Супрун спростовує міф про єдину мову жестів

Супрун спростовує міф про єдину мову жестів

Укрінформ
В.о. міністра охорони здоров'я з нагоди Міжнародного дня жестових мов закликала всіх охочих вивчати мови жестів, щоби почути людей із вадами слуху.

Про це вона написала у неділю у Facebook.

"Сьогодні вперше відзначається Світовий день жестових мов. Люди з порушенням слуху з усього світу доносять інформацію про те, що хочуть бути почутими. Щороку світ стає більш інклюзивним, водночас люди, які спілкуються мовою жестів, все ще живуть наче в окремому Всесвіті, який складно зрозумілий для більшості", - зазначила вона.

За словами Супрун, люди й досі дуже мало обізнані з жестовими мовами, наприклад є міф, що вона одна-єдина для всіх. Насправді - це повноцінна та складна система комунікації, що має свою історію та специфічну побудову речень, яка відрізняться для кожної країни, зазначила в.о. міністра.

"У світі є близько 150 національних жестових мов та ще стільки ж жестомовних діалектів. Назви жестових мов здебільшого створюються за територіальним принципом (наприклад, у США, Великій Британії та Австралії використовується не англійська, а американська, британська та австралійська жестові мови відповідно, до того ж вони не схожі одна на одну). В Україні нечуючі люди спілкуються українською жестовою мовою (УЖМ). Часто лише між собою, адже більшість українського інформаційного простору не залучена до мови жестів", - повідомила вона.

Супрун наголосила, що відсутність дубляжу жестовою мовою в інформації українських медіа, нестача кваліфікованих перекладачів жестової мови, відсутність у системі освіти навчання для дітей з порушенням слуху мовою жестів - це лише верхівка айсберга проблем, з якими стикаються люди з порушеннями слуху в Україні щодня.

"Окрім системних змін, які ми маємо зробити для побудови інклюзивного суспільства на державному рівні, ми можемо щодня втілювати зміни особисто. Кожен може почути людей поруч, якщо докладатиме зусиль. В інтернеті є багато ресурсів, які допоможуть познайомитися з мовою жестів, наприклад словник, де можна побачити переклад будь-якого слова жестовими мовами різних країн. Також можна записатися на курси мови жестів, наприклад у Центрі української жестової мови. Або на курси жестової мови від громадської організації "Відчуй", - повідомила чиновниця.

Читайте також: В Україні запустять інформаційно-розважальний проект про права дітей з інвалідністю

Як повідомлялося, у грудні 2017 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 23 вересня Міжнародним днем жестових мов. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-