і водночас стає важче розпланувати власний розклад. На цьому фестивалі таких вартісних заходів було дуже багато, і ми пишаємося, що долучилися до організації події такого рівня.

ЗБІЛЬШИЛАСЯ КІЛЬКІСТЬ ЦІКАВИХ ЗАХОДІВ НА РІЗНИХ ЛОКАЦІЯХ, АЛЕ УСКЛАДНИЛАСЯ ЛОГІСТИКА

Олександр Красовицький, генеральний директор видавництва «Фоліо»:

- «Висновки BookForum у Львові: учасники відзначають суттєве зниження кількості відвідувачів. Готовий підтвердити, «Фоліо» отримало майже вдвічі менше пенсіонерських талончиків на знижку, аніж рік тому.

Можливо, я скажу неполіткоректну чи набридлу всім фразу, але і тут винна Росія. Точніше, так. Книжкова палата показує 25-відсоткове падіння випуску книг в порівнянні з 2017 роком, а, якщо прибрати фактор шкільних підручників, то ця цифра зросте майже до 30% (держзамовлення цього року вище втричі, і навіть за його незакінченості – частка підручників у випуску зросла). Це означає, що і знакових новинок менше на 25-30%, тобто велика кількість львів’ян просто не пішли на Форум, оскільки не знайшли серед заходів презентацій нових книг улюблених авторів.

Падіння ж випуску, і це очевидно, викликане нечастим розширенням асортименту офіційно і неофіційно ввезених російських книг (видано до 20 тис. ліцензій на ввезення ще до літа) після різкого скорочення ввезення у 2017 році, спричиненого бюрократичною перебудовою системи імпорту книг із Росії.

Залишаюся переконаним прихильником повного ембарго на ввезення будь-якого інформаційного контенту з країни-агресора.

Падіння продажів на Форумі, про який говорить більшість учасників, до 20-30% у грошах і ще більше в екземплярах, є природним наслідком скороченням відвідуваності. У випадку з «Фоліо» ми говоримо про зростання ледь більше 10%, що компенсує коефіцієнт інфляції в галузі, але на фоні зростання видатків на участь у виставці, суттєвого зростання кількості й якості привезених новинок – говорить про прихований спад.

Думаю, для нормальної роботи на наступному Форумі необхідні суттєві заходи з боку організаторів, які зможуть підвищити відвідуваність Форуму.

Збільшилася кількість цікавих заходів Форуму й їх відвідуваність в багатьох локаціях по місту. Це ускладнило логістику для учасників і, особливо, – гостей Форуму. Боротися з кількістю заходів немає сенсу, а ось учергове обговорити їхню локалізацію на невеликій відстані від, власне, Форуму в Палаці Мистецтв або зміну головної локації – варто.

Фото: Микола Кравченко
Фото: Микола Кравченко

Очевидно, в останні два роки сталося падіння кількості мегабестселерів світового ринку – і це відбилося на українському. Схоже, відбувається суттєва трансформація ліквідного асортименту в країнах-лідерах світового ринку.

Зусилля колег із «Нашого Формату» призвели до того, що масовий читач навчився не лише купувати, а й читати нон-фікшн і чекає все нових і нових революційних звершень з боку видавців. Асортимент нон-фікшн росте, але вершки з ринку зняті два роки тому – і проривом можуть стати лише вітчизняні креативні автори, які стануть брендами і потиснуть перекладні видання.

Розвиток книжкового роздрібу в Львові і зростання інтернет-продажів були ще однією причиною зменшення відвідуваності Форуму. Тільки автори-зірки з новими книгами – бажано, закордонні – можуть зменшити процес падіння відвідуваності, адже Форум припинив бути ексклюзивним місцем купівлі книг не львівських видавництв.

Стагнація ринку перекладів (зростання 2016-17 років припинилося, кількість учасників перекладного ринку – невелика) призводить до конкуренції українських видавців за невелику кількість титулів нових книг, зростання суми авансів без зростання тиражів, що призводить до все більшого відриву ціни книг українських і зарубіжних авторів, роблячи структурні перекоси цін у галузі й ще далі уповільнюючи перспективи наблизитися за швидкістю й кількістю перекладної художньої літератури хоча б до Литви чи Словаччини.

Тиражі й, як наслідок, гонорари вітчизняних авторів не ростуть, що уповільнює процес приходу в літературу нових імен. У випадку прийняття рішення про ембарго ризикуємо отримати суттєве зниження планки якості літератури.

Бачу єдине рішення в піднятті питання перед керівництвом держави у вливанні грошей у культурну сферу не лише шляхом закупівлі книг, грантів культурного фонду, а й створення умов для місцевих програм із підтримки нових (не обов’язково молодих) авторів – як основи розвитку культури в провінції. У галузі вкрай необхідні нові обличчя.

Спостерігаємо повну відсутність літератури політичної при стабільному розширенні асортименту літератури про війну. Тим не менш, великий військовий роман чекаю не раніше 2020 року – потрібен час на осмислення.

Ми, як і раніше, не цікаві закордонним колегам. Форум поки залишається практично цілковито українським. А ринок – неінтегрованим у світовий видавничий бізнес-процес.

ЦЕЙ ФОРУМ ВИДАВЦІВ ПОКАЗАВ, НАСКІЛЬКИ ВАЖЛИВІ ЗАРАЗ ПРЕЗЕНТАЦІЇ ТА ПРИЇЗДИ АВТОРІВ

Оксана Зьобро, керівник відділу маркетингу та зв’язків із громадськістю «Видавництва Старого Лева»:

Фото: YouTube
Фото: YouTube

- Для «Видавництва Старого Лева» 25-й форум видавців був дуже успішним, і ми неймовірно вдячні нашим читачам, авторам, ілюстраторам та перекладачам, завдяки яким нам вдалося зробити це свято.

Цього року участь у презентаціях «Видавництва Старого Лева» взяло близько 20 українських письменників, та особливо ми вдячні нашим іноземним гостям, які приїхали з різних країн. Зокрема, Майклу Катакісу – розпоряднику творчої спадщини Ернеста Хемінгуея у світі та автору книжки «Ернест Хемінгуей. Артефакти з життя». Він уперше в своєму житті приїхав до України і був захоплений нею та читацькою реакцією як на нього, так і на його книжки.

Вперше ж побував в Україні й французький автор Олів’є Бурдо. Приїхали також давні друзі видавництва – нейрохірург та письменник Генрі Марш та американський письменник українського походження Аскольд Мельничук.

Цей форум видавців показав, наскільки важливі зараз презентації та приїзди авторів. Адже це акумулює увагу читачів та створює для них свято, а саме на це вони й чекають від такого книжкового фестивалю.

Нам приємно було бачити повні зали на презентаціях, а також людей, які підходили до наших стендів і вибирали та купували книжки як для себе, так і на подарунок.

КОМАНДА МОЛОДИХ АМБІТНИХ ФАХІВЦІВ, ЯКУ СТВОРИЛА ПРЕЗИДЕНТ ФОРУМУ, ХОЧЕ РОБИТИ ЩОСЬ УНІКАЛЬНЕ І НЕПОВТОРНЕ

Микола Кравченко, голова правління ГО «Книжковий простір», співзасновник видавництва «Нора-Друк»:

Фото: Facebook
Фото: Facebook

- Сонце і дощ – погода під час Форуму видавців не змінила своєї традиції вже в 25-й ювілейний раз. Так само традиційним було старання організаторів зробити все якнайкраще – й їм це в абсолютній більшості випадків вдавалося. Також традиційно не оминули увагою Форум і керівники держави: на офіційному відкритті промову проголосив Президент, а міністри, депутати й інші керманичі знайомилися з новинками та купували книжки «на загальних підставах», і я навіть якось почув діалог: «А цю книжку купив відомий артист, зараз згадаю прізвище... – Не артист, а міністр культури!».

Взагалі, можливість купити книжкову новинку ще до того, як вона потрапить у книгарні, поспілкуватися з письменником, отримати автограф та спільне фото на згадку – одна з особливостей дійства під назвою Форум видавців і його основна «фішка», якою він притягує до себе бібліофілів з усієї України.

Так, сьогодні вже не можна сказати, що на Форумі є всі новинки і ціни там найнижчі, адже є інтернет-книгарні, і у більшості видавництв – активна маркетингова політика з просування своїх видань, але сам процес живого спілкування не замінить жоден електронний запис або відеотрансляція.

Фото: Микола Кравченко
Фото: Микола Кравченко

Якщо говорити про відмінність цьогорічного заходу, то перше, що відразу звернуло на себе увагу – явне домінування кількох великих видавництв – гравців ринку, що намагаються працювати в різних видавничих напрямках і знайти там свого читача й покупця.

Як їм це вдасться – покаже час, але на сьогодні це позитивно впливає на розвиток книжкового ринку й якість книжок практично у всіх сегментах (якість тут слід розуміти в широкому значенні: від поліграфічного виконання до інтелектуальної складової).

Видавці вже викладають у соціальних мережах перші враження від результатів Форуму, що завершився в неділю, і професійній спільноті (а не лише організаторам) ще буде час проаналізувати підсумки й знайти нові форми для цього найдавнішого книжкового свята. І тут можна зазначити, що у мене, як учасника, наразі є відчуття, що команда молодих амбітних фахівців, яку за останні кілька років створила президент Форуму Олександра Коваль, хоче робити щось унікальне і неповторне.

ТРАДИЦІЙНА ПРОБЛЕМА ФОРУМУ – РОЗХРИСТАНІСТЬ ЛОКАЦІЙ

Андрій Кокотюха, письменник:

- Не буду оригінальним: згоден із тими, хто нарікає на меншу, ніж завжди, кількість відвідувачів. Мабуть, вартість квитка на Форум у 50 гривень – завелика. Також традиційна проблема – розхристаність локацій.

Нехай посварюся з партнерами, але наступного разу буду відмовлятися від участі в заходах, які відбуваються за межами території.

Загалом, заходів забагато, вони губляться, потенційні учасники їх просто не помічають. А треба робити щось на кшталт головних подій кожного дня.

МАЮ ПІДОЗРУ, ЩО ЦЕЙ ФОРУМ БУВ "ПЕРЕЛОМНИМ"

Андрій Курков, письменник:

- Форум цього разу вразив тим, що людей було небагато, можна було спокійно перейти від стенду до стенду, з одного поверху на інший. Чергу за автографами бачив тільки одну – до Максима Кідрука, але думаю, були й інші.

Ті, хто все ж таки прийшов, були більш активними, ніж традиційні відвідувачі, – купували багато і багато спілкувалися з авторами.

Був приємно вражений виступами і спілкуванням хорватських поетів, яких цього разу приїхала ціла делегація. Також французька програма була цікавою, хоч і трохи контраверсійною.

Маю підозру, що цей Форум був "переломним" і наступний буде зовсім іншим.

Не вистачало реклами нових українських письменників. Хтось із відвідувачів сказав, що вже десять років – одні й ті самі зірки на літературній сцені Форума.

ЦЕ ДУЖЕ КРУТИЙ КУЛЬТУРНИЙ ЗАХІД, ЧЕРЕЗ ЯКИЙ ВСЕ МІСТО ОХОПЛЕНЕ СВЯТОМ

Ілларіон Павлюк, письменник:

Фото: starylev.com.ua
Фото: starylev.com.ua

- Видавництво, яке запросило мене сюди, все організувало бездоганно і на презентації моєї книги «Білий попіл» все було чудово. Я відвідав надзвичайно прекрасні презентації та класний поетичний перформанс. Все було зрозуміло, зручно і вчасно, окрім дощу в суботу, бо через нього на презентацію прийшли тільки половина від тих, хто мали прийти.

Можливо, цього разу на Форумі й було певне зменшення відвідуваності, про яке говорять видавці, адже вони ведуть статистику, – але візуально у мене склалося таке враження, що не було де яблуку впасти.

Це дуже крутий культурний захід, через який все місто охоплене святом, це вже не книжковий ярмарок, а справжній великий літературний фестиваль. У Києві на «Арсеналі» все зосереджено в одному місці, і в цьому, безперечно, є своя привабливість, але у Львові свої переваги: півміста охоплено, звідусіль ідуть люди з бейджами, з книжками, скрізь продають літературу, за якою шикуються черги.

Щодо розкиданості місць проведення заходів, то це ж Львів! І найбільш віддалені локації – це п’ять-сім хвилин пішки з однієї крайньої локації до іншої. Мені не довелося їздити, скрізь ходив пішки, бо все поруч.

Любов Базів. Київ 

Фото Маркіяна Лисейка та Альони Николаєвич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-